Γράψαμε, στο eurocapital.gr

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο τμήμα αυτό, περιγράφουμε μερικά από τα -κατά την άποψή μας- ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσιεύσαμε κατά το ενδιάμεσο μεταξύ δύο τευχών διάστημα, στις σελίδες του eurocapital.gr, τα οποία κρίνουμε ότι θα πρέπει να διαβάσετε.

15 Νοεμβρίου 1867 - Η λειτουργία του πρώτου "stock ticker", στη Νέα Υόρκη - δείτε εδώ

Ένα άρθρο χρηματιστηριακής ιστορίας, το οποίο αναφέρεται στη δημιουργία της πρώτης ταινίας καταγραφής χρηματιστηριακών τιμών (stock ticker). Ας σημειωθεί ότι, η έλευση του ticker προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στο χρηματιστήριο αφού επέτρεψε την άμεση μετάδοση των χρηματιστηριακών τιμών στους επενδυτές όλης χώρας, συμβάλλοντας σημαντικά στην “επανάσταση” των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Ζημιά 66 δολαρίων για κάθε επιβάτη στις αεροπορικές εταιρίες, κατά το 2020! Αναμένεται βελτίωση από το 2021 - δείτε εδώ

Με βάση τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, κατά το 2020, οι αεροπορικές εταιρίες χάνουν $66 για κάθε επιβάτη που μεταφέρουν φέτος με συνολική καθαρή απώλεια $118,5 δισεκατομμυρίων. Αυτή η απώλεια θα μειωθεί απότομα κατά $80 δισεκατομμύρια το 2021. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι, ακόμη και κατά το 2021, οι εταιρίες θα εξακολουθούν να χάνουν $13,78 για κάθε επιβάτη που μεταφέρουν. Όμως, η μεταφορά εμπορευμάτων αναμένεται να συνεχίσει τις ισχυρές επιδόσεις. Ο αριθμός των επιβατών δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2024 το νωρίτερο, με τις εγχώριες αγορές να ανακάμπτουν γρηγορότερα από ότι οι διεθνείς. Αναφέρεται όμως ότι, “οι αριθμοί δεν μπορούν να χειροτερέψουν πολύ.Υπάρχει πια μόνο ένας δρόμος, αυτός προς τα εμπρός”.

Μελέτη: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, σε ακραίες πτωτικές φάσεις, στην περίοδο 1988-2020 (Μέρος Α') - δείτε εδώ. Μέρος Β', Συμπεράσματα - δείτε εδώ.

Πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες του 2020. Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κατά την περίοδο από την έναρξη της λειτουργίας του (4/1/1988) έως και σήμερα, κατά τις περιπτώσεις που αυτός υποχωρεί σε “ακραίες τιμές”. Ως “ακραίες τιμές” θεωρούμε αυτές που σχηματίζονται όταν, μετά από μία αιφνίδια πτώση, η απόκλιση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου του, 200 ημερών, ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για μία έννοια την οποία είχαμε εισαγάγει τον περασμένο Μάρτιο, όταν μελετούσαμε τρόπους για την πιο γρήγορη “είσοδο” του “απόλυτου συστήματος” στην αγορά, μετά από μία μεγάλη πτώση.

Επίσης, εξετάσαμε τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, στις περιπτώσεις που αυτός υποχωρούσε κάτω από τις 600 μονάδες. Σε ποιές περιπτώσεις, ο δείκτης, αντέδρασε ανοδικά και σε ποιές υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες. Και ποιά ήταν η συμπεριφορά του κάτω από το επίπεδο των 500 μονάδων;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, μετά από τη δημιουργία “ακραίων τιμών”, ο Γενικός Δείκτης αντιδρά ικανοποιητικά ανοδικά κατά τους επόμενους μήνες, μία κατάσταση που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά της κερδοσκοπίας, ή της μεσομακροχρόνιας επένδυσης.

Σε όσες περιπτώσεις, ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες, αντιδρούσε ταχύτατα ανοδικά. Συνεπώς, αγορές μετοχών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή 500 έως 600 μονάδων, όμως, η αντίδραση απ’ αυτή την περιοχή αυτή είναι βραδύτερη και τα περιθώρια αποδόσεων είναι μικρότερα.

Το εκπαιδευτικό τεχνικό χαρτοφυλάκιο - Καθημερινά, για περισσότερα από 18 χρόνια - Απόδοση: 472% - δείτε εδώ

Μια ανασκόπηση της πορείας του εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου Τεχνικής Ανάλυσης, του κου Δημήτρη Δημόπουλου, το οποίο ξεκίνησε τη δημόσια λειτουργία του, στις 16 Σεπτεμβρίου 2002 και πραγματοποιεί καθημερινά πράξεις, οι οποίες περιγράφονται στις σελίδες του (εδώ). Το Χαρτοφυλάκιο, κατά το διάστημα της λειτουργίας του -το οποίο, ας σημειωθεί, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου- έχει απόδοση 489,8% (ήταν 472% την ημέρα συγγραφής του άρθρου), ενώ, στο ίδιο διάστημα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν -58,8%.

 

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: