Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Πτώση 3,80%. Οι φορτωμένες με κέρδη μετοχές, “έπεσαν” με ευκολία

Χρηματιστήριο: Πτώση 3,80%. Οι φορτωμένες με κέρδη μετοχές, “έπεσαν” με ευκολία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Πτώση 3,80%. Οι φορτωμένες με κέρδη μετοχές, “έπεσαν” με ευκολία

Η είδηση για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη μετάδοσή του, προκάλεσε πτώση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αγορά της Αθήνας βυθίστηκε στις 769,62 μονάδες, σημειώνοντας απώλεια 3,80%, η οποία είναι η μεγαλύτερη από την 21/9/2020.

Πτώση καταγράφεται επίσης και στις ευρωπαϊκές και στις αμερικανικές αγορές.

 

Από τα παράγωγα των αμερικανικών αγορών, από νωρίς το πρωί προμηνύονταν μία αρκετά μεγάλου μεγέθους πτώση, γεγονός που “φόβισε” τις αγορές στην Ευρώπη. Τελικά όμως, στο άνοιγμα της spot αγοράς της Νέας Υόρκης, οι απώλειες των αμερικανικών δεικτών περιορίστηκαν, όμως η αγορά δείχνει να είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Αυτό άλλωστε φανερώνει και ραγδαία άνοδος του δείκτη VIX, ο οποίος ταχύτατα βρέθηκε στις 28,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 31,5% (η άνοδος του δείκτη VIX καταγράφει την αύξηση της “νευρικότητας” και του φόβου, στη χρηματιστηριακή αγορά). Στις 17:30, μία ώρα  μετά το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones χάνει 352 μονάδες, ή -1,17%.

 

Η κίνηση, της αμερικανικής αγοράς, αποτυπώθηκε και στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μετά από το ξεκίνημα της Wall Street, “συμμάζεψε τις” απώλειες του στο -3,8% περίπου, ενώ πριν κινούνταν σταθερά κοντά στο -4,8% -ενώ είχε βρεθεί και στο -6,3%, νωρίς το πρωί.

 

Από πλευράς μετοχών, στο κόκκινο βρέθηκαν σχεδόν όλες οι μετοχές. Συγκεκριμένα, οι μετοχές που έχουν ξεπεράσει την καμπύλη του ΚΜΟ 200 ημερών, υποχώρησαν από τις 122 (ή 81,3% του συνόλου) στις 116 (ή 77,3% του συνόλου των διαπραγματευόμενων μετοχών). (δείτε εδώ). Η μέση απόσταση των μετοχών που βρίσκονται πάνω την καμπυλη του ΚΜΟ 200 τους, είναι 17,3%, ενώ η μέση απόσταση των μετοχών που βρίσκονται κάτω από τον ΚΜΟ 200 τους, είναι -13,9%.

 

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, η “ιστορία” δείχνει πως, όταν το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ξεπερνά το 80%, τότε η αγορά χαρακτηρίζεται ως “υπεραγορασμένη” και ένα “γύρισμα” προς χαμηλότερες τιμές, είναι πιθανό.

Στις 15/12/2020, ο αριθμός των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που βρισκόταν πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους, έφθασε στο 83,3%. Σημειώνουμε ότι, το υψηλότερο κλείσιμο του έτους 2020 επιτεύχθηκε την 21 Ιανουαριου 2020 -αρκετά νωρίτερα πριν από την απειλή του κορωνοϊού. Εκείνη τη μέρα, το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονταν πάνω από τον ΚΜΟ-200 είχε φτάσει στο 84,5%.

 

Αντίστοιχα, στις αμερικανικές αγορές, το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200 τους, με στοιχεία της μέχρι τώρα συνεδριάσεις φθάνει το 85,6%. Επίσης, και στις αμερικανικές αγορές, το επίπεδο του 80%, είναι ένα δύσκολο επίπεδο που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Δείτε στο διάγραμμα, εδώ, το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200 και θα διαπιστώσετε πως από το 2014 και ύστερα το ποσοστό αυτό δεν ξεφεύγει για αρκετό διάστημα πάνω από το 80%.

 

Η σημερινή πτώση, κατά κάποιον τρόπο “χαμήλωσε” αρκετά, την προσπάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς στο τελευταίο διάστημα. Και βεβαίως, η σημερινή πτώση, άσχετα του πότε θα καλυφθεί με νέα άνοδο -επειδή κάποτε θα καλυφθεί- αυξάνει τον προβληματισμό των επενδυτών και θα επιδράσει στην πορεία των τιμών στο επόμενο διάστημα, αφού οι κινήσεις των επενδυτών θα είναι περισσότερο επιφυλακτικές.

 

Στο επόμενο διάστημα, οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται στο ρυθμό των ειδήσεων που θα περιστρέφονται γύρω από τη νέα μετάλλαξη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text