Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 223 | Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών - 16 Νοεμβρίου 2020 έως 17 Δεκεμβρίου 2020

Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών - 16 Νοεμβρίου 2020 έως 17 Δεκεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 220 - Δεκέμβριος 2020

Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών
16 Νοεμβρίου 2020 - 17 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά περίπου 17,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, είχε η Attica Bank κατα το εννεάμηνο του 2020. Ακόμη είχε μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 12,0% σε ετήσια βάση και αύξηση καταθέσεων 6,2% σε ετήσια βάση. Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 454 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 12,6%.Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ και η διάρθρωσή του παρέμεινε σταθερή. Τα γενικά λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων εμφανίζουν μείωση σε ποσοστό 12,0% έναντι της αντίστοιχης περιόδου. Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 33,8 εκατ. ευρώ, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (30.09.2019)  (εδώ)

 

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. γνωστοποίησε ότι η θυγατρική της εταιρία Quest Energy ΜΑΕΒΕ, ολοκλήρωσε την εξαγορά φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,8MW, στον Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λάρισας έναντι τιμήματος €3,4εκ. Με την ανωτέρω εξαγορά  η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής Hλεκτρικής Eνέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 28MW. (εδώ)

 

Η «Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» ανακοίνωσε ότι από την 21/12/2020 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 13.288.535 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρίας, ονομαστικής αξίας 0,12 ευρώ η καθεμία. Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη συνεδρίασή της, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 13.288.535 νέων μετοχών. (εδώ)

Τι θα συμβεί το 2021 στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές; Το τρίπτυχο, ακραία πλεονάζουσα ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την ΕΚΤ που έχει πλέον ενεργητικό 7 τρισεκ. ευρώ, τις προσδοκίες για το εμβόλιο ότι σε διάστημα 8 έως 12 μηνών θα έχει αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός και η κινητικότητα σε οικονομίες και επιχειρήσεις – τράπεζες – που αναμένονται το 2021 θα δημιουργήσουν μια ανοδική δυναμική οδηγώντας χρηματιστήριο και τραπεζικές μετοχές υψηλότερα και τιμές των ομολόγων ακόμη υψηλότερα, ίσως το 10ετές ελληνικό ομόλογο να έχει απόδοση 0%... εξέλιξη πρωτοφανή και σίγουρα μη δικαιολογημένη. Κατά γενική εκτίμηση το ελληνικό χρηματιστήριο θα δει προς το τέλος του 2021 τις 1000 μονάδες όπερ σημαίνει 26% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενώ οι τραπεζικές μετοχές σχεδόν θα διπλασιαστούν η Alpha bank θα βρεθεί στα 1,80 ευρώ, η Eurobank στα 0,80 ευρώ, η Πειραιώς στα 2,20 ευρώ και η Εθνική τράπεζα στα 3-3,30 ευρώ. Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ.

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δίνει διαφορετικές μάχες, με κυριότερη την κόντρα με την ολλανδική Reggeborgh για τον διοικητικό έλεγχο της εισηγμένης, αλλά η θυγατρική ΑΚΤΩΡ συνεχίζει να διεκδικεί έργα στην Ρουμανία. Μετά την ανάληψη σειράς σιδηροδρομικών έργων, η ΑΚΤΩΡ διεκδικεί τώρα ένα από τα σημαντικότερα έργα οδοποιίας στη χώρα, το τρίτο τμήμα (Cornetu – Tigveni) του αυτοκινητοδρόμου Sibiu – Pitesti, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πιο δύσκολο τεχνικά τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, καθώς θα περάσει τα Καρπάθια Όρη. Στη διεκδίκηση συμμετέχουν, μέσω κοινοπραξιών, περίπου 15 εταιρείες από την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία και την Κίνα, καθώς και η ΑΚΤΩΡ. Οι όμιλοι που έχουν προεπιλεγεί θα καταθέσουν οικονομικές προσφορές στις 21 Απριλίου 2021. (εδώ)

Στην εξαγορά των μεγαλύτερων ενιαίων στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα προχώρησε η BriQ Properties συμφερόντων του ομίλου Quest. Απέκτησε το 80% ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου Ιωάννη Χ. Σαραντίτη έναντι 23,7 εκατομμυρίων. Η SARMED Logistics, συμφερόντων Ιωάννη Χ. Σαραντίτη, θα συνεχίσει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις εν λόγω εγκαταστάσεις ως μισθώτρια. Με την κίνηση αυτή η BriQ αποκτά έτοιμους αποθηκευτικούς χώρους διπλάσιου μεγέθους από αυτούς που αναπτύσσει σε άλλα οικόπεδα που έχει αγοράσει στην περιοχή κατά το τελευταίο έτος, ενώ οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τη συμφωνία τους ως απαρχή στρατηγικής συνεργασίας στα logistics. (εδώ)

Για τις 29 Ιανουαρίου του 2021 προσδιορίζεται η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο. Η πρόκληση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων επενδυτικών funds που επενδύουν στον τομέα των υποδομών και τα οποία φαίνεται να προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ. Για το διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης, η ΔΕΗ έχει προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους τις Goldman Sachs και Eurobank, την Grant Thornton, ως σύμβουλο διαχωρισμού των παγίων, και ως νομικούς συμβούλους τις Milbank και Karatzas & Partners. (εδώ)

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 28.000 ευρώ αποφάσισε να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Μοτοδυναμική ΑΕ, στην ΟΣΕ ΑΕ και στην ΛΑΝΑΚΑΜ. Την επιβολή προστίμου ύψους €10.000 στην εταιρία ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους €16.000 στην εταιρία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ και την επιβολή προστίμου ύψους €2.000 στην εταιρία ΛΑΝΑΚΑΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. (εδώ)

 

Η εταιρία Πλαστικά Θράκης, ανακοίνωσε ό,τι σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εγκρίθηκε η χρηματική διανομή από κέρδη προηγουμένων χρήσεων και ειδικότερα αποφασίσθηκε η χρηματική διανομή συνολικού ποσού 2.500.262,00 ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι 0,05716 ευρώ ανά μετοχή της εταιρίας (μικτό ποσό), το οποίο με την προσαύξηση που αντιστοιχεί στις 322.688 ίδιες μετοχές, τις οποίες κατέχει η Εταιρεία και οι οποίες εξαιρούνται της χρηματικής διανομής, πρόκειται να ανέλθει σε 0,05758 ευρώ. Από το ως άνω ποσό παρακρατείται, ο αναλογών φόρος ποσοστού 5% και συνεπώς το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό της χρηματικής διανομής θα ανέλθει σε 0,054701 ευρώ ανά μετοχή. (εδώ)

 

Tα data centers, το 5G και τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων δημιουργούν νέα δεδομένα ανάπτυξης για τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του στις τηλεπικοινωνίες, Grid Telecom, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν διαδικτυακά ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθυντής της Grid Telecom, κ. Γιώργος Ψυρρής.  Το μήκος του υφιστάμενου οπτικού δικτύου ανέρχεται σε 3.000 χλμ. και συνεχώς επεκτείνεται ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία, δε, σκοπεύει να διπλασιάσει το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει σε βάθος πενταετίας, φτάνοντας τα 6.000 χλμ., ως αποτέλεσμα της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της GRID θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη το δίκτυο έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες. (εδώ)

 

Στη θάλασσα βρίσκονται 6.000 κοντέινερ με εμπορεύματα της Jumbo, τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνιστούν καθώς η αλυσίδα δεν έχει χώρους να τα αποθηκεύσει, αναφέρουν πηγές. Η Jumbo, λίγη ώρα μετά τις Κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσει το εγχώριο λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε αδυναμία να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές της τόσο μέσω του e-shop της όσο και μέσω της υπηρεσίας click away. Βέβαια η Jumbo, του κ. Απόστολου Βακάκη, έχει τη δυνατότητα, διατηρώντας κλειστό το δίκτυο της να "κάψει” ζεστό χρήμα -τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι 600 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιποίησή της ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με αυτή της την κίνηση στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.  (εδώ)

