Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποιο είναι το κινεζικό private equity fund CEEΕ... που εξαγόρασε την εταιρία Paperpack

Ποιο είναι το κινεζικό private equity fund CEEΕ... που εξαγόρασε την εταιρία Paperpack

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιο είναι το κινεζικό private equity fund CEEΕ... που εξαγόρασε την εταιρία Paperpack

Επενδύσεις με ορίζοντα 5-8 έτη σε συγκεκριμένους τομείς και κεφαλαιοποιήσεις

Tην πρώτη επένδυση του στην Ελλάδα αποτελεί για το Κινεζικό CEEΕ Fund η εξαγορά της Paperpack Τσουκαρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το συγκεκριμένο private equity Fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για νέες εξαγορές στην Ελλάδα.
Η Paperpack Τσουκαρίδης μια εταιρεία βιομηχανικής χάρτινης συσκευασίας με εξαγωγές σε περισσότερες απο 40 χώρες θα συνεχίσει με την ίδια διοίκηση, αλλά βασικοί μέτοχοι θα είναι ένα private equity Fund το οποίο επενδύει αποκλειστικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες.
Ύστερα λοιπόν από την Forthnet και την εξαγορά της απο την BC Partners στην ελληνική αγορά εμφανίστηκε και το CEEΕ Fund (Kίνα) το οποίο προχώρησε σε συμφωνία εξαγόρας τoυ 90,02% των μετοχών της Paperpack Τσουκαρίδης, έναντι 6,66 ευρώ ανά μετοχη, μια συναλλαγή η οποία θα ανέλθει στα 26 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.

Οι αιρέσεις

Η MP Corporate Finance και η PotamitisVekris, δικηγορική εταιρεία, ενήργησαν ως σύμβουλοι του κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη ενω η εταιρία δικηγόρων "Κυριακιδης – Γεωργόπουλος" ενήργησαν ως σύμβουλοι της Orlando-Equity Holding Limited για τη συναλλαγή.
Η συμφωνία εξαγοράς τελεί υπο την αίρεση ορισμένων προϋποθεσέων και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές, διαγραφή των μετοχών και έξοδος απο το χρηματιστήριο, έφοσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Τσουκαρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησαν περισσότερο από εξι μήνες και πραγματοποιήθηκαν παρά την πανδημία μέσω και τηλεδιασκέψεων.
H εταιρεία η οποία απέκτησε το 90,02% της Paperpack είναι η  Orlando-Equity Holding Limited θυγατρική κατά 100% της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF.
Η τελευταία έχει αναλάβει δεσμεύσεις επένδυσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη.
Διαχειριστής του fund είναι η China-CEE Management S.à r.l. και επενδυτικός σύμβουλος του fund είναι η CEE Equity Partners Limited.

Ποια είναι η CEE Equity Partners

Η CEE Equity Partners λειτουργεί ως επενδυτικός σύμβουλος για τα δυο fund της China Central Eastern Europe με υπο διαχείριση κεφάλαια 1,5 δισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις αφορούν αποκλειστικά τις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Εσθονία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Βαλκάνια ).
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 15 εξαγορές απο την CEE κυρίως σε εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας, τηλεπικοινωνίες καθώς και σε μικροτέρες εξειδικευμένες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την στρατηγική του fund, οι κύριοι τομείς των επενδύσεων είναι οι υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες ενω αρκετές αφορούν την εκπαίδευση, τουρισμό, γεωργία και υγεία.
Το εύρος των κεφαλαίων εξαγοράς κυμαίνεται μεταξύ 20 -100 εκατ. δολάρια και ανάλογα χρησιμοποιούνται και δανειακά κεφάλαια, ομόλογα, ενω ο όριζοντας των επενδύσεων φθάνει τα 5-8 χρόνια.

Η ταυτότητα της Paperpack Tσουκαρίδης

Η Paperpack Tσουκαρίδης ιδρύθηκε το 1996 και δραστηριοποιείται στην βιομηχανική χάρτινη συσκευασία και υλικά συσκευασίας για φαρμακοβιομηχανίες, τρόφιμα, ποτά, υγεινή.
Πάνω απο το 60% της παραγωγής της αφορά εξαγωγές σε περισσότερες απο 40 χώρες.
Διαθέτει 8.000 τ.μ βιομηχανικές εγκαταστάσεις με δυνατότητα παραγωγής 600 εκατ. κουτιών και φαρμακευτικών οδηγιών ετησίως
Στο εννιάμηνο του 2020  2020, η Paperpack είχε πωλήσεις 13,2 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 3,28 εκατ. ευρώ από 3,37 εκατ. ευρώ ενω τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 3,68% ανερχόμενα στα 1,4 εκατ. ευρώ από 1,35 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 6,08 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 3,16 εκατ. ευρώ.
Στην τιμή της εξαγοράς η αποτίμηση ανέρχεται στα 26,3 εκατ. ευρώ.
Το 2019 εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,95 εκατ. ευρώ δηλαδή η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με ένα δείκτη τιμή προς κέρδη P/E (19) 13,5 φορές και ένα δείκτη τιμή προς λογιστική αξία p/bv 4,3 φορές.
Στις αρχές του 2018 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διανείμει υψηλα μερίσματα στους μετόχους της.

Αυξημένο ενδιαφέρον απο αμερικανικά funds λόγω υψηλής ρευστότητας

Ο κ. Θ. Ρακιντζής, εταίρος της Κυριακίδης- Γεωργόπουλος ( σύμβουλος της CEE Equity partners) παρατηρεί ότι, τους τελευταίους μήνες παρά την πανδημία έχει δημιουργηθεί λόγω και της αυξημένης ρευστότητας μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως απο αμερικανικά funds.
Η Κυριακίδης- Γεωργόπουλος έχει ολοκληρώσει  σημαντικές συναλλαγές για την State Grid, το ΤΧΣ, την Αβαξ, την συμφωνία Ιntrum - Πειραιώς, ενω ήταν σύμβουλος των ελληνικών τραπεζών για την εξαγορά των ποσοστών της Forthnet.




Του Δημήτρη Παφίλα
Πηγή: bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text