Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της Alpha Bank

Η επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της Alpha Bank

Με μία νέα δυναμική και ευέλικτη δομή βρίσκει την Alpha Bank η ολοκλήρωση του εσωτερικού μετασχηματισμού της. Η νέα δομή προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών, η οποία θα κατέχει το 100% της νέας Alpha Bank, στην οποία μεταφέρονται όλες οι υφιστάμενες τραπεζικές δραστηριότητες (ενεργητικό και παθητικό). Κάτω από την τράπεζα Alpha Bank ενοποιούνται οι διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσω μιας 100% θυγατρικής holding. Δηλαδή η μητρική holding στην Eλλάδα θα κατέχει την τράπεζα Alpha Bank και η αυτή μια άλλη holding με τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.

Με την κίνηση αυτή "ξεκλειδώνουν” άμεσα υπεραξίες από τις θυγατρικές της στο εξωτερικό, οι οποίες ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση των ορκωτών ελεγκτών για τις τράπεζες σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία κυμαίνεται μεταξύ 533 εκατ. ευρώ και 868 εκατ. ευρώ, με κεντρική αξία γύρω στα 700 εκατ. ευρώ. Το μικρότερο κομμάτι αφορά στη θυγατρική της στην Αλβανία, ενώ οι μεγαλύτερες αποτιμήσεις αφορούν στη Ρουμανία λόγω της δυναμικά ανερχόμενης αγοράς και στην Κύπρο. Ειδικά για την Κύπρο, η Alpha Bank αναμένει περαιτέρω υπεραξίες, καθώς θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε carve out, δηλαδή θα μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2019 με την ιταλική doValue και αφορούσε κόκκινα δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η νέα οργανωτική δομή επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε εγχώρια και διεθνή deals, με άμεση επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία. Ακόμη, το σχήμα γίνεται πιο ευέλικτο σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, σε ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και σε βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Alpha Bank αναμένεται να λάβει μέρος και σε δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ήδη προχώρησε στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Project Galaxy).

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της διετίας 2020-2022, η Alpha Bank πρόκειται να χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία. Βάρος δίνει στην επιχειρηματική τραπεζική που αποτελεί στρατηγική απόφαση της τράπεζας. Έτσι, από τα νέα δάνεια των 3,5-4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ένα μικρότερο γύρω στα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και λιανική τραπεζική.

Τέλος, το ανανεωμένο επιχειρησιακό πλάνο της Alpha Bank για τη διετία 2020-2022 προβλέπει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά, την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας από επεναλαμβανόμενες δραστηριότητες, περιορισμό του κόστους και των κινδύνων στα κεφάλαιά της, αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων μέσα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Πηγή: capital.gr - Λεωνίδας Στεργίου


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text