Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bank of America: Το 2021 θα εμβολιαστούν 1,1 δισ. άνθρωποι - Η νέα τάση στα χρηματιστήρια "barbell" - Τι μας διδάσκει το 2020;

Bank of America: Το 2021 θα εμβολιαστούν 1,1 δισ. άνθρωποι - Η νέα τάση στα χρηματιστήρια "barbell" - Τι μας διδάσκει το 2020;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bank of America: Το 2021 θα εμβολιαστούν 1,1 δισ. άνθρωποι - Η νέα τάση στα χρηματιστήρια "barbell" - Τι μας διδάσκει το 2020;

Η νέα τάση στις χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσε να ονομαστεί «barbell»

Σε διάστημα 12 μηνών έως το τέλος του 2021 θα έχουν εμβολιαστεί 1,1 δισεκ. άνθρωποι εκτιμάει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America σε ανάλυση της.
Το 2020 ήταν το έτος του κορωνοιού, σημάδεψε και στιγμάτισε όλη την χρονιά αν και εντοπίστηκε το 2019.
Ο ιός όπως σημειώνει η BofA, «εξαπλώθηκε σε πανδημία που διέλυσε όλες τις προβλέψεις για την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και τις αγορές του 2020».
Με βάση την Bank of America 100 εκατ  άνθρωποι θα προσβληθούν από Covid 19 και 2 εκατ άνθρωποι θα πεθάνουν από το COVID-19 σε σχέση με τα 1,8 εκατ που έχουν ήδη πεθάνει εντός του 2020.
Το 1ο κύμα του ιού μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 προκάλεσε πτώση σοκ στις αγορές, lookdowns και ύφεση στις οικονομίες.
Το λιγότερο θανατηφόρο 2ο κύμα που εκδηλώθηκε Φθινόπωρο και Χειμώνα είχε πιο ήπια επίδραση.


Το 2021 έτος εμβολίου

Σε απάντηση στην πανδημία, πολλές φαρμακευτικές εταιρίες παρουσίασαν πολλά εμβόλια COVID-19 τα οποία βρίσκονται σε ανάπτυξη με πολλά να έχουν εγκριθεί με άνευ προηγουμένου ταχύτητα.
Το 2021 θα είναι έτος του εμβολίου και όχι του ιού…
Η BofA προβλέπει ότι 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους 2021.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το COVID-19 παγκόσμια πανδημία στις 10 Μαρτίου 2020.
Οι παγκόσμιες τιμές των μετοχών βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση τον Μάρτιο του 2021.
Σε λιγότερο από ένα μήνα, 30 τρισεκ. δολάρια είχαν εξαφανιστεί από την αξία των παγκόσμιων χρηματιστηρίων ένα από τα μεγαλύτερα σοκ όλων των εποχών τόσο σε ταχύτητα όσο και σε μέγεθος.
Στο 2ο τρίμηνο του 2020 το Παγκόσμιο ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 10 τρισεκ. δολάρια, η κινεζική επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε σε χαμηλό όλων των εποχών, οι τιμές του πετρελαίου έγιναν αρνητικές, καθώς η ανθρώπινη «κινητικότητα» νέκρωσε (οι αεροπορικές μετακινήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν -96% τον Απρίλιο 2020).
Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 15% καθώς 70 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας το 2020
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλό όλων των εποχών το 34%.




Ο δείκτης Bull & Bear ανακάμπτει και πλησιάζει την ζώνη sell

Οι επενδυτές ξεκίνησαν το 2020 με πολύ αισιόδοξη προοπτική.
Η διάθεση έφθασε στο μέγιστη κλίμακα bearish μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2020 και παρέμεινε εκεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου σύμφωνα με τον δείκτη BofA Bull & Bear.
Το επενδυτικό συναίσθημα έχει ανακάμψει έκτοτε, ιδίως μετά από τις ανακοινώσεις εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου 2020.
Ο δείκτης BofA Bull & Bear έχει ανακάμψει στο 6,7 και πλησιάζει τη ζώνη Sell δηλαδή πωλήσεις.


