Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | H Wall Street καθαιρεί τον Τραμπ και χειροκροτεί τον Μπάιντεν

H Wall Street καθαιρεί τον Τραμπ και χειροκροτεί τον Μπάιντεν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Wall Street καθαιρεί τον Τραμπ και χειροκροτεί τον Μπάιντεν

Οι επιδόσεις της Wall Street στα χρόνια της Προεδρίας του, ήταν κάτι για το οποίο, ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντα αισθανόταν υπερήφανος και ανέφερε ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματά του. Όταν τον Ιανουάριο του 2017 ορκιζόταν ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν στις 19.804,72 μονάδες. Πριν από τη χθεσινή μέρα, ο δείκτης είχε ανέβει στις 30.391,60 μονάδες, καταγράφοντας μια σημαντική άνοδο κατά 53,46%.

(Δείτε εδώ γράφημα με τις επιδόσεις του δείκτη Dow Jones, επί της προεδρίας κάθε προέδρου στα τελευταία 100 χρόνια).

 

Επί σχεδόν 4 χρόνια, η Wall Street έδειχνε να αντιδρά θετικά στην “επιχειρηματική υφή” της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει την εντύπωση ότι, ενδεχομένως θα υπήρχε πρόβλημα στις χρηματιστηριακές αγορές, σε περίπτωση που αυτός έχανε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Όμως, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, ουδέν πρόβλημα υπήρξε και οι αγορές αποδέχτηκαν χωρίς ενδοιασμό ή πρόβλημα την εκλογή του κ. Μπάιντεν.

 

Επιφυλάξεις υπήρξαν και σχετικά με την επαναληπτική εκλογή στην Πολιτεία της Georgia, για δύο έδρες γερουσιαστών, έδρες που θα έκριναν την πλειοψηφία του σώματος της Γερουσίας στις ΗΠΑ. Και στην περίπτωση αυτή, είχαν εκδηλωθεί επιφυλάξεις ότι, τυχόν νίκη των Δημοκρατικών, θα έδινε στον κ. Μπάιντεν την απόλυτη εξουσία να νομοθετεί απόλυτα και αυθαίρετα, κάτι που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις επιχειρηματικές εξελίξεις την επόμενη τετραετία.

Όμως, ούτε και στην περίπτωση αυτή υπήρξαν αντιδράσεις από τη χρηματιστηριακή αγορά, κατά το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης στις αμερικανικές αγορές.

 

Χθες, η Wall Street ήταν ανοδική και έκλεισε με νέα ιστορικά υψηλή τιμή του δείκτη Dow Jones (30.829.40 μονάδες), ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε ακόμη και πάνω από τις 31.000 μονάδες.

 

Η ιστορία, θα πιστώσει τη χθεσινή άνοδο του δείκτη Dow Jones, στην προεδρία Τραμπ. Όμως, πάντα θα ακολουθεί η σημείωση ότι, χθες, 6 Ιανουαρίου 2021, η Wall Street “καθαίρεσε” τον συναισθηματικά και ψυχολογικά διαταραγμένο Ντόναλντ Τραμπ και έδωσε ένα θερμό χειροκρότημα αποδοχής στον κ. Μπάιντεν.

 

Αυτή τη στιγμή, αυτό που επιζητούν περισσότερο οι αγορές από τον κ. Μπάιντεν, δεν είναι μία υπόσχεση ότι δε θα αυξήσει τους επιχειρηματικούς φόρους ή ότι θα ακολουθήσει μία πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις -ο κ. Μπάιντεν, έχει και το πρόγραμμα, αλλά και την εμπειρία για να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ένα κύκλο ανάπτυξης. Αυτό που επιζητούν οι αγορές είναι η λήξη της πολιτικής διχόνοιας, η επανένωση της κοινωνίας και η εκ νέου ανάληψη, εκ μέρους των ΗΠΑ, του ηγετικού τους ρόλου στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή και οικονομία.

 

Η αγορά, παραμένοντας ψύχραιμη απέναντι στις χθεσινές πρωτοφανείς ταραχές στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, δεν σήμανε απλά το τέλος της εποχής Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text