Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Φρενίτιδα στην επενδυτική τραπεζική το 2020 - Κεφαλαία $1 τρισ. έφεραν αμοιβές ρεκόρ $28 δισ στους bankers

Φρενίτιδα στην επενδυτική τραπεζική το 2020 - Κεφαλαία $1 τρισ. έφεραν αμοιβές ρεκόρ $28 δισ στους bankers

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φρενίτιδα στην επενδυτική τραπεζική το 2020 - Κεφαλαία $1 τρισ. έφεραν αμοιβές ρεκόρ $28 δισ στους bankers

Η άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις και οι νέες εισαγωγές στα χρηματιστήρια, κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας, ξεπέρασαν το αστρονομικό ποσό του $1 τρισ. τη χρονιά που κλείνει εκτοξεύοντας τις αμοιβές στους επαγγελματίες του investment banking σε υψηλό ρεκόρ.

Η πανδημία της COVID-19 μπορεί να έπληξε τις οικονομίες παγκοσμίως αλλά οι επιχειρήσεις σωρηδόν απευθύνθηκαν στους μετόχους τους για την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να ανταπεξέλθουν στην ύφεση.

Συγκεντρωτικά στοιχεία της Refinitiv το επιβεβαιώνουν. Σε συνδυασμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον για εισαγωγές νέων, ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας σε μία περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων, η άντληση κεφαλαίων παγκοσμίως μέσω χρηματιστηρίων έσπασε όλα τα ρεκόρ φθάνοντας τα $1,1 τρισ., αυξημένη κατά 55% σε σύγκριση με το 2019.

Επιχειρήσεις από τον χώρο των αερομεταφορών, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού στράφηκαν στη χρηματιστηριακή αγορά για κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τα απόνερα της πανδημίας και να αποπληρώσουν έκτακτο δανεισμό από τις κυβερνήσεις.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa και η British Airways πρωτοπόρησαν αντλώντας δις για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο χτύπημα στον κλάδο τους.

Με την άνευ προηγουμένου στήριξη των κεντρικών τραπεζών να τονώνει τις αγορές, σειρά δημόσιων εγγραφών ανέβασαν τον όγκο χρήματος που αντλήθηκε σε υψηλό 13ετίας στις ΗΠΑ στα $80,2 δις.σ

Παράλληλα, η υποδοχή στη χρηματιστηριακή αγορά ήταν ιδιαίτερα θερμή. Νεοεισηγμένες εταιρείες όπως η Airbnb και η Snowflake είδαν τις μετοχές τους να διπλασιάζονται σε αξία την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

«Σε ένα κόσμο απίστευτα χαμηλών επιτοκίων, όποια επιχείρηση μπορούσε να δείξει ότι θα αυξάνει το μελλοντικό της cash flow προσέλκυσε ενδιαφέρον. Κλάδοι όπως των υπηρεσιών υγείας, τεχνολογίας και fintech κυριάρχησαν», αναφέρει η Citi, προβλέποντας ότι η όρεξη των επενδυτών για νέες εισαγωγές εταιρειών τεχνολογίας θα διατηρηθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως και η άντληση κεφαλαίων για βελτίωση των ισολογισμών καθώς αρκετοί κλάδοι δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την πανδημία.

Οι ΗΠΑ μπορεί να βρέθηκαν μπροστά στην έκρηξη αυτή των νέων χρηματιστηριακών εισαγωγών, αλλά η τάση αναμένεται να διαχυθεί και στην Ευρώπη το νέο χρόνο, εκτιμούν οι επαγγελματίες επενδυτικής τραπεζικής, ο κουμπαράς των οποίων γέμισε με αμοιβές $28,7 δις τον χρόνο που κλείνει, ποσό ρεκόρ.

Οι αμοιβές που εισέπραξαν για νέες εισαγωγές επίσης χτύπησαν ρεκόρ 13ετίας στα $10 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Αν στα ποσά αυτά προστεθούν και οι αμοιβές που εισπράχθηκαν για τις εισαγωγές των λεγόμενων SPAC (ειδικών οχημαάτων για εξαγορές) στα χρηματιστήρια, οι απολαβές φθάνουν τα $32.5 δισ. και $13,8 δισ. αντιστοίχως.

Η δραστηριότητα προβλέπεται να διατηρείται και το 2021, βοηθούμενη από ντιλ εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με την Bank of America, αναμένεται μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Ευρώπη το νέο χρόνο σε χρηματοδοτήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η μόνη αποτυχία το 2020 ήταν η ματαίωση της εισαγωγής της κινεζικής Ant Group που σχεδίαζε άντληση κεφαλαίων ύψους $37 δισ. και αν προχωρούσε θα ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία.

Επιχειρήσεις που συνήθιζαν να απευθύνονται σε ιδιωτικές τοποθετήσεις στρέφονται τώρα στη χρηματιστηριακή αγορά για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των υψηλών αποτιμήσεων. Για όσο διάστημα οι αποτιμήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κίνητρα θα ωθούν τις εταιρείες προς τη χρηματιστηριακή άντληση κεφαλαίων.

Παγκοσμίως, η δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις σημείωσε πτώση σε χαμηλό τριετίας το 2020, χτυπημένη από την πανδημία.

Η αξία των ντιλ που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως μειώθηκε κατά 5% στα $3,6 τρισ. σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Συνολικά έγιναν 48.226 ντιλ σε σύγκριση με 50.113 το 2019.

Οκτώ από τις 10 μεγαλύτερες συμφωνίες έλαβαν χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όπως η εξαγορά ύψους $44 δις της IHS Markit από την S&P Global, η απόκτηση της αμερικανικής φαρμακευτικής Alexion Pharmaceuticals από την AstraZeneca για $39 δισ.

Η ανάκαμψη αναμένεται να έχει συνέχεια και το 2021 καθώς αρκετές επιχειρήσεις, οίκοι private equity και οχήματα ειδικού σκοπού (SPAC) βολιδοσκοπούν εξαγορές.

«Ο κόσμος παραμένει ένα τοπίο μεταβλητότητας αλλά τα θεμέλια έχουν τοποθετηθεί για μία από τις καλύτερες χρονιές εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2021» εκτιμά ο Stephan Feldgoise, επικεφαλής δραστηριοτήτων M&A στην Goldman Sachs.

 

 

Χρήστος Γεωργίου

Πηγή: liberal.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text