Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τι θα μπορούσε να πάει "στραβά" μέσα στο 2021;

Τι θα μπορούσε να πάει "στραβά" μέσα στο 2021;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι θα μπορούσε να πάει "στραβά" μέσα στο 2021;

(Πηγή: moneyreview.gr)

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν με μεγάλη προσμονή το 2021. Και όχι άδικα, λαμβάνοντας υπόψη τι ακριβώς συνέβη το 2020. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος είναι οι πλέον ευοίωνες, με τους περισσότερους να έχουν βάσιμες ελπίδες για ένα νέο ράλι στις μετοχές, το οποίο θα οδηγήσει τις αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Όμως, η παραπάνω αισιοδοξία δεν αφορά τους πάντες. Υπάρχουν και ορισμένοι, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

  • Τι όμως, θα μπορούσε να πάει «στραβά» μέσα στο 2021;

Χάουαρντ Μαρκς, Oaktree Capital Management

Οι υψηλές τιμές των μετοχών εδράζονται κατά κύριο λόγο στα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν, οι τιμές των μετοχών είναι πιθανό να πέσουν. Βέβαια, υπάρχει μικρή πιθανότητα για αύξηση του πληθωρισμού και έτσι, μικρή πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

  • Βαλιντίν φαν Νιεβανχουΐτζέν, NNIP

Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να ασχοληθούν με τον πληθωρισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πληθωρισμός. Εάν αποδειχθεί ότι κάνω λάθος και υπάρξε επιτάχυνση του πληθωρισμού, τότε αυτός είναι ένας παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι. Οι παγκόσμιες αγορές θα υποφέρουν από την αύξηση των επιτοκίων, όπως και τα κρατικά ομόλογα.

  • Σαμ Φινκελστάιν, Amundi

Η πρόσφατη ανάκαμψη στις αγορές εδράζεται στην τυφλή εμπιστοσύνη στα εμβόλια καθώς και στην υπόθεση ότι όλα θα επιστρέψουν σύντομα στην προηγούμενη κατάσταση ή ακόμη και σε καλύτερη. Αυτός είναι ένας κίνδυνος. Η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, σε τόσο ευρεία κλίμακα, δεν είναι μια «βόλτα στο πάρκο».

Παράλληλα, η απόσυρση των νομισματικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένα σενάριο, το οποίο δεν σκέφτονται οι αγορές αυτή τη στιγμή. Ο κίνδυνος μιας λάθος νομισματικής επιλογής έχει υποτιμηθεί.

  • Άντριου Λο, Caxton Associates

Μια αλλαγή στο καθεστώς του πληθωρισμού θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

  • Λιζ Άνσοντερς, Butif Investment

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα συναισθήματα. Η επιτυχία των αγορών έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορώ να σκεφτώ. Είναι το συναίσθημα της ολικής αισιοδοξίας. Έτσι η αγορά είναι πιθανώς πιο ευάλωτη σε αρνητικούς καταλύτες, οι οποίοι μπορούν να δράσουν υπό ποικίλες μορφές.

  • Ντάνι Γιανγκ, Dimon Asia

Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει φέτος, και κάποια στιγμή υποχωρούσε σημαντικά. Εάν αυτό συμβεί (σ.σ. ξανά), η Fed θα χάσει την ευελιξία της. Έτσι, δεν αποκλείεται να αναστείλει την επιτοκιακή της πολιτική, ακόμη και το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Αυτό είναι ένα υψηλού κινδύνου σενάριο.

 

με πληροφορίες από FT

 

Το eurocapital.gr επιλέγει και αναδημοσιεύει άρθρα από διάφορα ελληνικά και ξένα sites -με σαφή αναφορά στην πηγή τους- με σκοπό την, όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση των επενδυτών - αναγνωστών του. Η αναφορά των άρθρων αυτών σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και σε μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την υιοθέτηση των αναφερόμενων απόψεων από το eurocapital.gr, την εταιρία EuroCapital, ή το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Οι φορείς αυτοί, εκφράζουν τις απόψεις τους, στις συνδρομητικές σελίδες του site και στις σελίδες της ενότητας “ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ” (εδώ) οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text