 

«Όποιος μπορεί κατεβαίνει»… Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έτσι παρά τα σενάρια που ακούστηκαν στην αγορά για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έτσι o Όμιλος έχει καταφέρει να αναδειχθεί ο απόλυτος πρωταγωνιστής τόσο στα έργα υποδομών όσα και στα έργα των Ανανεώσιμων Πηγων Ενέργειας μέσω της θυγατρικής του Τέρνα Ενεργειακής. Η ισχυρή κεφαλαιακή δομή του Ομίλου, το δυνατό management,, έχουν μετατρέψει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε «επενδυτικό καταφύγιο». Σημερα ο Όμιλος διατηρεί ανεκτέλεστο στα υψηλά επίπεδα των 1,6 δισ. ευρώ σε πολλαπλά έργα υποδομών και πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα των αιολικών πάρκων, ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφορούν έργα στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι επενδύσεις στις οποίες προχωρεί θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας. (εδώ)

 

Στη γενική συνέλευση της ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. εγκρίθηκε: 1) η ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά το ποσό των σαράντα τριών εκατομμυρίων εκατόν πενήντα οκτώ χιλιάδων εννιακοσίων εξήντα ευρώ και ογδόντα λεπτών (€ 43.158.960,80). 2) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας μέχρι του ποσού των έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων πενήντα τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων πενήντα οκτώ ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτών (€ 6.854.658,48). 3) η παροχή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ειδικής εξουσιοδότησης προκειμένου να καθορίσει και να ανακοινώσει εκείνο, με μεταγενέστερη απόφασή του, την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. 4) ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης. 5) ότι δεν θα εκδοθούν κλάσματα μετοχών. (εδώ)

 

Η MYTILINEOS αυξάνει το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία. Απέκτησε νέο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 75 MW στην Αυστραλία από την ESCO Pacific. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong (75 MW), το οποίο βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία, εξασφάλισε μια υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ). Η εν λόγω εξαγορά ανεβάζει το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS στην Αυστραλία στα 290 MW, έχοντας εξαγοράσει το 2019 έξι έργα στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, τρία εκ των οποίων (συνολικής ισχύος 120 MW) βρίσκονται υπό κατασκευή. Μόλις κατασκευαστεί, το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί περίπου 30.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία.  (εδώ)

 

Nέα σελίδα γυρίζει η Forthnet, επικυρώνοντας, την αλλαγή διοίκησης και το σχεδιασμό για την αποχώρηση από το Χρηματιστήριο, μετά από 20 χρόνια. Έγινε γνωστό ότι η United Group προχώρησε στην υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet, που δεν κατέχει, μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας «NEWCO UNITED GROUP HELLAS», η οποία ήδη ελέγχει το 56,89% των μετοχών της Forthnet. Εφόσον μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης η NEWCO UNITED GROUP HELLAS κατέχει τουλάχιστον 95% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet, θα προκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των Μετοχών της από το Χρηματιστήριο. (εδώ)

 

Την εξασφάλιση ότι οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων δεν θα δημιουργήσουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την Πειραιώς προσφέρει ο εταιρικός μετασχηματισμός που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων. Οι μέτοχοι πλέον συμμετέχουν σε μια νέα μητρική, η οποία μετατρέπεται σε εταιρεία συμμετοχών, απαλλαγμένη από τραπεζικές δραστηριότητες και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία του hive-down, αντίστοιχη αυτής στην οποία προχώρησε η Eurobank με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 7,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηρακλής". Η επωνυμία της εισηγμένης θα τροποποιηθεί σε "Πειραιώς Financial Holdings Ανώνυμη Εταιρεία", με διακριτικό τίτλο "Πειραιώς Financial Holdings" και θα διατηρήσει περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και δραστηριότητες του ομίλου που δεν αφορούν την άσκηση τραπεζικών εργασιών. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας τραπεζικής εταιρείας θα ανέρχεται σε 5,4 δισ. (εδώ)

 

Σε ανταγωνιστικό κατασκευαστή αποθήκευσης ενέργειας με διεθνή εμβέλεια εξελίσσεται η Μυτιληναίος καθώς η θυγατρική METKA AGN ήδη υλοποιεί συμβάσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (ΒΕSS) άνω των 233 ΜW σε έξι διαφορετικά projects στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η METKA AGN η οποία μαζί με τα έργα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και Φωτοβολταϊκα αποτελεί ήδη το 15,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της Μυτιληναίος καθώς στο εννεάμηνο του 2020  εμφάνισε κύκλο εργασιών 209 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη Ebitda 11,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η  αποθήκευση ενέργειας είναι πιο προσιτή από ό,τι ήταν πριν 10 χρόνια καθώς οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε αύξηση σε γραμμές παραγωγής οπότε μειώνεται το κόστος λόγω οικονομιών κλίμακας. Μελλοντικά, η αποθήκευση αποτελεί μονόδρομο καθώς το δίκτυο δεν θα αντέξει πλέον με την διείσδυση των ΑΠΕ και οι μπαταρίες θα βοηθήσουν στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας του. (εδώ)

 

Οξύνεται, η μετοχική διαμάχη για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η διοίκηση Καλλιτσάντση επιχείρησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 7 Ιανουαρίου με θέματα, τόσο την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου που ζητάει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, όσο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο κ. Καλλιτσάντσης ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία «Growth4Ellaktor», που αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor». Από όσα είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, προκύπτει πως στις 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια αντίστοιχη καταμέτρηση ψήφων ώστε να διαπιστωθεί αν την επόμενη ημέρα ο όμιλος θα διοικείται από διοίκηση που θα διορίσει η Reggeborgh και οι μέτοχοι που συμπορεύονται με τους Ολλανδούς, ή από τη σημερινή διοίκηση και τους μετόχους που την στηρίζουν. (εδώ)

 

Τη ρύθμιση οφειλών της ΒΙΟΤΕΡ προς τις τράπεζες, ύψους 129 εκατ. ευρώ, προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της τεχνικής εταιρείας, που επικυρώθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκτός από το συγκεκριμένο ποσό, που αντιπροσωπεύει το 82,9% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας, προβλέπεται η οριστική απόσβεση χρεών 17,1 εκατ. ευρώ, όπως και η υπό προϋποθέσεις και σε διάστημα επταετίας από την έκδοση της δικαστικής απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, ποσού 14 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεταβίβασης προς αυτές 23 ακινήτων της εταιρείας. Οπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της ΒΙΟΤΕΡ, ποσά 17,6 εκατ. ευρώ, 27,8 εκατ. ευρώ και 9,6 εκατ. ευρώ θα καλύψουν η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, αντίστοιχα. (εδώ)

 

Εντός του Δεκεμβρίου, οριστικοποιείται η απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC το οποίο αναμένεται να αναλάβει το 80% του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας έναντι ποσού 420-430 εκ. ευρώ. Τα στελέχη εκτιμούν ότι το ομολογιακό δάνειο μπορεί να φτάσει και τα 80 εκ. ευρώ. Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν σθναρά οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρίας, σημειώνοντας ότι το ομόλογο αυτό μειωμένης εξασφάλισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τα κεφάλαια Tier 2 μπορεί να μετρήσουν μέχρι 50% του SCR. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής καλεί την Εθνική Τράπεζα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της απέναντι στην DGComp, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (20%) (IPO) με στόχο την εισαγωγή της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης. Στη διαφορετική περίπτωση της εμμονής σε ξεπούλημα στο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, με χρονικό ορίζοντα επένδυσης τα 5 - 7 χρόνια, σύμφωνα με το ίδιο, οι ευθύνες της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε. θα είναι τεράστιες και οι αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους αλλά και την πολιτεία μεγάλες. (εδώ)

