Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αποκατάσταση της ηρεμίας και της δημοκρατικής τάξης στις ΗΠΑ, έχει μεγάλη σημασία και για την αγορά της Αθήνας

Η αποκατάσταση της ηρεμίας και της δημοκρατικής τάξης στις ΗΠΑ, έχει μεγάλη σημασία και για την αγορά της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κάποιοι, θα φοβήθηκαν χθες, από τα γεγονότα στις ΗΠΑ. Και δικαιολογημένα. Κάθε τί που συμβαίνει στις ΗΠΑ, επηρεάζει τη Wall Street και κάθε τί που συμβαίνει στη Wall Street, επηρεάζει τις αγορές όλου του κόσμου. Μάλιστα, είχε προηγηθεί και η νίκη των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Georgia, κάτι που, όπως όλοι αναμέναμε, θα μπορούσε να γίνει αρνητικά αποδεκτό από τις αγορές, οι οποίες -αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα στο νου μας- βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο. Στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους, από χθες.

 

Όμως, διαπιστώσαμε ότι, αυτό που τελικά αγαπούν οι αγορές, δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή μία -ας πούμε- φιλοεπιχειρηματική Αμερική. Αυτό που αγαπούν οι αγορές, σε όλο το κόσμο και σε κάθε περίοδο, είναι η κανονική και ειρηνική λειτουργία της Δημοκρατίας.

Οι αγορές, χθες, καθαίρεσαν τον -συναισθηματικά και ψυχολογικά- προβληματικό Ντόναλντ Τραμπ και αποδέχτηκαν και χειροκρότησαν τον κ. Τζο Μπάιντεν. (δείτε σχετικό άρθρο - εδώ)

 

Η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως άλλωστε και για τις αγορές όλου του κόσμου. Ειδικά στην Ελλάδα όμως, όπου η οικονομία παραμένει προβληματική και που τα ελλείμματα σε λίγο καιρό θα προβάλουν και πάλι ως απειλή, η ύπαρξη ενός θετικού και ήρεμου διεθνούς περιβάλλοντος, έχει μεγάλη σημασία.

 

Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση. Και ότι ήδη έχει -ίσως εδώ και δύο δεκαετίες- ξεκινήσει η διαδικασία αποκαθήλωσής τους ως μοναδική υπερδύναμη και ως μητρόπολη της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, οι διαδικασίες τόσο μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αλλαγών είναι τόσο αργές και μακροχρόνιες, ώστε δύσκολα θα επηρεάσει τα δικά μας ζητήματα, τουλάχιστον στα προσεχή χρόνια.

 

Η αγορά μας ξεκίνησε θετικά στο 2021. Σαφώς υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε και που, κάποια στιγμή, θα προκαλέσουν ανησυχίες. Όμως, τώρα -αυτό μετράει σήμερα- το κλίμα παραμένει θετικό.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text