Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γιατί η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά τον Covid-19 να "αγοράζει" ομόλογα, μαζί και τα… ελληνικά

Γιατί η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά τον Covid-19 να "αγοράζει" ομόλογα, μαζί και τα… ελληνικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά τον Covid-19 να "αγοράζει" ομόλογα, μαζί και τα… ελληνικά

Οι «αριθμοί» λένε την αλήθεια. Και οι συγκεκριμένοι «αριθμοί» της ΕΚΤ αποκαλύπτουν ότι η έμμεση διάσωση των οικονομιών της Ευρωζώνης από την Φρανκφούρτη, είχε αρχίσει πριν τον Covid-19. Τον Μάρτιο προστέθηκε η Ελλάδα αλλά και οι …τράπεζες. Τι ακολουθεί.

Η ανησυχία που διαπερνά τα οικονομικά επιτελεία, ειδικά σε υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η ελληνική και τώρα η ιταλική, ισπανική κ.α., κορυφώνεται όσο αφορά στο τι θα ακολουθήσει την «έξοδο» από την πανδημία.

Ο βασικός λόγος γι΄ αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση του χρέους και η αμφιβολία για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιστρέψει η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για να αντιμετωπισθεί η εξυπηρέτηση του χρέους.

Και εδώ το κρίσιμο στοιχείο είναι το πότε θα σταματήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες και ειδικά τη ΕΚΤ να μοιράζει «δωρεάν» χρήμα.

Μέχρι στιγμής η προαγγελία του Tappering, ήτοι της σταδιακής απόσυρσης της νομισματικής χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχει μία ενδεικτική ημερομηνία, τον Μάρτιο του 2022.

Είναι όμως έτσι ή η ημερομηνία αυτή είναι απλώς «ενδεικτική»; Ή όπως υποστήριξε στο Insider.gr υπηρεσιακός παράγοντας της ΕΚΤ, «μία ημερομηνία έπρεπε να δοθεί…» από την κα Λαγκάρντ έτσι κι αλλιώς;

Οι αριθμοί απαντούν σ’ αυτό.

Η ΕΚΤ άρχισε να μοιράζει «δωρεάν» χρήμα πολύ πριν αρχίσουν να πετάνε οι «μολυσμένες» νυχτερίδες στην άγνωστη τότε επαρχία Βουχάν στην Κίνα.

Πολύ πριν ακούσουμε για πρώτη φορά το κωδικό όνομα Covid-19.

Η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα ήδη 2-3 χρόνια μετά το «whatever it takes» του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012. Όμως το πραγματικό κύμα αγορών και η καταιγίδα που είχε αρχίσει αποτυπώθηκε στις 12 Σεπτέμβρη του 2019 όταν ο Μάριο Ντράγκι ξαφνιάζοντας τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, στην τελευταία συνεδρίαση που έπαιρνε μέρος σαν πρόεδρος του Συμβουλίου, ζήτησε και απαίτησε την έναρξη προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Λίγες εβδομάδες αργότερα τον Οκτώβριο, κάνοντας μίας στροφή 180°, τον ακολούθησε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ με ένα αντίστοιχο έκτακτο πρόγραμμα αγορών, ήτοι άμεσης στήριξης με νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Τράμπ.

Οι δύο τραπεζίτες

Τι είχε συμβεί; Οι δύο ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, (αν εξαιρέσει κανείς την Κίνα) δρομολόγησαν προγράμματα QE εν όψη της καταιγίδας που αυτοί «έβλεπαν» στον ορίζοντα.

Πράγματι στα τέλη του 2019 η καταιγίδα στην διεθνή οικονομία ήταν παρούσα, η ύφεση αναμφισβήτητη και οι μηχανές των δύο τραπεζών είχαν μέσω των QE, που δρομολόγησαν πριν λίγους μήνες, απορροφήσει το πρώτο κύμα των τριγμών.

Πόσο είχε κοστίσει αυτή η πρώτη αναμέτρηση με την ύφεση;

Στην Fed είχε ήδη χρειασθεί να «ξοδευτούν» 4,059 τρισ. δολ. στα τέλη 2019.

Στην ΕΚΤ το αντίστοιχο νούμερο ήταν 4,671 τρισ. ευρω (!).

Από αυτά τα 2,847 τρισ. ευρώ είχαν ξοδευτεί για να αγορασθούν (στηριχθούν) το κρατικά ομόλογα και τα 624 δισ. ευρώ είχαν δοθεί με όρους πρωτοφανείς (αρνητικά επιτόκια) στις τράπεζες, μέσω των προγραμμάτων TLTROs.

Τι άλλαξε

Αν συγκρίνει κανείς τι έχει αλλάξει στους αριθμούς αυτούς σήμερα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα επιπλέον έκτακτα προγράμματα νομισματικής χρηματοδότησης από τις δύο κεντρικές τράπεζες, διαπιστώνει ότι οι συνέπειες από την πρωτοφανή παγκόσμια θανατηφόρα πανδημία είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν προηγηθεί λίγους μήνες πριν λόγω της ύφεσης.

Αυτής που εξακολουθεί να παραμένει στο υπόστρωμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας:

 Η ΕΚΤ σήμερα μετά την πανδημία έχει αυξήσει την στήριξή της με το PEPP και έχει ανεβάσει τον ισολογισμό της από τα 4,059 τρισ. στα τέλη του 2019 (χωρίς πανδημία) 7 τρις ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Από αυτά 3,895 τρις ευρώ συνολικά σε ομόλογα, και 1,792 τρις ευρώ για τις τράπεζες. Με άλλα λόγια έχει ξοδέψει τρία περίπου τρις ευρώ για τις συνδυασμένες συνέπειες της ύφεσης και της πανδημίας μέσα στο 2020, από τα οποία το ένα τρίς, ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος, πήγε στις τράπεζες.

 Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ όπου ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε από τα 4,6 τρισ. δολάρια τέλη του 2019 στα 7,4 τρισ. δολάρια σήμερα στα τέλη του 2020.

Η εικόνα είναι εύγλωττη. Η πανδημία κινητοποίησε της Κεντρικές Τράπεζες για να σώσουν τις οικονομίες, αλλά αυτό είχε ήδη αρχίσει νωρίτερα και χωρίς την πανδημία. Και αυτό που είχε αρχίσει πριν την πανδημία «είναι ακόμα εδώ» αν και «κρύφτηκε» από το σοκ της πανδημίας.

Αυτό είναι που τρομάζει τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι που έχει κινητοποιήσει την BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) να προειδοποιεί για την χιονοστιβάδα χρεοκοπιών και ανεργίας που έρχεται μετά την πανδημία. Αυτό είναι που υποχρεώνει τον κ. Πάουελ και την κα Λαγκάρντ να μη μπορούν να αποσύρουν τα μέτρα «τακτικά» και «έκτακτα», που έχουν δρομολογήσει μέχρι σήμερα από τον Σεπτέμβρη του 2019 και τον Μάρτη του 2020.

Το Tappering, όπως υποστήριξε στο Insider.gr ο προαναφερθείς παράγοντας της ΕΚΤ είναι κάτι «που αφορά το παρελθόν…».

Αυτή η πραγματικότητα είναι που συμπαρασύρει μέσα στην καταιγίδα σε ένα αναπάντεχο περιβάλλον οριζόντιας προστασίας από την ΕΚΤ και το ελληνικό χρέος.

Κυρίως το κρατικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το ιδιωτικό…


Πηγή: insider.gr - Γιάννης Αγγέλης
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text