Οι κεντρικές τράπεζες ξόδευαν 1 τρισεκ. δολάρια τον μήνα

Ο ιός, η κατάρρευση, τα lockdowns και η ύφεση προκάλεσαν έναν άνευ προηγουμένου πανικό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής
Συνολικά 22 τρισεκ. δολάρια κινήτρων έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους 9 μήνες σε όλο τον κόσμο.
Οι κεντρικές τράπεζες ξόδεψαν πάνω από 1 τρισεκ. δολάρια το μήνα για αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης QE, συνθλίβοντας τις αποδόσεις, τη μεταβλητότητα και τα spreads και υποκινώντας ράλι στις μετοχές στην Wall Street.
Οι κεντρικές τράπεζες με ποσοτική χαλάρωση και νέα νομισματική θεωρία  προσέφεραν ρευστότητα 8 τρισεκ. και οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν 14 τρισεκ. δολάρια μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.
Το παγκόσμιο χρέος στα 277 τρισεκ. δολάρια

Πλέον το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ 277 τρισεκ. δολαρίων, τα επιτόκια των ομολόγων είναι σε χαμηλό ρεκόρ 5.000 ετών (παγκόσμιο αρνητικό χρέος απόδοσης = 18 τρισεκ. δολάρια).
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια απευθείας στα νοικοκυριά το 2020 και οι καταναλωτικές δαπάνες συγκρούστηκαν με τον ιό και την ανεργία.

Εθισμένη η Wall Street στις κρατικές ενισχύσεις

Αλλά ο εθισμός της Wall Street στις κρατικές ενισχύσεις είναι πλέον συνηθισμένος.
Ο πολιτικός πανικός οδήγησε σε ένα επικό ράλι στο Wall Street και σε μια δραματική οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V το β΄ 6μηνο του 2020.
Η ανάκαμψη ξεκίνησε από την Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ανέκαμψαν γρήγορα σε επίπεδα πριν από το COVID-19, αλλά πιο αξιοσημείωτο για πολλούς, ήταν η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (οι λιανικές πωλήσεις σήμερα είναι 32 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από ότι τον Ιανουάριο του 2020

Η παγκόσμια αγορά μετοχών στα 100 τρισεκ. δολάρια

Το όριο της παγκόσμιας αγοράς μετοχών έχει αυξηθεί κατά 40 τρισεκ. δολάρια σε πάνω από 100 τρισεκ. δολάρια από το Μάρτιο 2020.
Το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 έχει ξεπεράσει και τα 4 μεγαλύτερα ράλι από τα χαμηλότερα επίπεδα του περασμένου αιώνα (1929, 1938, 1974 και 2009).
Η αισιοδοξία στην Wall Street για το 2021 σημαίνει ότι ο δείκτης βαρόμετρο S & P500 διαπραγματεύεται με PE 25 φορές τα κέρδη, ένα επίπεδο αποτίμησης που ξεπέρασε μόνο το 1921 και το 1999.
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%209.jpg?itok=rC-wJGA-https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%2010.jpg?itok=LIpRQ_pF
Η συνθηκολόγηση των αγορών «να μην πολεμήσετε την Fed», η νέα νομισματική θεωρία, η τεχνολογική παραγωγικότητα… δημιουργούν προσδοκίες για ακόμη περισσότερα χρόνια υψηλών κερδών στις μετοχές… αλλά η φούσκα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να θεωρείται ντεμοντέ αλλά είναι πάντα λογικός καταλύτης.

Η νέα τάση «barbell»

Η Wall Street το 2020 χαρακτηρίστηκε επίσης από σημαντική πόλωση των αποδόσεων: τους τελευταίους μήνες, οι 5 κορυφαίες εταιρείες του S & P500 αντιπροσώπευαν ένα συναρπαστικό 25% του δείκτη.
Το ράλι διευρύνθηκε και με χρηματιστηριακούς όρους κυριάρχησε η μοντέρνα προσέγγιση «barbell» στις επενδύσεις (barbell = baer and bull market μαζί).

https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%2011.jpg?itok=k7dwZiEp
Ο κόσμος θα αλλάξει μόνο με επανάσταση

Η Fed, η οποία επιχείρησε να «πολεμήσει» την ανισότητα, απέτυχε παραγωδώς επειδή, όπως και η BofA παραδέχεται, «η πανδημία επιδείνωσε την ανισότητα το 2020» - η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στην Wall Street σε σχέση με την οικονομία είναι σε υψηλά όλων των εποχών.
Αυτό δεν θα βελτιωθεί χωρίς μια επανάσταση, καθώς τα επόμενα χρόνια θα στιγματιστούν από μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, υποτίμηση του δολαρίου, ανατροπή πολιτικής όπως ποσοτική χαλάρωση, δημοσιονομικά κίνητρα, νέα νομισματική θεωρία.
Επίσης θα υπάρξει προσπάθεια αύξησης της τιμής της εργασίας σε σχέση με το κεφάλαιο.
Το 2020 ήταν έτος πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με την BofA, «θα θυμόμαστε το 2020 επίσης ως το έτος με χαμηλότερο επίπεδο  τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τα επιτόκια στην ιστορία».

https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%2012.jpg?itok=XQJQxvOI

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text