Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τα ερωτήματα από τη σημερινή -μεγάλη- πτώση του Γενικού Δείκτη

Τα ερωτήματα από τη σημερινή -μεγάλη- πτώση του Γενικού Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ερωτήματα από τη σημερινή -μεγάλη- πτώση του Γενικού Δείκτη

Η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο, είναι μεγάλη. Ο Γενικός Δείκτης, έφτασε να χάνει ώς και 6,3%  (χαμηλό ημέρας: 749,59 μονάδες).

Βέβαια, πτώση σημειώνουν όλες οι αγορές στην Ευρώπη. Αυτό μειώνει την αρνητικότητα της πτώσης στην αθηναϊκή αγορά. Όμως, η πτώση στην Ευρώπη είναι πιο ήπια (οι δείκτες έφθασαν έως και -3,0%).

 

Τα παράγωγα των αμερικανικών αγορών είναι έντονα πτωτικά και προμηνύεται μία έντονα πτωτική μέρα στη Wall Street.

 

Μία πτώση αυτού του μεγέθους, σαφέστατα πρέπει να ανησυχεί. Και, οι συνέπειες αυτής της πτώσης, θα είναι ορατές, επί αρκετές μέρες.

 

Το αίτιο της πτώσης είναι η μετάλλαξη του ιού, σε μορφή που μεταδίδεται ευκολότερα. Μέχρι στιγμής, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι δεν έχει μεταλλαγεί το κύριο μέρος του ιού και ότι, κάτι τέτοιο είναι ένα συχνό φαινόμενο στην εξέλιξη των ιών και ότι -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- η μετάλλαξη δε θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με το οποίο ήδη εμβολιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε όλο το κόσμο, κάθε μέρα.

 

Τα ερωτήματα που προβάλλουν μετά τη σημερινή πτώση της αγοράς, είναι δύο:

 

Το πρώτο έχει να κάνει με την επιδημιολογική πλευρά του ζητήματος της μετάλλαξης του ιού. Ανατρέπει εντελώς τα δεδομένα της “άμυνας” των ανθρώπων απέναντί του; Αναδιατάσσει το σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και την άρση των περιοριστικών μέτρων; Η λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, πάει πιο πίσω, χρονικά;

 

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δική μας χρηματιστηριακή αγορά. Αν ο Γενικός Δείκτης, με μία και μόνο φήμη -άσχετα του εάν ήταν παγκόσμιας εμβέλειας- κατέρρευσε τόσο εύκολα, τότε, προς τί όλες οι αναλύσεις, όλα τα διθυραμβικά σχόλια και όλοι οι πανηγυρισμοί που -επιτέλους- την Παρασκευή ξαναβρέθηκε, έστω και οριακά, πάνω από τις 800 μονάδες; Μήπως τελικά, η αγορά μας, έχει προβλήματα τα οποία -τις προηγούμενες μέρες- κουκουλώθηκαν από τον ενθουσιασμό της ανόδου; Έχουν ή δεν έχουν προοπτική η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία -όπως κατά κόρον αναλύθηκε και γράφτηκε όλες αυτές τις μέρες- ή τελικά, η άνοδος που προηγήθηκε ήταν μια "φούσκα" ενθουσιασμού και κερδοσκοπίας;

 

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι, το μέγεθος της σημερινής πτώσης, συνδέεται απόλυτα με το μέγεθος της ανόδου που προηγήθηκε. Το “οχυρό” των 800 μονάδων θα “κατακτηθεί” με μεγαλύτερη προσπάθεια, απ’ ότι νομίσαμε. Παράλληλα εκτιμούμε ότι, δεν κάναμε λάθος για την ανοδική τάση της αγοράς και ότι αυτή θα εκδηλωθεί ξεκάθαρα όταν το πρόβλημα της πανδημίας θα πλησιάζει στο τέλος του.

Αναφορικά με το “επιδημιολογικό” και επιστημονικό πρόβλημα που ανέκυψε σήμερα, δε μπορούμε να έχουμε άποψη.

 

Για τη σημερινή συνεδρίαση, θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν, ο Γενικός Δείκτης, περιορίσει τις απώλειές του στο 3,00% ή και λιγότερο.

 

Για όσους ακολουθούν το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, τα σήματα εξόδου, απέχουν ακόμη αρκετά. Ο ΚΜΟ-200 του Γενικού Δείκτη, σήμερα θα βρίσκεται κοντά στις 640 μονάδες. Το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται στις 702,85 μονάδες (κλείσιμο της 24/11/2020) και το Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών, είναι το κλείσιμο της Παρασκευής 18/12/2020, στις 800,06 μοναδες.

 

Θα επανέλθουμε με νεότερο σχόλιο, στις 9:00 μμ.

 

Δείτε το νέο τεύχος του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text