 

Σε διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μερικούς ακόμη μήνες βρίσκονται οι συζητήσεις της Μπήτρος με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί και το δεύτερο στάδιο της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του εισηγμένου ομίλου.  Παράλληλα, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και το ζήτημα της αναχρηματοδότησης της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε μετα από τη μεταφορά της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα η Μπήτρος Συμμετοχών να αποκτήσει το 25% της ΣIΔΜΑ και να διαθέτει δύο μη εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο. Στις 30 Ιουνίου του 2020 ο συνολικός δανεισμός του εισηγμένου ομίλου ανερχόταν σε 118 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα αφορούσε την Μπήτρος Μεταλλουργική. (εδώ)

 

Πέντε εταιρείες – κοινοπραξίες διεκδικούν το έργο της αναβάθμισης της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης (Flyοver). Το έργο των 370 εκατ. ευρώ και μήκους 13 χιλιομέτρων διεκδικούν οι εταιρείες «Αβαξ Α.Ε.», ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε., «Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.», Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intertoll Europe ZRt. Το έργο, που είναι και το πρώτο που δημοπρατεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, αφορά την αναβάθμιση και επέκταση του σημερινού δρόμου (από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έως τη σύνδεση με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών). Η περιβαλλοντική του αδειοδότηση ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου και στα μέσα του ίδιου μήνα εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το έργο μπορεί να ξεκινήσει το 2022, αν βέβαια δεν επαναληφθεί ο γνωστός πόλεμος προσφυγών ανάμεσα στους ενδιαφερομένους. (εδώ)

 

Πολύ κοντά στον διπλασιασμό των ηλεκτρονικών πωλήσεών του βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αθλητικών ειδών, καταγράφεται ακόμη και ο πενταπλασιασμός του ποσοστού συνεισφοράς τους στον συνολικό τζίρο, ενώ για την ΙΚΕΑ, από ποσοστό 10%-11% που αντιστοιχούσε στο e-shop πέρσι, φαίνεται αυτό να παγιώνεται στο 18% έως το τέλος του 2020, αφού τις ημέρες αυτές που τα φυσικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, αγγίζει το 25%. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι το εκτενές δίκτυο καταστημάτων βοηθάει στην περαιτέρω τόνωση των online πωλήσεων, καθώς προσφέρει την δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιστρέψει το προϊόν που δεν τον εξυπηρετεί σε ένα από τα καταστήματα, όταν αυτά επαναλειτουργήσουν. (εδώ)

 

Ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες αναβάθμισης και διεύρυνσης των δικτύων. Συγκεκριμένα έχει συστήσει ομάδες εργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη προκειμένου να εξεταστεί η σκοπιμότητα της κατασκευής νέων ή της ενίσχυσης των υφιστάμενων διασυνδέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής ξεκινά συνεργασία με τον Διαχειριστή της Ιταλίας Terna, συστήνοντας ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της διασύνδεσης των δύο κρατών. Η εκτιμώμενη ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής διασύνδεσης κυμαίνεται μεταξύ 500 – 1000 MW. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 163 χιλιομέτρων, σε τάση 400 kV και με ισχύ 500 MW. Μέσω αυτού του καλωδίου θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά η σύζευξη των χρηματιστηριακών αγορών επόμενης ημέρας των δύο χωρών, στο πλαίσιο του target model. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναμένεται να περιληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης  2022-2031 που θα δημοσιευτεί από τον ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά στα τέλη του έτους. (εδώ)

 

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, η MYTILINEOS συνεχίζει να επιτυγχάνει και να αναλαμβάνει έργα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποδεικνύοντας την προσήλωσή της στην επιχειρηματική συνέχεια και την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε δύσκολες συγκυρίες, έχοντας ως βασική προϋπόθεση την ασφάλεια όλων των συνεργατών της. Έτσι, ανακοινώνει ότι έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofaghsata της Χιλής. Πρόκειται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 118,4MWp της εταιρείας Mainstream Renewable Power. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η διασύνδεση με το δίκτυο αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για το πέμπτο φωτοβολταϊκό έργο της Εταιρείας στη Χιλή γεγονός που αναδεικνύει την καθιέρωσή της στην δύσκολη αγορά της Λατινικής Αμερικής. (εδώ)

 

Την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία θα κληθεί να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του hive-down. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το καταστατικό της νέας τραπεζικής εταιρείας και την τροποποίηση του καταστατικού της εισηγμένης, ώστε να μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών. Τέλος, θα ορισθεί νέο Δ.Σ. στη «νέα Πειραιώς», καθώς και η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου. Το hive-down, κατά το πρότυπο της Eurobank, διενεργείται προκειμένου η ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις, μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, να εγγραφεί στη Συμμετοχών και όχι στην κατά 100% θυγατρική της «νέα Πειραιώς». Στη νέα τραπεζική εταιρεία θα εισφερθούν το σύνολο των καταθέσεων, των χορηγήσεων, των ακινήτων, των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και των υποχρεώσεων της Τράπεζας Πειραιώς από ομολογιακά δάνεια έκδοσης της ίδιας ή θυγατρικών της. Προβλέπεται η διατήρηση 370 εκατ. ευρώ, προκειμένου η Συμμετοχών να πληρώσει τοκομερίδια των CoCos για τα έτη 2020 και 2021.  (εδώ)

 

Ξεπέρασε το όριο του 10% το ποσοστό συμμετοχής της REGGEBORGH INVEST B.V. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εισηγμένης. Ειδικότερα, η συμμετοχή της σκαρφάλωσε στο 10,3616% από 7,8155% προηγουμένως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου (συνολική θέση), ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option), θα διαμορφωθεί ως εξής: άμεση συμμετοχή 22,9073% (ήτοι 49.084.103 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 22,9073%. Η αγορά των μετοχών πραγματοποιήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η REGGEBORGH INVEST B.V. δεν ελέγχεται από κανένα φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και δεν ελέγχει καμιά άλλη οντότητα που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό συμμετοχής στην εκδότρια ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.  (εδώ)

 

Την πτώχευση απέφυγε η ιδρυθείσα το 1961 τεχνική εταιρία ΒΙΟΤΕΡ, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η εταιρία είχε περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, οπότε ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 32 χιλ. ευρώ από 93 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι ζημίες ενισχύθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να οφείλεται στα χρηματοοικονομικά έξοδα των δανείων των οποίων το ύψος διαμορφώνεται σε 154 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό και διαμορφώνεται σε 99 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο. Με στόχο τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της, η ΒΙΟΤΕΡ θα μεταβιβάσει συνολικά 23 ακίνητα στους πιστωτές της, τα οποία φέρουν προσημειώσεις ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο συνολικό ύψος της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας της (48,7 εκατ. ευρώ). Το 2008 η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο 35 ακινήτων αξίας ύψους 100 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου "Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Φάση Β”, προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των Υποχρεωτικών Επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο στόχος της παραπάνω επένδυσης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της υποδομής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη ένας ακόμη διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων γερανών, τύπου Jib Cranes στους Προβλήτες Ι και ΙΙ της ΝΕΖ Περάματος προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ομολογιούχοι -κάτοχοι των Eurobands και Swissbonds της εταιρείας ενέκριναν τους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που ολοκληρώθηκε με σύμβουλο τη Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, Δικηγορική Εταιρεία Weil και Δικηγορική Εταιρεία Σοφός & Συνεργάτες, προβλέπει πως οι πιστωτές εξασφαλίζουν περιουσιακά στοιχεία της FFG μέσω της εταιρείας AssetCo και το 90% της OpsCo, της εταιρείας που θα αποτελέσει τη συνέχεια της Folli Follie. Όπως γίνεται γνωστό στο newmoney, θα κατατεθεί και η αίτηση της Folli Follie στο άρθρο 106 β,δ αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο για την εξυγίανση της Folli Follie, ώστε να απαλλαγεί από το βάρος των δύο ομολογιακών δανείων (250 εκατ.ευρώ και 150 εκατ. σε ελβετικά φράγκα) που είχε εκδώσει, διαδικασία μέσω της οποίας ο έλεγχος της “νέας” εταιρείας θα περάσει σε ομάδα πιστωτών της. (εδώ)

