Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Υψηλά/Χαμηλά 52 εβδομάδων - Ο βραχυπρόθεσμος “χάρτης” των μετοχών

Υψηλά/Χαμηλά 52 εβδομάδων - Ο βραχυπρόθεσμος “χάρτης” των μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα, 13 μετοχές, πέτυχαν νέο υψηλό 52 εβδομάδων και μια μετοχη (ΛΑΝΑΚ), διαμόρφωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Ένας γενικός κανόνας των αγορών αναφέρει ότι, όταν οι μετοχές εμφανίζουν “νέα υψηλά κλεισίματα 52 εβδομάδων”, πρόκειται για ένα θετικό γεγονός, τόσο για τη μετοχή, όσο και για το σύνολο της αγοράς. Όταν συνυπάρχουν πολλά “νέα υψηλά”, σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε μία καλή (ανοδική) κατάσταση. Όταν, καθημερινά, ο αριθμός των υψηλών αυξάνεται, σημαίνει ότι αυξάνεται η “υγεία” της αγορά. Τα αντίθετα μηνύματα δίνονται όταν εμφανίζονται “νέα χαμηλά κλεισίματα 52 εβδομάδων”. Αυτό σημαίνει αδυναμία και ασθένεια και δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για την αγορά.
Μέσα απ’ αυτή τη διάσταση, ο αριθμός των νέων κλεισιμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρόδρομη ένδειξη μίας τάσης της αγοράς (το αντίθετο συμβαίνει με τα “νέα χαμηλά κλεισίματα” (52 εβδομάδων).

Την καθημερινή επισήμανση των νέων “υψηλών κλεισιμάτων” 52 εβδομάδων ξεκινήσαμε να τη δημοσιεύουμε κατά το μήνα Σεπτέμβριο, όταν ακόμα η αγορά έδειχνε “αναποφάσιστη” και παγιδευμένη μέσα στο εύρος των 600 - 630 μονάδων.
Θέλαμε τότε να δείξουμε ότι, η αιφνίδια εμφάνιση μεγάλου αριθμού νέων “υψηλών κλεισιμάτων” (52 εβδομάδων) σε μία στάσιμη αγορά, ίσως σήμαινε κάτι. Αν η εμφάνιση των “νέων υψηλών” συνεχιζόταν, τότε αυτό θα σήμαινε ότι, όντως κάτι συμβαίνει.

Όμως, όταν η αγορά μπαίνει σε ανοδική φάση, όπως πιστεύουμε ότι βρίσκεται τώρα (στην πρώτη φάση μίας ανόδου), τότε ο ρόλος των ενδείξεων μεταβάλλεται και δείχνουν πλέον τη “δύναμη” της αγοράς και την “ώθηση” που παίρνει ο Γενικός Δείκτης.

Από τα παραπάνω, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, μία ένδειξη μπορεί να δείχνει δύο διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τη φάση της αγοράς. Και τελικά, ο επενδυτής, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει, κάνει την αξιολόγησή του.
Από την πλευρά μας, το στοιχείο αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που παρακολουθούμε καθημερινά και -όπως άλλωστε κάναμε με τα “νέα υψηλά 52 εβδομάδων” το Νοέμβριο, θα εκφράσουμε την άποψή μας, ευθύς μόλις αντιληφθούμε ότι γίνεται “κάτι”.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η εξέλιξη του αριθμό των μετοχών που πέτυχαν υψηλό και χαμηλό 52 εβδομάδων ανά ημέρα, καθώς και τα ονόματα των μετοχών που πέτυχαν τα νέα υψηλά (πράσινο χρώμα) και νέα χαμηλά (κόκκινο χρώμα). Αυτό τον πίνακα, θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα βραχυπρόθεσμο “χάρτη” ανοδικής ή πτωτικής κίνησης της αγοράς, καθώς μπορούμε να παρατηρήσουμε με μια ματιά πως, από την 30/10/2020 το πράσινο χρώμα αρχίζει να κυριαρχεί στον πίνακα.


Σημειώνουμε ότι, τον πίνακα αυτόν μπορείτε να τον βλέπετε καθημερινά εδώ.

Γιάννης Σιάτρας
Κωνσταντίνα Ρομοσού

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: