Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | ΠΟΥ: Η πανδημία είναι απίθανο να τελειώσει πριν τα τέλη του 2021

ΠΟΥ: Η πανδημία είναι απίθανο να τελειώσει πριν τα τέλη του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΟΥ: Η πανδημία είναι απίθανο να τελειώσει πριν τα τέλη του 2021

Τι εκτιμά η επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού

Πολλές χώρες δεν θα καταφέρουν φτάσουν σε επαρκή επίπεδα ανοσίας στον κορωνοϊό πριν από τα τέλη του 2021, εκτίμησε την Τετάρτη η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2021 πριν αρχίσουμε να βλέπουμε ένα επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας σε κάποιες χώρες» δήλωσε στο CNBC η δρ Σουμίγια Σουαμινάταν.

«Μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχει όμως ένα ακόμα τούνελ που πρέπει να περάσουμε, και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι» προειδοποίησε.

Τα κρούσματα Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων να έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Τα πρώτα εμβόλια έχουν ήδη λάβει έγκριση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και ΕΕ, θα αργήσουν όμως να φτάσουν στις φτωχότερες χώρες. Πάντως στα τέλη της επόμενης χρονιάς «η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη» εκτίμησε η Σουαμινάταν.

Ανησυχία για το νέο στέλεχος

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι φέρει περίπου οκτώ μεταλλάξεις στη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας» σημείωσε, αναφερόμενη στην επιφανειακή πρωτεΐνη που αποτελεί στόχο των εμβολίων.

Η Σουαμινάταν αναγνώρισε πως το νέο στέλεχος δείχνει να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά. Τόνισε όμως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει την σοβαρότητα της λοίμωξης.

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το στέλεχος μπορεί να «εξαπλωθεί πιο εύκολα», αν και «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες» για να προσδιοριστεί εάν οι μεταλλάξεις θα αλλάξουν τη σοβαρότητα της νόσου, την ανοσολογική απόκριση ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η Σουαμιναταν εκτίμησε πως «δεν υπάρχει λόγος» να πιστεύει ότι το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στα εμβόλια. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί τα εμβόλια μπορούν «εύκολα» να τροποποιηθούν ώστε να καλύπτουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος.




Πηγή: mikrometoxos.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text