 

Την πώληση 1,72 εκατ. μετοχών της Ελλάκτωρ τις οποίες κατείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η ίδια η εταιρεία. Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Εκτελεστικό Μέλος) Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ανακοίνωσε ότι, προέβη την 03.12.2020:

α) σε πώληση 290.500 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €508.343,08 και

β) σε πώληση, μέσω του συνδεδεμένου νομικού προσώπου ARGONIO ENTERPRISES LIMITED (ελεγχόμενη εταιρεία από τον ίδιο), 1.436.989 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €2.409.120,91. (εδώ)

 

Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών σημείων της συμφωνίας εξυγίανσης και του term sheet που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της Folli Follie, το σχέδιο εξυγίανσης έχει ως πυλώνα τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών. Πρόκειται για την AssetsCo, που θα ελέγχεται κατά 100% από τους πιστωτές και θα περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Και την OpsCo που θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo υπό την οποία θα βρίσκονται τα σήματα “Folli Follie” και “Links of London”. H OpsCo θα λάβει επίσης 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από τη διαιτησία με την Dufry, με την απόφαση να αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2021.Η «αρχιτεκτονική» της συμφωνίας εξυγίανσης θα οδηγήσει σε dilution του ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων (Δ.Κουτσολιούτσου, Fosun International Holdings, JP Morgan Securities) το οποίο θα περιοριστεί στο 10%. (εδώ)

 

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα και ειδικά τους μετόχους της Πειραιώς, είναι πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο 2021. Να σημειωθεί ότι η μετατροπή των Cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ έχει καθοριστεί για τις 4 Ιανουαρίου 2020 και θα εκδοθούν 394,40 εκατ μετοχές. Η Πειραιώς θα διαθέτει 436,65 εκατ μετοχές + 394,40 εκατ μετοχές = 831 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας στα 6 ευρώ. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μια εταιρία δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας που συνήθως προσδιορίζεται στα 0,30 ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς η ονομαστική αξία είναι τα 6 ευρώ και η τρέχουσα 1,25 ευρώ οπότε θα πρέπει να υπάρξει reverse split, να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών για να επανακαθοριστεί και η ονομαστική αξία αλλά και η τρέχουσα. Τα χρονικά παράθυρα ευκαιρίας είναι μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2021 ή εάν χαθεί το διάστημα αυτό, η αύξηση θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο του 2021.  (εδώ)

 

Έτοιμοι να κατέβουν είναι είναι και τα 6 σχήματα που έχουν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, ένα έργο προϋπολογισμού 130 εκατ ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός μετά από απαίτηση των σχημάτων που έχουν περάσει στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 Ιανουαρίου του 2021. Οι έξι υποψήφιοι είναι:1) ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ (Κ/Ξ) TERNA SA – EIFAGGE GENIE CIVIL MARINE

2) ARCHIRODON GROUP NV 3) ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA–SALES SPA 4) Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA 5) Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA

6) Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV

Με την ολοκλήρωσή του ο 6ος προβλήτας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες αποθήκευσης κοντέινερ, και συγκεκριµένα από 500.000 TEU θα φτάσει τα 1,2 εκατ. TEU. (εδώ)

 

Μετά από δυο χρόνια προσπαθειών από την Axia με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες,  την Παρευξείνια Τράπεζα και την Αττικής, οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν τα κεφάλαια τους δίχως να σημειωθεί οποιοδήποτε “κούρεμα” στα δάνεια. Η συμφωνία επίσης δίνει την δυνατότητα στην Aλουμύλ την ευελιξία ώστε να πραγματοποιεί εξαγωγές σε ένα ιδιαίτερα εξαγώγιμο προϊόν. Συγκεκριμένα, οι όροι της αναδιάρθρωσης προβλέπουν την αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων ομολογιακών και διμερών συμβάσεων, ύψους 161 εκατ. ευρώ για δέκα έτη με επιτόκιο 3% με ημερομηνία λήξης την 31.12.2030. ( προηγουμένως το επιτόκιο διαμορφωνόταν σε 4,38% ). O κύκλος εργασιών της Αλουμυλ το α΄εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 111 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. ευρώ το 2019 εμφανίζοντας μείωση 5,1%. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ απο 11,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 22%. Οι ταμειακές ροές ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ απο 2,2 εκατ. ευρώ το 2019.  (εδώ)

 

Ανάμεσα στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2021 συγκαταλέγει τη μετοχή της Motor Oil η JP Morgan. Εκτίμηση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου είναι ότι το θετικό momentum των αγορών θα συνεχιστεί και στη νέα χρονιά, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δίνουν κέρδη 15% μέσα στο 2021. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η JP Morgan αναβαθμίζει την Ευρωζώνη σε overweight και υποβαθμίζει τη Wall Street σε neutral. Τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς διαπραγματεύονται σε discount 15% έναντι της Wall Street, σημειώνει ο οίκος. Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στις μετοχές τις οποίες η JP Morgan συγκαταλέγει στις επενδυτικές ευκαιρίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι οι Motor Oil, Acerinox, Andritz, APPLUS, Arrow Global, ASTM, Bellway, DCC, Inchcape, LDC, Maisons du Monde, Navigator, Talgo, Taylor Wimpey, Valeo και Vectura. (εδώ)

Την αλλαγή σελίδας του ΟΤΕ καλούνται να επικυρώσουν οι μέτοχοι κατά τη Γενική Συνέλευση. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ καλούνται να εγκρίνουν την απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου της εταιρείας, και την παράλληλη απορρόφησή τους από θυγατρικές που θα ανήκουν κατά 100% στον όμιλο. Οι τρεις θυγατρικές που θα δημιουργηθούν θα είναι η Cosmote e-Value, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το τμήμα εξυπηρέτησης και υποστήριξης του ομίλου, η Germanos Industrial & Commercial όπου θα περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων λιανικής (Γερμανός και Cosmote) και η Cosmote Technical Services, όπου και θα μεταφερθεί ο τομέας των τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου. (εδώ)

 

Σε αύξηση της τιμής-στόχου του ΟΠΑΠ προχωρά σήμερα η Eurobank Equites, και στα 11,8 ευρώ από 10,1 ευρώ πριν, δίνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 23% και σύσταση buy, ενώ προσθέτει τη μετοχή της εισηγμένης στο καλάθι των top picks της. Όπως τονίζει, εκτιμά πως η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ελκυστικό play για τους επενδυτές για το re-opening της οικονομίας μετά το lockdown. Συνολικά, η"net zero” εταιρική φορολογική επίδραση που προστατεύει τον ΟΠΑΠ από τη σταδιακή φορολογία που σχετίζεται με το pre-paid και η πτώση των ονομαστικών επιβαρύνσεων για συγκεκριμένα παιχνίδια σε 30% (από 35% προηγουμένως) κατά την επόμενη δεκαετία είναι δύο λόγοι που προσθέτουν άλλα 1,6 ευρώ ανά μετοχή στην κρυφή αξία που σχετίζεται με τη φορολογία έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της χρηματιστηριακής. (εδώ)

 

