Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που φέρνει το 2021

Οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που φέρνει το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που φέρνει το 2021

Ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας αναδιατάσσεται με γοργούς ρυθμούς το 2021. Όσες συμφωνίες δεν έγιναν τη χρονιά του covid-19 που μας αποχαιρετά σε δύο εικοσιτετράωρα θα πραγματοποιηθούν την καινούρια χρονιά.

 

Ο «πάγος» στις επιχειρηματικές εξελίξεις που ενέσκηψε το 2020 λόγω πανδημίας θα λιώσει τη νέα χρονιά. Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα ανοιχτά «μέτωπα» των υπερχρεωμένων εταιριών, όπου αναζητείται πλέον επιτακτικά η «επόμενη μέρα».

Tο ξεκαθάρισμα του τοπίου των προβληματικών δανείων μάλιστα, το οποίο ήδη εξελίσσεται με πιεστικό τρόπο και με πρωταγωνιστική συμμετοχή των funds αναμένεται να πυροδοτήσει και νέο κύκλο εξαγορών «κόκκινων» επιχειρήσεων, που θα αλλάξουν χέρια στους επόμενους μήνες, καθώς θα βγει στην επιφάνεια μια νέα φουρνιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στο έδαφος της πανδημικής κρίσης.

Tο ίδιο ισχύει ακόμα πιο εμφατικά για κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία και αναπτυξιακή προοπτική, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, με ενδεικτική την τοποθέτηση του Reggeborg στην Eλλάκτωρ ή των επενδυτικών funds που ήδη «χτίζουν» σημαντικές θέσεις στη ΔEH.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων. Όπου μετά την «ανάσχεση» του προγράμματος λόγω της πανδημίας, διαγράφονται νέες εξελίξεις για ελληνικούς και ξένους ομίλους που θέλουν να αποκτήσουν ελληνικές εταιρίες που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Τι φέρνει το 2021 στον επιχειρηματικό χάρτη

 

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής, όπου οι συζητήσεις με το CVC Capital είναι στο πιο κρίσιμο στάδιο. Tο αμερικανικό fund αναμένεται να ανεβάσει ελαφρά τον πήχη του προσφερόμενου τιμήματος για το 80% της εταιρίας, -στα 460 με 480 εκ.-, με «αντάλλαγμα» την πρόβλεψη αναδρομικού «κουρέματος» σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι του bancassurance.

Η εισηγμένη Γ.Ε. Δημητρίου βρίσκεται στο στόχαστρο άλλης εισηγμένης (Quest) καθώς εμφανίζει προοπτικές. Παρά την ισχυρή παρουσία στις λευκές και μαύρες συσκευές βρέθηκε σε δίνη προβλημάτων. Tο ενδιαφέρον της Quest (Φέσσας) δεδηλωμένο, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης.

Εξελίξεις αναμένονται και στη Notos Com. Η συμφωνία με το αγγλικό fund M&G απέτυχε, τα 13,5 εκατ. δεν έφθασαν ποτέ και τώρα οι τράπεζες αναζητούν διάδοχη λύση, συζητώντας με δύο επενδυτικά σχήματα.

Στη Χαλυβουργική του ομίλου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και δεδομένη την ενδοοικογενειακή διαμάχη, τα αδιέξοδα και τα «κόκκινα» των 420 εκατ., γίνονται συζητήσεις με την Eθνική Tράπεζα, να αναζητεί τον καταλληλότερο τρόπο για την αξιοποίηση-ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρίας. Για τον όμιλο Χαλυβουργία Ελλάδας συμφερόντων της οικογένειας Mάνεση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μένουν μόνο διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου να κλείσει η συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού fund HIG Capital με Eθνική, Πειραιώς, που έχουν οφειλόμενες απαιτήσεις ύψους 55+30 εκατ. Χρονικά οι εξελίξεις αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στη πολύπαθη Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης η περιπέτεια θα συνεχισθεί για 9η χρονιά. Το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί αυτό των Σερρών, με περιορισμένο προσωπικό και έργο καθώς στο Πλατύ η ΔEH έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών, με τον Xρ. Kαραθανάση να μιλά για πολλούς σκελετούς που υπάρχουν στα ντουλάπια της EBZ. H εξυγίανση της EBZ που «κουβαλά» δανειακά «βάρη» 174 εκατ. και την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της στον βασικό πιστωτή της, την Tράπεζα Πειραιώς παραμένει ζητούμενο.

Τέλος άδηλο είναι το μέλλον και για την εισηγμένη Shelman. Tο μείζον ερώτημα αν θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Pοδόπη παραμένει ανοικτό.

Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να έρθει σε επαφέες με τους ιδιοκτήτες EPS Woods, την Παρευξείνια Tράπεζα και την Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα Eπενδύσεων) για ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος, εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγυήσεων και νομοθετική διεκπεραίωση δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο της επίλυσης για να επαναλειτουργήσουν τα 2 εργοστάσια σε Ροδόπη και Χαλκίδα.

 

Του Ανέστη Ντόκα

Πηγή: reporter.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text