Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το κοινό σημείο των τεσσάρων μετοχών που έκλεψαν την παράσταση το 2020

Το κοινό σημείο των τεσσάρων μετοχών που έκλεψαν την παράσταση το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το κοινό σημείο των τεσσάρων μετοχών που έκλεψαν την παράσταση το 2020

ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ είναι οι τέσσερις μετοχές που κλέβουν την παράσταση το 2020, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μεγάλη άνοδο, κόντρα στις σημαντικές απώλειες του Γενικού Δείκτη και των περισσοτέρων μετοχών.

Κοινός παρονομαστής των «τεσσάρων» είναι ότι πρόκειται για εταιρείες με παρουσία στον τομέα της ενέργειας κλάδος που μετασχηματίζεται γρήγορα σε ατμομηχανή και της εγχώριας οικονομίας. Στην αντίπερα όχθη, μεταξύ των μετοχών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι τράπεζες που έχουν αναδειχθεί στο μεγάλο βαρίδι της αγοράς αλλά και μετοχές που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από την πανδημία: αερομεταφορές (Aegean), πετρέλαια (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) και λιανικό εμπόριο (Jumbo, Fourlis).

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2019 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες -14,1%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -18% ενώ ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται στο -44,2%, η χειρότερη απόδοση της αγοράς.

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαρτίου, όταν η εγχώρια αγορά βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του έτους λόγω του πανικού που προκάλεσε η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 487,35 μονάδες καταγράφοντας σε σχέση με το κλείσιμο 31/12/2019 απώλειες -46,83%. Έκτοτε σταδιακά η αγορά ανέκαμψε, ωστόσο το μεγάλο ράλι σημειώθηκε στις τελευταίες εβδομάδες του 2020: στις 6 Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 588,10 μονάδες για να ανέλθει στα επίπεδα των 800 μονάδων όπου βρίσκεται σήμερα.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές

ΔΕΗ: Αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό turnaround story καθώς λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2019 όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2018, ο ορκωτός λογιστής υπογράμμιζε την «ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» της ΔΕΗ εξαιτίας της μεγάλης επιδείνωσης της οικονομικής της κατάστασης. Σημείο καμπής αποτέλεσαν οι εκλογές του Ιουλίου 2019 με τη νέα κυβέρνηση να προχωρά σε σημαντικές κινήσεις για τον τερματισμό της αιμορραγίας της εταιρείας ενώ το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας για την περίοδο 2021 – 2023 περιλαμβάνει ως κεντρικούς στόχους την επίτευξη EBITDA κερδών 1,1 δις. ευρώ το 2023 και μεγάλες επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια. Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα σε επίπεδα άνω των 7 ευρώ αποκομίζοντας σε ετήσια βάση κέρδη +73,1%.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου 1.373 ΜW εκ των οποίων τα 728 MW εγκατεστημένα στην Ελλάδα, τα 513 MW στις ΗΠΑ και 132MW στην Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει σημαντικές νέες επενδύσεις με στόχο η συνολική εγκαταστημένη ισχύς να ανέλθει σε 2.800 MW σε ορίζοντα 5ετίας. Παράλληλα η εταιρεία επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες συμμετέχοντας από κοινού με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom στο διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά Ultra fast Broadband. Πρόκειται για έργο ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα επιτυγχάνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet άνω των 100 Mbps. Η μετοχή της εταιρείας αποκομίζει κέρδη 67,1% από τις αρχές του έτους.

Mytilineos: Έχοντας βάλει ισχυρά θεμέλια σε στρατηγικούς επιχειρηματικούς κλάδους όπως της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των Έργων EPC (Engineering – Procurement – Construction) και ευρύτερα στον τομέα των υποδομών αλλά και με ηγετική θέση στη μεταλλουργία αποτελώντας, μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος, έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Mytilineos, το 2020, κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει ανθεκτικά αποτελέσματα αλλά να αναδείξει τις μεγάλες οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας της. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 18,9%.

ΑΔΜΗΕ: Πρόκειται για τον αθόρυβο γίγαντα που εξασφαλίζει τον συνεχή ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Η μεγάλη επένδυση για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με στόχο έως το 2030 να έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά, διασφαλίζοντας φθηνή, «καθαρή» και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση.  Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έχει ορίζοντα 10ετίας και περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ μεταξύ αυτών την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων.  Η μετοχή της εταιρείας από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 10,8%.

Ποιες μετοχές ακόμα ξεχωρίζουν

Με θετικό πρόσημο βρίσκονται, σε ετήσια βάση, η Σαράντης, η Ελλάκτωρ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διαγκωνισμός μετόχων για την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας, καθώς και η Βιοχάλκο.

Οριακή πτώση σημειώνει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (-0,7%) με την εταιρεία να βρίσκεται σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους πόλους στον τομέα των κατασκευών. Μονοψήφια πτώση σημειώνει η ΕΥΔΑΠ (-8,2%) ενώ πτώση -9,3% σημειώνει η μετοχή του ΟΤΕ, αν και η στροφή στην ψηφιακή οικονομία και διασκέδαση θα περίμενε κανείς να έχει ωφελήσει περισσότερο την εταιρεία και την μετοχή. Μονοψήφια πτώση -9,4% σημειώνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ παρά το πλήγμα που προκαλεί στην εταιρεία το lockdown.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text