Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Επιστροφή των ασφαλιστικών στο χρηματιστήριο

Επιστροφή των ασφαλιστικών στο χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστροφή των ασφαλιστικών στο χρηματιστήριο

Με ενδιαφέρον αναμένεται τον Ιανουάριο η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των μετοχών της Intelife, η οποία μετά την Ευρωπαϊκή Πίστη θα αποτελέσει δεύτερη εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της αγοράς, είναι αρκετά πιθανόν να δούμε και άλλες εταιρείες του κλάδου να εισέρχονται στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την προσεχή διετία.

Κατά το παρελθόν, υπήρξαν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες πέρασαν το κατώφλι της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο -για διάφορους λόγους- να παραμείνουν σε αυτό. Η Εθνική Ασφαλιστική για παράδειγμα, αφού προηγουμένως είχε απορροφήσει την επίσης εισηγμένη Αστήρ, αποχώρησε από τα ταμπλό μετά από δημόσια πρόταση της μητρικής Τράπεζας.

Ανάλογη τύχη είχε και η Φοίνιξ-Metrolife Εμπορική, η οποία εξαγοράστηκε από τη γαλλική Groupama. Να σημειωθεί ότι τόσο η Φοίνιξ, όσο και η Metrolife ήταν εισηγμένες αυτόνομα στο χρηματιστήριο, πριν συγχωνευθούν.

Στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν επίσης τόσο η Αγροτική Ασφαλιστική, όσο και η Αγροτική Ζωής. Στη συνέχεια, η πρώτη απορρόφησε τη δεύτερη, η οποία αποχώρησε από το ταμπλό και σήμερα έχει απορροφηθεί από την Ergo Hellas. Έως και τη δεκαετία του 1990 στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν και οι μετοχές της ασφαλιστικής εταιρείας Ήλιος, η οποία απορρόφησε τότε την Ασπίς Πρόνοια, με αποτέλεσμα την έμμεση εισαγωγή της δεύτερης στο Χρηματιστήριο. Το μέλλον, κάθε άλλο παρά ευνοϊκά εξελίχθηκε για το εγχείρημα, καθώς η Ασπίς Πρόνοια έβαλε «λουκέτο» το 2009, αφού προηγουμένως είχε απορροφήσει την επίσης εισηγμένη Ασπίς Επενδυτική. Τέλος, εισηγμένη στο χρηματιστήριο ήταν και η εταιρεία συμβούλων-μεσιτών ασφαλίσεων Eurobrokers.

Επιστρέφοντας στο παρόν, κοινό χαρακτηριστικό για Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife είναι οι υψηλές τους κερδοφορίες, οι πολύ ικανοποιητικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά ταυτόχρονα και το γεγονός ότι διαπραγματεύονται με αποτιμήσεις χαμηλότερες από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.

Ειδικότερα, η Interlife αποτιμάται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου προς 50,5 ευρώ, όταν η καθαρή της θέση στις 30/6/2020 ανερχόταν στα 95 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, σημείωσε αύξηση παραγωγής κατά 6,5% (σε μια πτωτική αγορά) και καθαρά κέρδη 0,9 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα εκτάκτως από ζημίες χαρτοφυλακίου (11,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2019).

Χαμηλότερα από την καθαρή της θέση τελεί υπό διαπραγμάτευση και η Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 129 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2020 είχαν διαμορφωθεί στα 144,6 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς είχε σημειώσει διεύρυνση της παραγωγής της κατά 5,1% και εκτίναξη των προ φόρων κερδών της κατά 50,4% (στα 18,8 εκατ. ευρώ).

Επίσης, σε αποτίμηση σαφώς χαμηλότερη από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (1,1 δισ. ευρώ), φέρονται να έχουν συμφωνήσει Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ 0,00% και CVC για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών υπολείπονται της λογιστικής τους αξίας στο περιβάλλον των οριακών ή και ελαφρά αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Μηδενικά επιτόκια

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας: «Με το 80%-90% περίπου των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών να είναι τοποθετημένο σε καταθέσεις και χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος, τα έσοδα και τα κέρδη από επενδύσεις κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όταν αντίθετα οι ίδιες εταιρείες έχουν συνάψει συμβόλαια του κλάδου ζωής, στα οποία υποχρεούνται να καταβάλουν ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις από 1% έως 4,25%. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει κάποιος να συνεκτιμήσει ότι ο κίνδυνος των χαμηλών επιτοκίων αφορά πολύ περισσότερο τις καλύψεις του κλάδου ζωής και λιγότερο τις γενικές ασφαλίσεις, τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται αποκλειστικά η Interlife και κατά το μεγαλύτερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Επίσης, πολλές εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να επιτυγχάνουν πολύ σημαντικές λειτουργικές κερδοφορίες και έτσι να σημειώνουν αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα ακόμη και σε περιόδους δυσμενών επενδυτικών αποδόσεων (πχ 2018, α’ εξάμηνο 2020).

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων με στόχο να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση των εργασιών τους, έως τον περιορισμό των περιπτώσεων απάτης και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των κοστολογίων τους.

Τέλος, από χρόνο σε χρόνο, ο αριθμός των μακροπρόθεσμων συμβολαίων του κλάδου ζωής με εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 4,25% ή και του 3% μειώνεται, καθώς κατά τα τελευταία έτη είτε προσφέρονταν προϊόντα χαμηλότερων εγγυημένων επιτοκίων, είτε το ρίσκο το αναλάμβαναν οι ίδιοι οι πελάτες».

 

euro2day.gr - Στέφανος Kοτζαμάνης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text