Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης του προγράμματος Golden Visa

Η μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης του προγράμματος Golden Visa

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης του προγράμματος Golden Visa

Μετά το «πάγωμα» των συναλλαγών σε ακίνητα μέσω Golden Visa το 2020, μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί η ζήτηση από Βρετανούς που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Την επιστροφή στην κανονικότητα προσδοκούν όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, αναφορικά με το πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο ουσιαστικά δεν λειτούργησε καθόλου το 2020, λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., βρέθηκε φέτος στο ναδίρ, συγκριτικά με το περυσινό ρεκόρ συναλλαγών. Η αδυναμία ολοκλήρωσης συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και σε πολλές περιπτώσεις, η αδυναμία εισόδου στη χώρα, λόγω περιορισμών και απαγορεύσεων, στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορονοϊό, έβαλαν «ταφόπλακα» στις όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη του προγράμματος, έστω κατά τους τελευταίους μήνες του 2020.

Έτσι, από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέγραψε μόλις 368 νέες άδειες παραμονής. Στον αντίποδα, στο σύνολο του 2019 είχαν εκδοθεί 3.428 νέες άδειες, με το εκτιμώμενο ύψος των συναλλαγών να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι το 2020 κινήθηκε σχεδόν στο 10% του συνόλου του 2019. Από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος, στα μέσα του 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά 7.903 άδειες προς επενδυτές εκτός Ε.Ε. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα δαπάνησαν περισσότερα από τα 250.000 ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο για την εξασφάλιση άδειας.

Για το 2021, στην αγορά καταγράφεται μια σχετική αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και τη σταδιακή απελευθέρωση των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως από την Κίνα προς την Ε.Ε. Οι Κινέζοι αποτελούν άλλωστε την πολυπληθέστερη ομάδα επενδυτών, όντας υπεύθυνοι για το 75% των αγοραπωλησιών. Από τις 7.903 άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, οι 5.869 έχουν καταλήξει στα χέρια Κινέζων.

Ωστόσο, από το νέο έτος, πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί και σε μια νέα αγορά για επενδυτικές βίζες. Ο λόγος για τους πολίτες από τη Μεγ. Βρετανία, οι οποίοι αποτελούν μια νέα μεγάλη «δεξαμενή» υποψηφίων επενδυτών, μετά την ολοκλήρωση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Πολλοί εξ αυτών επιθυμούν να μπορούν να ταξιδεύουν προς και από την Ε.Ε., χωρίς περιορισμούς, είτε για λόγους αναψυχής, είτε για λόγους επαγγελματικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα προγράμματα επενδυτικών αδειών, που έχουν σε εφαρμογή, τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα λειτουργήσουν ως σημαντικό δέλεαρ για τους Βρετανούς. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς πλέον απουσιάζει η Κύπρος από την ομάδα των πιθανών ανταγωνιστών για την προσέλκυση Βρετανών αγοραστών ακινήτων.

Η Κύπρος «έτρεχε» ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα Golden Visa, προσφέροντας επιπλέον και την δυνατότητα λήψης του κυπριακού διαβατηρίου, έναντι ποσού 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσφατες αποκαλύψεις έφεραν στο προσκήνιο υποθέσεις διαφθοράς, με την παροχή διαβατηρίων σε ανθρώπους που είχαν υποπέσει σε αδικήματα, έναντι αμοιβής. Έτσι, το πρόγραμμα βρίσκεται σε αναστολή μέχρι νεωτέρας.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι η χώρα θα πρέπει να επιδοθεί σε «επίθεση φιλίας» προς την αγορά της Μεγ. Βρετανίας, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι προς το παρόν επιλέγουν κυρίως τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι η «φρενίτιδα» από χιλιάδες Βρετανούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδειες διαμονής σε χώρες της Ε.Ε., τους μήνες που προηγήθηκαν. Από τον Οκτώβριο και μετά, πληθώρα Βρετανών αναζήτησαν τρόπους, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών εν τέλει δεν κατόρθωσαν ή δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, λόγω των μέτρων περιορισμού των ταξιδιών και των διαδοχικών lockdown, που ανακοίνωναν η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ε.Ε.

Στην Πορτογαλία, 2.407 Βρετανοί υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν άδεια διαμονής, μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, ο αριθμός των Βρετανών που αιτήθηκαν σχετική άδεια αυξήθηκε κατά 5,8% τον φετινό Ιούνιο σε ετήσια βάση. Συνολικά, 366.498 άνθρωποι έχουν ζητήσει να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ισπανία. Ορισμένοι εξ αυτών βέβαια είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, έχοντας αγοράσει σπίτια αρκετά χρόνια τώρα, αλλά είχαν αμελήσει να λάβουν και τις σχετικές άδειες διαμονής, καθώς ως πολίτες της Ε.Ε., δεν ήταν απαραίτητη για την είσοδο στην χώρα.

Αιτία της μεγάλης αυτής κινητικότητας, ήταν το γεγονός ότι, ως πολίτες της Ε.Ε. (δηλαδή πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί, από τις αρχές του 2021), τα προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση αδειών ήταν μικρά. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, αρκεί να δηλώσεις μια διεύθυνση κατοικίας και να αποδείξεις ότι μπορείς να συντηρήσεις τον εαυτό σου οικονομικά και να έχεις κοινωνική ασφάλιση. Από το νέο έτος, κάθε Βρετανός που επιθυμεί να λάβει σχετική άδεια, θα πρέπει να το πράξει μέσω κάποιου προγράμματος τύπου «Χρυσή Βίζα», για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε.





Πηγή: businessdaily.g
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text