Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στα σκαριά ο ανάδοχος για το mega project των 200 MW στην Κοζάνη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στα σκαριά ο ανάδοχος για το mega project των 200 MW στην Κοζάνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στα σκαριά ο ανάδοχος για το mega project των 200 MW στην Κοζάνη

Μέσα στην Άνοιξη θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης των 50MW

Στην τελική κούρσα για την ανάδειξη του αναδόχου στο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 200 MW, μπαίνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες που θα τις επιτρέψουν την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη.

Στο διαγωνισμό ύψους 110 εκ. ευρώ είχαν κατέβει το περασμένο καλοκαίρι πέντε ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για τις εταιρείες Resinvest, METKA-EGN,AVAX, Aρχιρόδον και την Κοινοπραξία Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.

Το έργο αποτελείται από τρία συνολικά τμήματα. Το πρώτο που είναι το πάρκο των 200 MW και αλλά δύο μικρότερα δυναμικότητας 15 MW έκαστο, τα οποία κατασκευάζει αντίστοιχα η Μυτιληναίος, έργο  που ολοκληρώνεται άμεσα και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο προϋπολογισμός και των τριών έργων ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ.

Η ανάθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεση της μονάδας σε δύο υποσταθμούς 150kV.

Για το έργο υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης με τις τράπεζες με πολύ ελκυστικούς όρους και χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις της ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος στην εταιρεία και τη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης να επανακτήσει την αξιοπιστία της στην αγορά.

Η ΔΕΗΑΝ έχει σε πλήρη εξέλιξη και τον άλλο μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης ισχύος 50MW, για το οποίο έχει εκδηλωθεί επίσης ισχυρό  ενδιαφέρον από οκτώ συνολικά ομίλους. Προσφορές έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από τις Τέρνα, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και τη Sunel & Shanghai Electric. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο ανάδοχος του έργου θα βγει μέσα στην Άνοιξη.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρώτο ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW, που θα κατασκευαστούν σε οικόπεδα που στο παρελθόν υπήρχαν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Για το έργο θα υπάρξει ένα μείγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 ΜW, όπως ισχύει σήμερα και PPA για τα 39 MW, μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος με τη μητρική εταιρεία (target model).

 

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text