Η ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. , γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό, ότι την Τετάρτη 3η Δεκεμβρίου 2020 υπεγράφη η σύμβαση αναδιάρθρωσης χρέους της εταιρίας με αναδρομική ισχύ από 12.11.2020. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκε συμβατικά η από 17.02.2020 συμφωνία επί των ενδεικτικών όρων (Head of Terms) αναδιάρθρωσης δανεισμού, συνολικού ποσού €161 εκ., μεταξύ της Εταιρείας και των ομολογιούχων τραπεζών. Οι βασικοί όροι της Συμφωνίας είναι θετικοί για την Εταιρεία και τον Όμιλο, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, παράταση της λήξης των δανείων μέχρι την 31.12.2030, μείωση του κόστους δανεισμού και εξασφάλιση νέων πιστωτικών γραμμών. (εδώ)

 

Επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τα μήκους 242.000 χλμ. δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ , για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, οι οποίες σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε σε περισσότερους από 200 αναλυτές από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης. Βασικός πυλώνας του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ είναι η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ από 0,2 GW σήμερα σε 1,5 GW το 2023. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει 1.000 νέα σημεία φόρτισης ανά την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αριθμός που θα φτάσει τις 10.000 μεσομακροπρόθεσμα. (εδώ)

 

Η Aegean προχώρησε σε μία μεγάλη τροποποίηση του πτητικού της προγράμματος για το 2021, μεταφέροντας πολλές περισσότερες απευθείας πτήσεις στην περιφέρεια και τα νησιά. Για την επόμενη χρονιά η αεροπορική «ανοίγει» τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη και «βάζει» 17 έως 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις 7 περιφερειακές της βάσεις, σε συνολικά 65 δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές πτήσεις. Η ενέργεια στηρίζεται στην επιχειρησιακή ευελιξία, που διαμορφώνει κεντρική στρατηγική της Aegean, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, αλλά έρχεται να καταγράψει και τα αντανακλαστικά της για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος. Η Aegean συμβάλλει στις προϋποθέσεις για ανάκαμψη του τουρισμού προς την περιφέρεια. (εδώ)

 

Σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται ο ιστορικός όμιλος Ελλάκτωρ. Όπως αναφέρουν κύκλοι των Ολλανδών η σύγκληση της γ.σ. θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως 45 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της αίτησης στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, η πλευρά των μεγαλομετόχων του ομίλου αναφέρει ότι προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος είναι να εξασφαλιστεί απόφαση από το δικαστήριο. Υπολογίζεται ότι τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομών θα είναι άνω των 7 δισ. ευρώ. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι αυτοκινητόδρομοι, η λίστα περιλαμβάνει ακόμη αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, πάρκο 800 στρεμμάτων στην περιοχή της παραχωρημένης από τον ΟΣΕ μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Δερβένι κ.α. (εδώ)

 

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν προετοιμάζει μόνο την τιτλοποίηση Vega 5 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που ούτως ή άλλως θα καταλήξει στην Intrum αλλά σχεδιάζει και την μεγάλη επαναφορά με το πρόγραμμα «Faith», δηλαδή πίστη όπως θα ονομάσει την μεγάλη τιτλοποίηση 13 ή 14 δισεκ. ευρώ που μάλλον θα διαιρεθεί σε δύο των 7 και 7 δισεκ. ή 6 και 7 δισεκ. ευρώ NPEs. Η τράπεζα Πειραιώς θα εντάξει τις δύο νέες τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 που η κυβέρνηση σχεδιάζει για να συμβάλλει στην τελική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Μετά από αυτές τις τρεις τιτλοποιήσεις δηλαδή την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων Vega και τις τιτλοποιήσεις Faith θα διαθέτει περίπου 4 – 5 δισεκ. NPEs. Ουσιαστικά θα έχει πλήρως εξυγιανθεί. (εδώ)

 

«Πράσινο» φως στη συμφωνία εξυγίανσης και μεταβίβασης της Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, η οποία συνήφθη τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο ιδιωτικό συμφωνητικό για διαγραφή χρεών της προς τρίτους, άναψε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. (εδώ)

 

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΙΔΜΑ είναι ιστορική καθώς δημιουργείται η «ΣIΔMA Mεταλλουργική» ή SIDMA Steel SA, όπως θα ονομάζεται η νέα εταιρία μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εισηγμένων ΣΙΔΜΑ με την Mπήτρος Mεταλλουργική.

Tη θέση του Διευθύνοντος συμβούλου θα εξακολουθήσει να κατέχει ο Aντώνης Kαραδελόγλου και ο επί χρόνια ιθύνων νους της ΣΙΔΜΑ Δανιήλ Mπεναρδούτ πιθανότατα θα διατηρήσει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ της Mπήτρος, που καλύφθηκε με εισφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της τελευταίας, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της ΣIΔMA κατά 8 εκ. και του ενεργητικού της κατά 15,5 εκ. H αναχρηματοδότηση του δανεισμού με την έκδοση τριών κοινών ομολογιακών Δανείων συνολικού ύψους 76,8 εκ., οδήγησε στη μετατροπή δανείων ύψους 72,6 εκ. από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα. Tο βασικό στοίχημα για τον όμιλο είναι διαχειριστεί κατά τρόπο αποτελεσματικό τα ενεργειακά projects και τα ακίνητα. (εδώ)

 

Ο Νοέμβριος 2020 επηρεάστηκε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που επέφερε το κλείσιμο του συνόλου των καταστημάτων της Jumbo στην Ελλάδα και των τριών από τα πέντε καταστήματα στην Κύπρο. H επιβολή των αυστηρών περιορισμών οδήγησε τις πωλήσεις για το μήνα Νοέμβριο 2020, να καταγράψουν μείωση κατά  -35% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το 11μηνο στο -10,7% περίπου.Καθώς οδεύουμε προς την τελική ευθεία των εορτών των Χριστουγέννων και του τέλους της χρονιάς τα καταστήματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά, εν αναμονή των αποφάσεων για την επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου στην Ελλάδα. (εδώ)

 

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. γνωστοποιεί ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 1 Δεκεμβρίου 2020 αποφάσισε τη διανομή αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων ποσού € 0,30 ανά μετοχή (μικτό ποσό), € 0,285 (Καθαρό ποσό μετά από την παρακράτηση 5%) και εξαιρουμένων των 22.082 ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρία, από τα κέρδη προηγούμενων ετών. Από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα της ανωτέρω διανομής. (εδώ)

 

Η εταιρία ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ανακοίνωσε, πως το μικτό μέρισμα για την χρήση 01.07.2019 – 30.06.2020 ανέρχεται σε 0,134 ευρώ ανά μετοχή. Από το ποσό του μερίσματος θα παρακρατηθεί σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ. 1 του ν. 4646/2019, φόρος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με συντελεστή 5%, και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο μέρισμα ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,1273 ευρώ. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε η Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020. (εδώ)

 

Η «ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, γνωστοποίησε ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας , συμμετείχαν αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου, μέτοχοι εκπροσωπούντες το 77,38% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή κερδών από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 162 του Ν. 4548/2018 συνολικού ύψους 1.350.000 €, ήτοι 0,045 € ανά μετοχή. Περαιτέρω, εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, με δικαίωμα υπεξουσιοδότησης, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης. (εδώ)

 

Στις 18 Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση της Mytilineos, η θυγατρική της, Protergia, θα έχει την «τιμητική» της. Το καταστατικό της θα τροποποιηθεί, συμπεριλαμβάνοντας στο σκοπό της ένα νέο τομέα στον οποίο θέλει να πρωταγωνιστήσει: Είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, είναι το μέλλον της κίνησης στην Ελλάδα. Η Protergia, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ενέργειας στην Ελλάδα -με περισσότερους από 250.000 πελάτες- κάνει «άνοιγμα» στο χώρο της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με σκοπό την κορυφή και σε αυτόν. Ήδη, έχουν υπογραφεί οι νέες συμφωνίες. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεργασίες που «τρέχει» ήδη η Protergia με τη Fortisis και το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ που διαθέτουν ήδη πολύχρονη εμπειρία στην ηλεκτροκίνηση, καθώς και με το δίκτυο της Kosmocar (Volkswagen). (εδώ)

