Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς "ξέφυγε" η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Πώς "ξέφυγε" η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς "ξέφυγε" η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Σημαντική αύξηση εμφάνισε κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Target Model η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα ενώ ο μέσος όρος του 2020 ήταν στα 55,33 ευρώ/MWh, το Νοέμβριο, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς, η τιμή ξέφυγε στα 83,09 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 50,1%.

Ως προς τις επιμέρους συνιστώσες της χονδρεμπορικής τιμής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς διαμορφώθηκε στα 57,28 ευρώ/MWh όταν ο μέσος όρος του έτους ήταν στα 45,03 ευρώ/MWh.

Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται επίσης ο λογαριασμός προσαυξήσεων που διαμορφώθηκε στα 16,45 ευρώ/MWh έναντι 5,66 ευρώ/MWh που είναι ο μέσος όρος του έτους. Δηλαδή το Νοέμβριο οι λογαριασμοί προσαυξήσεων αυξήθηκαν κατά 190% σε σχέση με το μέσο όρο του έτους.

Μια ακόμη χρέωση που εμφανίζεται υψηλή είναι και το ελάχιστο έσοδο ΑΠΕ (ΜΜΚΘΣΣ) που έφτασε τα 6 ευρώ/MWh έναντι 2,68 ευρώ/MWh που είναι ο μέσος όρος του έτους. Επίσης η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει τις χρεώσεις για τις αποκλίσεις (0,85 ευρώ/MWh) και το μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (2,5 ευρώ/MWh).

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεσοσταθμική τιμή της αγοράς φέτος καταγράφηκε στις αρχές του έτους τον περασμένο Ιανουάριο όταν διαμορφώθηκε στα 67,32 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε τον Ιούνιο όταν η μεσοσταθμική τιμή έπεσε στα 38,67 ευρώ/MWh.

Η εκτίναξη του κόστους της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, ασκεί σημαντικές πιέσεις στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνται είτε να διαχειριστούν τα αυξημένα κόστη απορροφώντας τις αυξήσεις, είτε να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στα περισσότερα τιμολόγια της λιανικής αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθεί το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εισήγηση για τη θέσπιση πλαφόν τριών μηνών στην υποβολή των προσφορών για την ενέργεια και την ισχύ εξισορρόπησης.

 

 

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text