Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στη ΜΕΤΚΑ EGN το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στη ΜΕΤΚΑ EGN το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στη ΜΕΤΚΑ EGN το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW

Η ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos είναι ο ανάδοχος του mega project της «ΔΕH Ανανεώσιμες» στο λιγνιτικό κέντρο της Δ. Μακεδονίας και αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW.

Η εταιρία που εξαγοράστηκε τον Ιούνιο 2019 εξολοκλήρου από τη Mytilineos κέρδισε, καταθέτοντας ανταγωνιστική προσφορά για το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το καλοκαίρι η θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% συμμετείχαν, εκτός της ΜΕΤΚΑ EGN, οι εταιρίες Resinvest, AVAX, Aρχιρόδον και η κοινοπραξία Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.

Στη ΜΕΤΚΑ EGN ανατίθεται η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η μεταφορά, η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του πάρκου των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεση του σε δύο υποσταθμούς 150kV.

Πηγές αναφέρουν ότι το έργο χρηματοδοτείται με ελκυστικούς όρους από τις τράπεζες χωρίς μάλιστα να απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, γεγονός, όπως ερμηνεύουν πηγές της «ΔΕH Ανανεώσιμες», που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος στον όμιλο της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πάρκο των 200 MW αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του cluster τριών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος των 230 MW που «χτίζει» στην Κοζάνη η ΔΕH Ανανεώσιμες. Για τα 30 MW είχαν γίνει δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, 15 + 15 MW, με τα έργα να κερδίζουν οι ΜΕΤΚΑ EGN και ΤΕΡΝΑ, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού των 230 MW της ΔΕH Ανανεώσιμες αποτελεί το μεγαλύτερο στη χώρα και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ. Η μητρική της έχει αναγγείλει την πρόθεση να κατασκευάσει στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,3 GW.

Τον Μάρτιο η κατασκευή

Το πάρκο των 200 MW, που κέρδισε η ΜΕΤΚΑ EGN θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατασκευάζεται τον ερχόμενο Μάρτιο. Το ένα το πάρκο των 15 MW, που είχε ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού στην εταιρία – μέλος της Mytilineos θα έχει ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες, ενώ το δεύτερο των 15 MW κατασκευάζεται. Πηγές της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% Ανανεώσιμες, κάνουν λόγο για χρόνους ρεκόρ στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων.

Πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στο μεγάλο project του cluster των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαϊδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «τον Αύγουστο ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ελλάδα αυτοτελούς Φ/Β Σταθμού ισχύος 15MW και ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης για τη σύνδεσή του στο Σύστημα. Η κατασκευή του Φ/Β Σταθμού ως τμήμα του συνολικού έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μόλις 150 μέρες από την έναρξη κατασκευής του», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στη χώρα και είναι τμήμα του cluster 230MW της εταιρείας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη 15 MW από το εν λόγω cluster και αναμένεται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

Η Μεγαλόπολη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕH Ανανεώσιμες έχει σε εξέλιξη και τον για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50 MW στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Η θυγατρική της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% συγκέντρωσε οκτώ προσφορές και πρόκειται για τις εγχώριες εταιρίες ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ και τις ξένες πολυεθνικές στον κλάδο του EPC των ενεργειακών έργων Voltalia, Sunel και η κινεζική Dongfang.

Η ΔΕH Ανανεώσιμες θα χρησιμοποιήσει το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης για να συνάψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) με τη ΔΕH Προμήθειας έχοντας με τον τρόπο αυτό εξασφαλισμένη την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.


Πηγή: euro2day.g - Χρήστος Κολώνας
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text