Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Βέττας (ΙΟΒΕ): Η οικονομία έχει ανάγκη από καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης

Βέττας (ΙΟΒΕ): Η οικονομία έχει ανάγκη από καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βέττας (ΙΟΒΕ): Η οικονομία έχει ανάγκη από καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης

Το στοίχημα του τουρισμού για το 2021

Σκαμπανεβάσματα με πολλά πάνω και κάτω  θα  έχει  ελληνική οικονομία το 2021 και η μεγέθυνση της θα εξαρτηθεί από το χρόνο κάλυψης των δημοσιονομικών  ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο γενικός διευθυντής  του ΙΟΒΕ κ Νίκος Βέττας και διατυπώθηκε κατά την παρουσίαση έρευνας για την επιχειρηματικότητα τη χρονιά που πέρασε.
Ωστόσο οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρχικά πρέπει να μας δείξει ότι γυρίζει σελίδα με τη βοήθεια των εμβολίων κατά του COVID 19 και από το χρόνο επιστροφής που θα ορίσει για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ειδικά για την Ελλάδα που  παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και μεγάλο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.
Πάντως διατύπωσε επιφυλάξεις για την πορεία της απασχόλησης, καθώς οι δύο κλάδοι  της οικονομίας που την συντηρούν είναι η εστίαση και ο τουρισμός, που δέχθηκαν «μαχαιριά» από την πανδημία και μπορεί να απαιτηθεί και το 2022 για να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Διευκρίνισε ότι η οικονομία  χρειάζεται θέσεις απασχόλησης  που δεν  θα είναι κακοπληρωμένες.
Τόνισε ότι ο Τουρισμός το 2021 πρέπει να εμφανίσει αυξημένα έσοδα κατά  50%
Πρόκειται για κρίσιμους παράγοντες που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της οικονομίας η οποία από τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχει δώσει μία σαφή  τάση.
Οι προσδοκίες είναι θετικές εάν όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά με την πανδημία και βάζει  τον πήχη της ανάπτυξης στα επίπεδα του 4%.

Το Επιχειρείν της ελληνικής Οικονομίας

Ισχυρή άνοδο της νέας επιχειρηματικότητας, για δεύτερη συνεχή χρονιά και τη βελτίωση των προσδοκιών για την οικονομία και το επιχειρείν καταγράφει η Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2019-2020, που παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πιο συγκεκριμένα το 2019 το 8,2% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας, (περίπου 536 χιλ. άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, από 6,4% το 2018.Είναι μία από τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις στο δείκτη.

Οι γυναίκες συμμετέχουν στο επιχειρειν

Μάλιστα, η αύξηση αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την άνοδο της γυναικείας απασχόλησης, η οποία όμως φαίνεται να προκύπτει κυρίως από κίνητρα βιοπορισμού.
Παράλληλα, περιορίζεται στο 2% του πληθυσμού (130 χιλ. άτομα), το ποσοστό των ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 2,8% το 2017).
Από το σύνολο των ευρημάτων, διαφαίνεται πως κατά το 2019 η άμβλυνση των αβεβαιοτήτων και η αναπτυξιακή δυναμική της περυσινής χρονιάς, ενίσχυσαν τη νέα επιχειρηματικότητα, πριν, βέβαια από τη έλευση της πανδημικής κρίσης που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της οικονομίας.
Επίσης διαπιστώνεται ότι η αύξηση της επιχειρηματικότητας τροφοδοτείται και από νέους επιχειρηματίες, παρόλο που, όπως κάθε χρόνο, εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά οι «επίδοξοι» οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι πράγματι θα προχωρήσουν τελικά στην έναρξη μιας επιχείρησης.
Άλλωστε, έχει μεγαλύτερη σημασία σε μια οικονομία η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της νέας επιχειρηματικότητας, ώστε να βελτιώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας και το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα, και όχι απλώς η αλγεβρική αύξηση των νέων εγχειρημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφεται μεν βελτίωση της εικόνας, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά: αν και ένα 32% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων σκοπεύει να «κάνει τη διαφορά» με την υλοποίηση του νέου εγχειρήματος, βασικό κίνητρο για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει η δημιουργία μεγαλύτερου εισοδήματος και ο βιοπορισμός.
Ωστόσο, διαφαίνεται ενίσχυση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων κατά την έναρξη λειτουργίας, καθώς μόλις το 15% των εγχειρημάτων (από 23,4% το 2018) προσφέρει απασχόληση αποκλειστικά στους ιδρυτές του.
Ταυτόχρονα, βελτιώνονται σημαντικά και οι προσδοκίες απασχόλησης στο μέλλον, καθώς το 95% εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον μια θέση εργασίας.





Πηγή: bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text