Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας για το 2021

Οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας για το 2021

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη θέση του παρέμεινε ο Γιάννης Πλακιωτάκης ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού ο Κώστας Κατσαφάδος βουλευτής της Α΄ Πειραιά και Νήσων. Ο κ. Κατσαφάδος θα είναι αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων.

Σημειώνεται πως για το 2021 έχει διαμορφωθεί μια σειρά από στόχους για το υπουργείο. Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να θεσπιστεί νέο πλαίσιο για τη λιμενική διακυβέρνηση ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και προωθηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση στη ναυτική εκπαίδευση.

Γαλάζια οικονομία

Ειδικότερα από τις προτεραιότητες που είχε θέσει εξ αρχής ήταν η προώθηση της Γαλάζιας οικονομίας. Μετά από σχετικές διαβουλεύσεις προχώρησε στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Το Φεβρουάριο το υπουργείο αναμένεται να συνυπογράψει στη Μάλτα την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην ΕΕ.

Παράλληλα, όπως λένε στο υπουργείο, συνεχίζεται και το νέο έτος να δίνεται βάρος στην νησιωτική πολιτική αναγνωρίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική των νησιών. Έτσι δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη έργων υποδομής και επιχειρηματικότητας στα νησιά. Επιπροσθέτως, σημειώνουν, θα γίνει θέσπιση υποχρέωσης κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο εντός του 2021 για πρώτη φορά. Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται να παρουσιαστεί ο Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Προγραμματισμός του υπουργείου αναφορικά με το θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος στόχος είναι η εξέλιξη και αναβάθμιση του υφιστάμενου ακτοπλοϊκού δικτύου με παράλληλο εκσυγχρονισμό ακτοπλοϊκού στόλου.

Αλλαγές στη λιμενική πολιτική

Αλλαγές αναμένονται εντός του έτους και στη λιμενική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται προς διαβούλευση η Λευκή Βίβλος για τη Εθνική Δημόσια Πολιτική Λιμένων όπου θα γίνεται παρουσίαση του νέου μοντέλου διαχείρισης των κρατικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων.

Επιπλέον προωθείται η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικτύου θαλασσίων συγκοινωνιών και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης απόπλου – κατάπλου πλοίων, παρακολούθηση και ενημέρωση κίνησης επιβατών, οχημάτων κα.

Επιπροσθέτως αναφορικά με τη στήριξη του ναυτικού επαγγέλματος προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των Δημόσιων Σχολών και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Στόχος να μην επαναληφθούν φαινόμενα εγκατάλειψης σπουδών από εισακτέους και να αποτελέσουν «φυτώρια» για περισσότερους αξιωματικούς που θα στελεχώσουν τα εμπορικά πλοία για να μην υπάρχει έλλειμα.

Ακόμη στόχος είναι η ψηφιοποίηση τουλάχιστον πέντε κομβικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και η μείωση κατά 30% του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων σκαφών αναψυχής.


Πηγή: tovima.gr - Βυθούλκας Διονύνσης
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text