Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Δραματική πρόβλεψη CEBR: Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο - Υπερδύναμη η Κίνα έως το 2028 και κατάρρευση της Δύσης

Δραματική πρόβλεψη CEBR: Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο - Υπερδύναμη η Κίνα έως το 2028 και κατάρρευση της Δύσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μέχρι το 2028 η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος από την πρωτοκαθεδρία τους, με τις τελευταίες αναλύσεις να δείχνουν ότι η Κίνα θα προσπεράσει τις ΗΠΑ για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.
Κλειδί στην αλλαγή αυτή είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ήταν πολύ καλύτερη από τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2017, η CEBR ανέφερε αρχικά ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2032.
Ωστόσο, η πανδημία και η αντίστοιχη οικονομική κατάρρευση προκάλεσαν γρήγορα την οικονομική μετατόπιση της Δύσης στην Ανατολή.

Μικρότερη η ζημία από την πανδημία

"Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν έντονα και ως αποτέλεσμα, η κινεζική οικονομία υπέστη λιγότερη οικονομική ζημία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία", αναφέρει το CEBR στην έκθεση.
"Χάρη στην αυστηρή και έγκαιρη ανταπόκριση, η Κίνα κατάφερε να αποφύγει την επαναφορά των σκληρότερων μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας μετά το πρώτο κύμα"
Η "επιδέξια διαχείριση της πανδημίας" του Πεκίνου μπορεί να έχει οδηγήσει τον σινοαμερικανικό ανταγωνισμό υπέρ της Κίνας.
"Τα μεγάλα νέα σε αυτήν την πρόβλεψη είναι η ταχύτητα της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας", δήλωσε ο Douglas McWilliams, αντιπρόεδρος του CEBR.
"Περιμένουμε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι κάναμε πριν από ένα χρόνο", πρόσθεσε.
Ο ετήσιος πίνακας του CEBR για τις προοπτικές ανάπτυξης 193 χωρών δείχνει μια σημαντική αλλαγή ισχύος και πιθανή οικονομική κατάρρευση της Δύσης.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας

Η Κίνα αναμένεται να έχει μέση οικονομική ανάπτυξη 5,7% μεταξύ 2021-2025 και να επιβραδύνει στο 4,5% από το 2026 έως το 2030.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν ένα ισχυρό ριμπάουντ το 2021, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,9% μεταξύ 2022-2024 και στη συνέχεια να πέσει στο 1,6% προς το τέλος της δεκαετίας.
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναμένεται να ξεπεραστεί από την Ινδία έως το 2030.
Η Γερμανία θα πέσει στην πέμπτη θέση.

Η άνοδος της Ασίας

Αρκετές ασιατικές οικονομίες θα αναδειχθούν πρωτοπόρες, σύμφωνα με το CEBR.
Ένα μάθημα για τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που δεν έχουν αποδώσει καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ότι πρέπει να δώσουν πολύ περισσότερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στην Ασία και όχι απλώς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, ανέφερε ο McWilliams.

Ενώ η οικονομική μετατόπιση από τη Δύση προς την Ανατολή θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, η αμερικανική ισχύς δεν θα εξασθενίσει εν μία νυκτί, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο το δολάριο είναι πιθανό να εισέλθει σε μια περίοδο πτωτικής πίεσης.



Πηγή: bankingnews.gr
Δείτε την αναλυτική πρόβλεψη CEBR εδώ.
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text