Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Τον ακριβό δανεισμό αντικαθιστά το ελληνικό Δημόσιο με φθηνό δανεισμό στον οποίο έχει προσφύγει το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για νέα, πρόωρη αποπληρωμή ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι συνολικά  6,3 δισ. ευρώ από τα περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η νέα πρόωρη αποπληρωμή αναμένεται να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Στο μεταξύ, πρωτογενές έλλειμμα 13,7 δισ. ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,292 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,126 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 806 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021. Το γεγονός, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω του ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρής όσο είχε εκτιμηθεί, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ. Τον Νοέμβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,715 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 753 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από φόρους καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν στα 60,378 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 779 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται στην απόκλιση του ΠΔΕ ύψους 1,012 δισ. ευρώ.





Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text