 

 

Την μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία για το 2020, ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατάφερε να κλείσει στην εκπνοή του χρόνου των διαπραγματεύσεων, η MIG, υπογράφοντας τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners. Η συμφωνία που αφορά στην πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων.Τ ο τίμημα, για το 100% της Vivartia ανήλθε στα 175 εκατ.ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) να ανέρχεται στα 600 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία, η MΙG θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της, ήτοι το 92,8% των μετοχών της Vivartia, στη CVC και η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού. (εδώ)

 

Υπεγράφη η Σύμβαση για το έργο «Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου» προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, μετά την ανακήρυξη της εταιρείας «Μυτιληναίος Α.Ε.» ως Οριστικού Αναδόχου του έργου. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης». Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μήνες. Με τη συμπλήρωση των 15 μηνών, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 18 χλμ. του οδικού άξονα, που θα παρακάμπτουν την πόλη της Αμφιλοχίας, καθώς και να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, ώστε να γίνει ασφαλές το πιο επικίνδυνο τμήμα του υφιστάμενου οδικού δικτύου. (εδώ)

 

H Προντέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, στη συνεδρίαση του, αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,14 ανά μετοχή (καθαρό), έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2020. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση (εδώ)

 

Η S&P αναμένεται αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA και βελτίωση στα πιστωτικά μεγέθη ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας καθώς η ΔΕΗ επιταχύνει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και διαφοροποιεί την ανταγωνιστική της τοποθέτηση στη λιανική αγορά. Η S&P προβλέπει ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα παραμείνει στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ τη διετία 2021 – 2022, ενώ ως προς τις επενδύσεις το συνολικό ύψος του προγράμματος της ΔΕΗ προβλέπεται να φτάσει τα 2 δις. ευρώ μέχρι το 2022 ή αλλιώς 700- 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Τέλος ο οίκος εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με επιτυχία και αρκετά νωρίτερα από τη λήξη του το 2023, στην αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου από Ελληνικές τράπεζες ύψους 746 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Την προσεχή Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ξεκινά το market test για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το υπό πώληση μερίδιο 49% του ΔΕΔΔΗΕ με σύμβουλο της διαδικασίας την Goldman Sachs. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει την Investor Day, όπου θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2021-2023. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου – λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας – παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42 % σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019. Συγκριτικά, τον Μάρτιο του 2020 όταν επιβλήθηκε το πρώτο «λοκνταουν» η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε κατά 3,44 %, ενώ ακολούθησαν ο Απρίλιος με -12,18 %, ο Μάιος με -10.15 %, ο Ιούνιος με -17,19 %. Μονοψήφια (4-6 %) ήταν η πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στα καύσιμα κίνησης, βενζίνες και ντίζελ η πτώση της κατανάλωσης στο δεκάμηνο είναι αντίστοιχα 13 και 10 % και οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων, την πτώση του τουρισμού, το κλείσιμο των σχολείων, κ.λπ. Ειδικά στα αεροπορικά καύσιμα και τη ναυτιλία που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, η πτώση της κατανάλωσης κυμαινεται στο 50 %. (εδώ)

 

Η MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ανακοίνωσε, σε συνέχεια της από 21/10/2020 Ανακοίνωσης της, την υπογραφή συμφωνίας την 27/11/2020 για την πώληση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής που διαθέτει άμεσα και έμμεσα στη SINGULARLOGIC Α.Ε., προς το επενδυτικό σχήμα «EPSILON NET» και «SPACE HELLAS». Το συνολικό αντάλλαγμα της συναλλαγής, περιλαμβανομένου του τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών και του τιμήματος για τη μεταβίβαση δανειακών υποχρεώσεων της SINGULARLOGIC προς την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, θα ανέλθει στο ποσό των €18.050.000. Από το συμφωνηθέν τίμημα προκαταβλήθηκε ήδη στη MIG το ποσό των €1.805.000. (εδώ)

 

Η Viohalco SA στις 12 Νοεμβρίου 2020, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι οι

διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής της Cenergy Holdings SA και του ομίλου Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. (εδώ)

 

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα τεθούν υπό την ομπρέλα του ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, κυρίως υποέργα αυτής. Η πανδημία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει εμπόδια, αλλά η εταιρεία συνεχίζει, με γοργούς ρυθμούς, την υλοποίηση των πρόδρομων εργασιών, μελετών κτλ. Η Lamda Development έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ εκτιμάται πως κατά την πρώτη πενταετία, θα τοποθετηθούν κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στους τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές στην εποχή μετά την πανδημία. Πρόκειται για τη ψηφιακή οικονομία, όπου προβλέπονται έργα άνω των 6 δισ. ευρώ, την "πράσινη" ανάπτυξη και τις οικιστικές και ξενοδοχειακές αναπτύξεις. (εδώ)

 

Η Lamda Development S.A. ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η σύμπραξη αυτή έρχεται να υλοποιήσει το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. (εδώ)

 

Την στρατηγική της επέκταση στον κλάδο των κλιματιστικών επιδιώκει η Quest Holdings έχοντας παράλληλα προχωρήσει και στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών μέσα στο 2020. Η αρχική πρόβλεψη για κεφαλαιακές δαπάνες 16 εκατ. ευρώ το 2020 έχει ήδη καλυφθεί στο εννεάμηνο, και προβλέπεται πως στο σύνολο της χρονιάς θα φτάσουν τα 24 με 28 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο όμιλος ανακοίνωσε την ανάληψη της αποκλειστικής διανομής για την ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού του οίκου GREE. Επόμενο βήμα για τον όμιλο στον συγκεκριμένο κλάδο, είναι η συμμετοχή του στην Γ. Ε. Δημητρίου, η οποία μεταξύ άλλων είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα των κλιματιστικών Toyotomi. Η συμμετοχή αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. (εδώ)

 

Θετική αξιολόγηση για τα αποτελέσματα που πέτυχε η Alpha Bank το τρίτο τρίμηνο 2020, δίνουν οι Morgan Stanley, J.P.Morgan και Goldman Sachs, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. Στις αναλύσεις τους και οι τρεις επενδυτικοί οίκοι, όπως και η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή της, αποτιμούν θετικά τις επιδόσεις της τράπεζας, η οποία στο τρίτο τρίμηνο 2020 κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 44 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών με τον Δείκτη «Total CAD» να διαμορφώνεται στο 18.3%. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι και οι τρεις εκθέσεις κάνουν ειδική θετική μνεία στην απρόσκοπτη εξέλιξη του Project Galaxy που βρίσκεται στην τελική του ευθεία, με τον προτιμητέο επενδυτή να έχει ήδη ανακηρυχθεί και την ολοκλήρωση της μεγάλης τιτλοποίησης ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. (εδώ)

 

Χοντραίνει η «κόντρα» COSCO και Ελληνικού Δημοσίου για το θέμα του ΟΛΠ. Η κινεζική εταιρεία επανήλθε εκ νέου στο αίτημά της για τη διάθεση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ, καίτοι δεν έχει παρέλθει η σχετική περίοδος που προβλέπεται στα συμβατικά κείμενα. Η Cosco τα έχει βρει δύσκολα στον Πειραιά, και τώρα πιέζει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί τον αντισυμβαλλόμενο της, την κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα. Αναφορικά με την ελληνική γραφειοκρατία, είναι σίγουρο ότι η ίδια δεν ανταποκρίθηκε όπως πρέπει για άλλη μια φορά. Από τον Ιούνιο του 2016 που κυρώθηκε στην Βουλή, τελικά το master plan της εταιρείας, «μισό-εγκρίθηκε» από την Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) τον Σεπτέμβριο του 2019. (εδώ)

