Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eνώνουν δυνάμεις Prodea, Invel, Παπαλέκας – Τι προβλέπει η στρατηγική συμφωνία

Eνώνουν δυνάμεις Prodea, Invel, Παπαλέκας – Τι προβλέπει η στρατηγική συμφωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eνώνουν δυνάμεις Prodea, Invel, Παπαλέκας – Τι προβλέπει η στρατηγική συμφωνία

Συνεργασία μεταξύ Invel, PRODEA και YODA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω ενός εξειδικευμένου οχήματος με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Με αιχμή τον ξενοδοχειακό κλάδο θα είναι η στρατηγική συνεργασία στην οποία προχωρούν η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η Invel Real Estate (συνδέεται μετοχικά με τη μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα) και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Παπαλέκας, ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Globalworth, εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου.

Eιδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και o κυπριακός όμιλος εταιρειών YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγoραπωλησίας για τη μεταβίβαση από την PRODEA, σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου του κ. Παπαλέκα με έδρα στην Κύπρο, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρεία Vibrana Holdings Ltd. Η τελευταία είναι κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία της Κύπρου.

H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%. Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών, θεωρώντας ως αξία ακινήτου 61,3 εκατ. ευρώ και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν στοιχεία της οικονομικής θέσης της εταιρείας την 31.12.2020.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως 30.03.2021.

Η συναλλαγή αυτή ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη, εν εξελίξει, συνεργασία μεταξύ Invel, PRODEA και YODA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό χώρο στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από ένα εξειδικευμένο όχημα με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της PRODEA Investments, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συνεργασία, σε συνέχεια και της πώλησης του χαρτοφυλακίου των 18 ακινήτων (γραφείων και καταστημάτων) έναντι 134,2 εκατ. ευρώ στον κ. Παπαλέκα, ορόσημο για τον όμιλο.

«Σε συνέχεια της πρόσφατης πώλησης ακινήτων ιδιοκτησίας της PRODEA Investments στον όμιλο YODA, ανακοινώνουμε μια εύρυτερη, μεγαλύτερης κλίμακας, συνεργασία – ορόσημο για τον όμιλό μας και μια στρατηγική επιλογή να συνεργαστούμε με τον όμιλο του κ. Παπαλέκα, ο οποίος έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων διεθνώς. Θεωρούμε ότι η δυναμική που συνεπάγεται η σύμπλευση και συνεργασία της Invel, της PRODEA και της YODA, μέσα από την κοινή μας εταιρεία, που θα εστιάσει στο χώρο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ξενοδοχείων και εστίασης, κυρίως στην Ελλάδα και Κύπρο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία με στόχο πάντα τη βέλτιστη απόδοση για τους μετόχους μας».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαλέκας φαίνεται ότι θεώρησε τώρα ως την κατάλληλη συγκυρία να κάνει το μεγάλο ‘’άνοιγμα’’ στο εγχώριο real estate και δή σε έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά από τη δραστηριότητά του στο real estate στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό, λόγω της πορείας του την τελευταία δεκαετία στην Globalworth από τη Ρουμανία όπου ξεκίνησε, με αποτέλεσμα η εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου εταιρεία, με την πάροδο των ετών, να μετεξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate σε Ρουμανία και Πολωνία.

Η αξία του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της Globalworth αντιστοιχεί σήμερα στα πέριξ των 3 δισ. ευρώ, κι έστω κι αν η πανδημία είχε, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο στις δραστηριότητες του ομίλου, στα ‘’συν’’ όπως αναφέρουν οι επιτελείς του είναι ότι σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου είναι ‘’πράσινο’’. Η πρόθεση του επιχειρηματία να επενδύσει περαιτέρω στην ελληνική αγορά ακινήτων είχε λίγο- πολύ γίνει γνωστή στις αρχές του 2020 όταν ο αποκαλούμενος ως ‘’βασιλιάς του real estate’’ στη Ρουμανία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, για «προσωπικούς λόγους», να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος, με τη συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής να τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ.

Πέραν της Globalworth, στην Ελλάδα το όνομα του κ. Παπαλέκα έχει γίνει γνωστό λόγω της ιδιοκτησίας του ακινήτου του γνωστού ‘’Nammos’’ της Μυκόνου, για το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποεπενδύσει. Επιπλέον, προ τριετίας, το όνομά του είχε ακουστεί στην αγορά ως ένα από τα ενδιαφερόμενα ονόματα για τα Αστέρια Γλυφάδας, εκεί όπου σήμερα η Grivalia (του ομίλου Eurobank) έχει ήδη βάλει μπρος για την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος, μέσω της Grivalia Hospitality.

 

Πηγή: newmoney.gr - Στεφανία Σούκη

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text