Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Tουρκία: Αύξηση 22% του κατώτατου μισθού παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Tουρκία: Αύξηση 22% του κατώτατου μισθού παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tουρκία: Αύξηση 22% του κατώτατου μισθού παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% από την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Ζεχρά Ζουμρούτ, σε μια κίνηση που συνιστά πρόκληση στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για συγκράτηση του πληθωρισμού. Η αύξηση, αν και γενναία, δεν ικανοποίησε τα σωματεία εργαζομένων, που την κρίνουν ανεπαρκή μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από το 2021 στις 2.826 τουρκικές λίρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα κ. Ζουμρούτ. Περίπου το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές κοντά στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με μελέτη της εργατικής συνομοσπονδίας DISK.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια εισοδήματος στη διάρκεια της πανδημίας, ο νέος κατώτατος μισθός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους εργαζομένους», επισημαίνει η πρόεδρος της DISK, Αρτσού Τσερκέτσογλου. «Είχαμε ζητήσει αύξηση στις 3.800 λίρες. Το ποσό που ανακοινώθηκε δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε στο Bloomberg η κ. Τσερκέτσογλου.

Οποιαδήποτε αύξηση πάνω από το όριο του 20% συνιστά «μείζονα πρόκληση» για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εξηγεί ο Μάικ Χάρις, ιδρυτής της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Cribstone Strategic Macro.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιους ρυθμούς 14% τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιτάχυνσή τους τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση της Άγκυρας προβλέπει πληθωρισμό στο 12,1% στα τέλη του έτους, υπερδιπλάσιο του ετήσιου στόχου 5%.

 

 

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text