 

Η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» γνωστοποιεί την απόσχιση του κλάδου των μεταλλικών κατασκευών της εταιρείας και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία "FRACASSO HELLAS”. Ο ορισμός της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 ως ημερομηνίας σύνταξης της λογιστικής κατάστασης του εισφερόμενου κλάδου και την  ανάθεση στην εταιρεία «OLYMPIA ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.» της αποτίμησης της λογιστικής αξίας του εισφερόμενου κλάδου. Σημειώνεται ότι για την εν λόγω απόσχιση Κλάδου δεν απαιτείται η έκδοση πληροφοριακού σημειώματος. (εδώ)

 

Δεν πέρασαν τρία 24ωρα από την «κήρυξη πολέμου» στην Cosco από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος κατήγγειλε πως «θα ρημάξει η πόλη» από τις επενδύσεις της.Οι Κινέζοι πέρασαν στην αντεπίθεση, ζητώντας ουσιαστικά τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς να έχει προχωρήσει στα προβλεπόμενα έργα στο λιμάνι. Οι επενδύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί αν και υπολείπονται εννέα μήνες από τη λήξη της προθεσμίας.Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο πρώην διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων Δημοσθένης Μπακόπουλος ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τους βουλευτές, τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, καταγγέλλοντας τη μεθοδολογία, με την οποία η COSCO SHIPPING επέλεξε να διαχειριστεί την προθεσμία υλοποίησης των Υποχρεωτικών Επενδύσεων. (εδώ)

 

Την εκτίμηση πως μετά την πανδημία η Fourlis θα είναι μία από τις εταιρείες που θα βγουν ωφελούμενες επανέλαβε για μία ακόμη φορά η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές. Ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως τόσο στο πρώτο lockdown όσο και στο δεύτερο οι μεγάλοι προμηθευτές του ομίλου παρείχαν μεγάλη στήριξη (μετάθεση πληρωμών) με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους να κυμανθεί κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, από 125 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμήσει αρχικά η διοίκηση στο πρώτο lockdown. Ο όμιλος προχωρά σε επένδυση 12 εκατ. ευρώ προσθέτοντας 7,5 χιλ. τ.μ. logistics τα οποία μάλιστα θα είναι αυτοματοποιημένα. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. (εδώ)

 

Σε αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από την σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ με επενδυτή την JP Morgan Chase Bank και εκδότη την PPC Energy Finance DAC προχώρησε η ΔΕΗ. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από απαιτήσεις έως 60 ημέρες. Αυτή η γραμμή είναι ανακυκλούμενη (revolving) επιτρέποντας στη ΔΕΗ μελλοντικές εκταμιεύσεις και έχει διάρκεια 3 έτη. Η ΔΕΗ θα προβεί σε σχετική ενημέρωση μετά την υπογραφή των συμβατικών κειμένων και το κλείσιμο της συναλλαγής τιτλοποίησης για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών. (εδώ)

 

Θύμα της επιτυχίας της πέφτει η Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες που είχαν προλάβει να υποβληθούν ως τις 17 Νοεμβρίου όταν και «κλείδωσε» το e-shop παραμένουν δεκάδες χιλιάδες (περίπου 70.000) καθώς η αλυσίδα αφενός δεν έχει την υποδομή να ανταποκριθεί, αφετέρου εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τα δίκτυα ταχυμεταφορών που δέχονται τεράστια πίεση λόγω και της Black Friday. Ως αποτέλεσμα η Jumbo αναγκάστηκε να τροποποιήσει την ανάρτηση της στο e-shop βγάζοντας την ημερομηνία επαναλειτουργίας του, κλειστό μέχρι νεωτέρας πλέον το e-shop της Jumbo. (εδώ)

 

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην από 24.11.2020 συνεδρίασή του, αποφάσισε την έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή έκτακτη χρηματική διανομή, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, όπου απαιτείται, ανέρχεται σε 0,3610 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος είναι η Πέμπτη 03.12.2020 και η πληρωμή στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Τρίτη 08.12.2020, από την πληρώτρια Τράπεζα Eurobank Α.Ε.

 

Μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των ιδιωτών επενδυτών θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο ώστε η τράπεζα να θωρακιστεί πλήρως κεφαλαιακά και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Η Πειραιώς θα δημιουργούσε ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι, θα επέτρεπε τον γρηγορότερο μηδενισμό των NPEs και θα συνέβαλλε στην επιθετικότερη στρατηγική της τράπεζας στην χορήγηση νέων δανείων, θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Πειραιώς. (εδώ)

 

Κοντά στην εξαγορά δύο εταιρειών από τη Δυτική Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του digital banking βρίσκεται η Profile και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι επιχειρήσεις αυτές θα ενταχθούν στον ελληνικό όμιλο μέσα στο 2021. Πρόκειται για εταιρείες που αθροιστικά επιτυγχάνουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 6 και 8 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσουν τα ενοποιημένα μεγέθη της ελληνικής εταιρείας το 2021, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθούν τα deals.

 

H INTRALOT ενημέρωσε πως η βέλτιστη εκτίμηση της εταιρίας για το 2020 ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας παραμένει στην περιοχή των €25-28 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου. Πέρα από την εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον κύκλο εργασιών, η εταιρία εστίασε στο να αξιοποιήσει κάθε δυνατό μέσο που θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό του αντικτύπου. Ο όμιλος έλαβε επίσης μέτρα για να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα σε όλες τις επιχειρήσεις του, όπως την εκ νέου διαπραγμάτευση όρων με προμηθευτές ή τον περιορισμό των ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα για όλη τη διάρκεια του 2020.Τέλος, η εταιρία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους πελάτες της ώστε να αξιολογήσει τις ανάγκες τους και να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στον αντίκτυπο της πανδημίας αλλά και να επιτύχει χρονική μετάθεση των προγραμματισμένων επενδυσεων της ύψους έως και €12 εκατ.

 

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων 132 kV για το έργο "Douglas North" της SP Transmission. Η σύμβαση αυτή πιστοποιεί τη συνεχή παρουσία και επένδυση της Hellenic Cables στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ήδη διαχειρίζεται τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διάθεσης. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα, το τέταρτο τρίμηνο του 2020. (εδώ)

Το σχέδιο για την στήριξη της Aegean που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας εξειδίκευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι προβλέπει κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ, ιδιωτική συμμετοχή 60 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της εταιρείας αλλά και ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρείας, από το ελληνικό Δημόσιο. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων», επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας. (εδώ)

Το θέμα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης -με το σενάριο μιας ΑΜΚ που θα σηματοδοτήσει τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο 2021 να παραμένει ανοιχτό- εξετάζει η διοίκηση της Performance Technologies. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, βάζει ως στόχο α) την επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με αυτή των τελευταίων ετών, β) την περαιτέρω επένδυση σε υποσχόμενους τομείς της τεχνολογίας στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται και γ) τη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου. Η Performance δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί κεφαλαιακά.Κατά τα λοιπά, η εισηγμένη συνεχίζει και φέτος -λόγω της σύνθεσης του πελατολογίου της δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία- την ανοδική πορεία των.(εδώ)

Από 0,95  έως 2 ευρώ τοποθετούν οι διεθνείς οίκοι την τιμή-στόχο που δίνουν για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και για τις νέες δράσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της συστημικής τράπεζας που έχει σχεδιάσει η διοίκηση για το 2021. Με αυτά τα δεδομένα, και με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Πειραιώς στα 1,08 ευρώ οι αναλυτές βλέπουν από πτώση 12% έως και ράλι 85%. Όπως σημειώνει, η συστημική τράπεζα διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/TB για το 2022 στο 0.12x και με P/E στο 3x, ενώ ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RoTE τοποθετείται στο 4.2%. Η πτώση της από τις αρχές του έτους, όπως τονίζει, διαμορφώνεται στο 63% έναντι 56% για το τραπεζικό δείκτη. (εδώ)

