Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ το 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ το 2021

Του Άκη Αθανασόπουλου

Ιδιωτικά κεφάλαια έως και 2 δισ. ευρώ μπορεί να κινητοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη χρονιά. Από την πρώτη μέρα του 2021 το Ταμείο περνά στο επόμενο επίπεδο, μετρώντας αντίστροφα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμη η τελική λίστα με τα έργα που είναι ώριμα για να χρηματοδοτηθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει ο συγκεκριμένος κατάλογος να περάσει από την  έγκριση των Βρυξελλών, κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός των έργων που είναι, δυνητικά, έτοιμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αγγίζει ή και ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, μόνο για τους τομείς της ενέργειας και των οδικών υποδομών.

Το 50% του κόστους αυτών των έργων, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από το Ταμείο. Το 20%, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ, θα είναι ίδια κεφάλαια και το 30%, περίπου 3 δισ. ευρώ, θα είναι τραπεζικός δανεισμός. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου για την Ελλάδα φτάνει τα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 13 δισ. ευρώ θα είναι χαμηλότοκα δάνεια και τα υπόλοιπα περίπου 19 δισ. ευρώ, θα είναι επιδότηση.

Αν και η ενεργοποίηση των πρώτων έργων του Ταμείου δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι, εφόσον αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι δυνατόν να πιαστούν οι ποσοτικοί στόχοι και κυρίως αυτός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους έως και 2 δισ. ευρώ.

Κατά τις πρόσφατες επαφές με εκπροσώπους της Κομισιόν, έγινε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα έργα στον τομέα της ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των Ευρωπαίων οι οποίοι θέλουν να τα δουν να “τρέχουν” κατά προτεραιότητα. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για μία δέσμη έργων με συνολικό προϋπολογισμό 6-7 δισ. ευρώ και ορίζοντα σταδιακής υλοποίησης από το 2025 έως το 2030. Τα πλέον εμβληματικά από αυτά τα έργα, είναι:

– η ηλεκτρική διασύνδεση 21 νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα (Λαύριο) με υποθαλάσσια καλώδια

-η δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα (Αττική)

-το πρόγραμμα “εξοικονομώ – αυτονομώ” για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους

-η μετάβαση Περιφερειών της χώρας (κυρίως η Δυτική Μακεδονία) στην μεταλιγνιτική εποχή

-η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες μεταφορές

Πολύ ψηλά στην ατζέντα με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και οι οδικοί άξονες, οι οποίοι αναμένεται να αγγίξουν τα 3-4 δισ. ευρώ και έχουν ορίζοντα υλοποίησης το διάστημα 2025-2027. Μεταξύ αυτών είναι:

-ο άξονας Τρίκαλα – Εγνατία Οδός που είναι κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου Ε65.

-ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

-οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και προς Λ. Σουνίου

– η αναβάθμιση περιφερειακών λιμανιών

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text