Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΒΕΠ: Στόχος οι περισσότερες εγγραφές και οι λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων και το 2021

ΕΒΕΠ: Στόχος οι περισσότερες εγγραφές και οι λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων και το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΒΕΠ: Στόχος οι περισσότερες εγγραφές και οι λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων και το 2021

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, το 2020 ήταν άλλη μια χρονιά με θετικό πρόσημο για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) με θετικό ισοζύγιο εγγραφών / διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, αναφέρει το επιμελητήριο σε σημερινή ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, από 1/1/20 έως και 30/12/20 στο Ε.Β.Ε.Π εγγράφηκαν 992 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 928 ήταν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τη αναλυτική βάση δεδομένων, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν ήταν 510 ΙΚΕ, 116 ΕΕ, 88 ΑΕ, 71 ΟΕ, 67 ΕΠΕ και λοιπών νομικών μορφών. Οι περισσότερες μάλιστα εγγραφές (298), πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το 2020, είχαμε 217 επιχειρήσεις που λύθηκαν, μετέτρεψαν τη νομική τους μορφή ή μετέφεραν την έδρα τους, ενώ οι 141 από αυτές διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους, λύθηκαν ή συγχωνεύτηκαν. Το 2020, καταγράφεται μια αύξηση 12% των εγγραφών και αντίστοιχη μείωση 51% των διαγραφών, συγκριτικά με το 2019, που οι εγγραφές ήταν 888 και οι διαγραφές 327. Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με το Γ.Ε.ΜΗ., παρατηρήθηκε υποχώρηση των διαγραφών κατά 40%, αλλά και κάμψη των εγγραφών κατά 9%.

«Η αναλογία 4 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών στο μητρώο του Ε.Β.Ε.Π. και, ιδιαιτέρως, των «start-ups» έναντι των «λουκέτων», εύλογα δημιουργεί αισιοδοξία για το νέο οικονομικό έτος. Η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, σε πείσμα των καιρών, ξεκινά αριθμητικά τουλάχιστον, ενισχυμένη το 2021 και αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τη θετική εξέλιξη του λιμανιού, των ναυπηγείων αλλά, κυρίως, τη δυναμική της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας», αναφέρει το ΕΒΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει: «Συνεχίζουμε το 2021, από εκεί που αφήσαμε το 2020, εστιάζοντας την προσοχή μας στις προκλήσεις μιας μεταβατικής χρονιάς τιθάσευσης της πανδημίας και της οικονομίας. Είναι ενθαρρυντικό που στο Επιμελητήριο μας, το 2020 οι εγγραφές ήταν περισσότερες και οι διαγραφές λιγότερες από το 2019. Γνωρίζουμε πως το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με αρκετά σκαμπανεβάσματα πριν την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Εάν μάλιστα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τρεις ευχές για την αγορά με την ευκαιρία του νέου έτους, θα επέλεγα την παράταση και επέκταση των μέτρων στήριξης για την αποτροπή πτωχεύσεων, την μη επιστροφή του 50% των πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ένα μορατόριουμ οφειλών και πληρωμών με όλες τις υποχρεώσεις σε 120 δόσεις. Η αρχή του τέλους της φονικής πανδημίας στη χώρα μας ξεκίνησε με τον εμβολιασμό και όλοι προσδοκούμε να επιδράσει το συντομότερο στην υγεία και την οικονομία».

 

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text