Δεδομένη είναι η δημόσια πρόταση του νέου μετόχου της Forthnet αλλά και η προσπάθεια εξόδου της εταιρίας από το ΧΑ η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με την απόκτηση των ποσοστών που κατέχουν η Vodafone (2,77%)  και η Massars (9,63%)  η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι σε πόσο χρόνο θα ακολουθήσει η εξαγορά και της Wind. Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης την τοποθετούν στο απώτερο μέλλον και μάλιστα με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Forthnet χωρίς να αποκλείουν και εκπλήξεις επιτάχυνσης των διαδικασιών. Δεν πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζονται δύο γεγονότα. Πρώτον η BC Partners έχει ήδη ενδιαφερθεί για την απόκτηση της Wind και Δεύτερον η Wind ήταν από τους πρώτους που μεταβίβασαν το ποσοστό που κατείχαν στη Forthnet. (εδώ)

Πιστωτικά θετική για την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's την επικείμενη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Όπως σημειώνει ο οίκος, θα ενισχυθεί με 2 δισ. ευρώ η βασική κεφαλαιακή επάρκεια και η τράπεζα θα έχει μεγαλύτερο «μαξιλάρι» κεφαλαίων για να απορροφήσει ζημιές από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Η Moody's κάνει και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: παρότι το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξηθεί στο 61%, ο οίκος δεν θεωρεί ότι αυτό συνιστά κρατικοποίηση, επειδή δεν θα γίνουν μεταβολές στη διοίκηση. (εδώ)

 

H στήριξη της εταιρείας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας έρχεται απο του κράτος, ύψους 120 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα εισφέρουν άλλα 60 εκατ. ευρώ οι μέτοχοι. Το Δημόσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έχει ζητήσει από την Κομισιόν να μην πάρει απευθείας μετοχές για τα 120 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει, αλλά να λάβει warrants (δικαιώματα) για απόκτηση μετοχών σε μελλοντικό χρόνο και σε χαμηλή τιμή. Η είδηση αυτή δεν μας έφερε προ εκπλήξεως, καθώς ήταν κάτι που γνωρίζαμε πως το 60% των κεφαλαίων της ήταν “καμένα” και θα πέσουν κάτω και από τα 100 εκατ. ευρώ μετά την εγγραφή των ζημιών του γ’ τριμήνου, έναντι 328,4 στην αρχή της χρήσης. (εδώ)

 

Mε αφορμή όσα συμβαίνουν με την Εριουργία Τρία Άλφα και την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για την εξαγορά της από την Diversa, η Τρία Άλφα ανακοίνωσε πρώτη ότι υπήρξε ένα σχετικό μνημόνιο το καλοκαίρι, αλλά δεν εκπληρώθηκε η υποχρέωση για due diligence εντός 60 ημερών και, έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Σε νεότερη χρηματιστηριακή ανακοίνωση,  η Diversa παρουσίασε την υπόθεση πολύ διαφορετικά, όπου έλεγε ότι θα προχωρήσει το due diligence και η διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Τρία Άλφα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα κάνει η Diversa, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Την αύξηση ενδιαφέρεται να καλύψει η GEO ENERGY INSTITUTE INC. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα πρέπει να επιληφθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει και η Εριουργία Τρία Άλφα τη δική της εκδοχή για να διαπιστωθεί αν συμπίπτει με όσα ανακοίνωσε η Diversa. (εδώ)

 

Από 23/11/2020, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται η

διαπραγμάτευση των μετοχών (GRS406003004) και των ομολογιών (GRC406116AF5) της εταιρίας «FORTHNET A.E.» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. (εδώ)

 

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σημείωσε μείωση 61,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (84,5%), ενώ αντίστοιχη αύξηση (0,6%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σημείωσε μείωση 31,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. (εδώ)

H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Διοίκησης ΟΛΠ και των Σωματείων (ΟΜΥΛΕ) και την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εκπροσώπους του υπαλληλικού προσωπικού των εργαζομένων με τριετή διάρκεια. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος ΔΣ της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang ‘'Η υπογραφή της νέας σύμβασης αντικατοπτρίζει το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων και την κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί σε νέες επιτυχίες για το λιμάνι του Πειραιά". (εδώ)

 

Τις τεράστιες προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο των logistics στη χώρα μας επιβεβαιώνει το μπαράζ των επενδύσεων που κάνουν διεθνείς αλλά και εγχώριοι όμιλοι, με τη BriQ Properties ΑΕΕΑΠ να ανακοινώνει νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα η εισηγμένη BriQ Properties, βραχίονας του ομίλου Quest Συμμετοχών στο χώρο των ακινήτων και του real estate, δρομολογεί την κατασκευή σύγχρονου και «καθετοποιημένου» συγκροτήματος Logistics στον Ασπρόπυργο Αττικής αγοράζοντας τρία οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ., έναντι συνολικού τιμήματος 2,025 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά «κλείδωσε» στις 16 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει τη… στροφή του ομίλου σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics. (εδώ)

 

Η «PASAL Development SA» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πως στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε,   αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό €9.102.451,50 με εισφορές σε είδος, με την έκδοση 18.204.903 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μία και με τιμή διάθεσης €1,10 έκαστη. (εδώ)

Η συμφωνία Αθήνας - Κομισιόν για το antitrust case του λιγνίτη έχει κλείσει από τις 23 Οκτωβρίου, όταν και η ελληνική πλευρά υπέβαλε την τελική της πρόταση. Αφορά την διάθεση σε προκαθορισμένη τιμή και επ ουδενί κάτω του κόστους, ποσότητας ίσης με το 40% της εκάστοτε παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, με αποδέκτες αποκλειστικά προμηθευτές. Εκκρεμεί όμως η διενέργεια ενός market test, όπως πιέζουν οι Βρυξέλλες μέσω και της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, το οποίο θα δείξει πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση, αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και σε τι βαθμό, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα από το 2021. (εδώ)

Ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο ενδυνάμωσης της Pasal Development στο χώρο των ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ενδυνάμωση η οποία περνά από τρεις τομείς με πρωτεύοντα τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αυτών των boxes αλλά και γραφείων, ενώ σημαντική θέση θα έχουν και τα  σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης , όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας τα οποία καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο τομέας των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί μια επενδυτική κατηγορία ακινήτων στην οποία η Pasal  επιδιώκει να κερδίσει έδαφος. (εδώ)

Μια «νέα» Folli Follie απαλλαγμένη από τις σκιές και τα βάρη του παρελθόντος επιδιώκεται να δημιουργηθεί μέσω του αναθεωρημένου Σχεδίου Εξυγίανσης της εταιρίας που, εφόσον εγκριθεί από τους ομολογιούχους-πιστωτές της και τα αρμόδια δικαστήρια. Εφόσον συμβεί αυτό, η Folli Follie θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό των πιστωτών της για την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα και ακολούθως θα υποβάλει τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. (εδώ)

Οι συνεχείς διαγωνισμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας προσφέρουν σημαντική «ανάσα» στην κατασκευαστική αγορά, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ομίλους όπως Άβαξ, Άκτωρ και Intrakat, αλλά και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, διεκδικούν ήδη τους πρώτους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου. (εδώ)

Στο 79,52% ανήλθε το ποσοστό της BC Partners στη Forthnet μετά την εξαγορά πακέτων μετόχων μειοψηφίας. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 84,60% καθώς προχωρά και στην μετατροπή του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου σε μετοχές. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text