Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των κατασκευών έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξετάσει τον κλάδο των κατασκευών, με έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη οικοδομικών έργων και έργων υποδομών (συμπεριλαμβανομένων των έργων παραχωρήσεων), και να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες ανταγωνισμού έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον κλάδο, με την έκδοση κατά την τελευταία τετραετία σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο εξέτασης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών (νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών) που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, η ΕΑ έλαβε υπόψη της την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα που έπληξε, μεταξύ άλλων, και τον οικονομικό κλάδο των κατασκευών», τόνισε η Επιτροπή. (εδώ)

 

Αγωνία στο κόκκινο για την κυβέρνηση καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο «θολώνουν» το σκηνικό στην οικονομία επιδεινώνοντας ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά μεγέθη στον προϋπολογισμό με τις δαπάνες να εκτινάσσονται και τα φορολογικά έσοδα να ελαττώνονται. Η νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων εδραιώνει το σενάριο της βαθειάς ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, και ένα είναι γεγονός που πρέπει να θεωρείται δεδομένο από το οικονομικό επιτελείο ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα. Το βάθος όμως της ύφεσης θα κριθεί από τον παράγοντα εξόδου από τη καραντίνα, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. η πτώση στο ΑΕΠ δεν μπορεί να αποφευχθεί, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι το ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, που είναι η βάση σύγκρισης, έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο 0,4%. Απαιτούνται λοιπόν άλματα και όχι καραντίνες για να πιάσει η οικονομία ταχύτητες που θα οδηγήσουν το εθνικό προϊόν σε πάνω από 46 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020.Τα πρώτα στοιχεία των ασκήσεων που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν την ύφεση να συγκρατείται στο βάθος του -10,5% μετά την ανάσα που έδωσε το «click away» στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. (εδώ)

 

Το αυστηρό απαγορευτικό λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που επέβαλε, δύο φορές, η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε πολλές αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα αλλά τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων, ο Όμιλος JUMBO ενημερώνει για την πορεία του 2020 όπως τελικά διαμορφώθηκε: Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ο Δεκέμβριος 2020 με το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα να παραμένει κλειστό καθώς και 2 καταστήματα να είναι κλειστά στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο. Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που δημοσίευσε (εδώ)


H μάχη στον Ελλάκτωρα κρίνεται στις options ενώ θα έπρεπε οι δύο βασικοί διεκδικητές να εμφανιστούν με μετοχές και να παρουσιάσουν στους μετόχους τις στρατηγικές τους.

Η μάχη των options πρέπει να ξεκαθαρίσει ώστε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh από την μια πλευρά και η Invesco από την άλλη να παρουσιαστούν με μετοχές που κατέχουν και όχι μετοχές που δυνητικά θα κατέχουν. Η Reggeborgh η πλευρά των ολλανδών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θα διαμελίσουν τον Ελλάκτωρα ή εάν παραμείνει αυτόνομος πως θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός γιατί η Reggeborgh είναι και βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 31,3% περίπου. (εδώ)


Τρία κομβικά στοιχήματα για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης και την ολοκλήρωση του turnaround story καλείται να κερδίσει εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς η ΔΕΗ. Η εταιρεία η οποία ήδη έχει στο ενεργητικό της τέσσερα συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα υψηλών επιδόσεων αντί των εκτεταμένων ζημιών που εμφάνιζε μέχρι το φθινόπωρο του 2019 καλείται εντός του πρώτου μισού του νέου έτους να προχωρήσει τις κινήσεις εταιρικού μετασχηματισμού αλλά και περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού της. Στην κατεύθυνση αυτή, το αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο στις διεθνείς αγορές με την έκδοση διεθνούς ομολόγου την ίδια στιγμή που θα "τρέχει" το εγχείρημα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα η εταιρεία αναμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την αποζημίωσή της για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Η πρόσφατη αξιολόγηση με ΒΒ- από τον οίκο Fitch, δηλαδή κατά δύο βαθμίδες καλύτερη από την προηγούμενη αξιολόγηση της Standard and Poors, θεωρείται κομβικής σημασίας για το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς αγορές. (εδώ)


Την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της μη εισηγμένης θυγατρικής εταιρείας ΕΤΕΜ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ElvalHalcor στη συνεδρίαση της 5ης Ιανουαρίου 2021. Πιο αναλυτικά, αποφάσισε να χορηγήσει ειδική άδεια, η οποία ισχύει για έξι μήνες προκειμένου η ElvalHalcor να καλύψει πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ETEM, συνολικού ποσού 24.316.420,00 ευρώ. Σκοπός είναι η άντληση από την ΕΤΕΜ κεφαλαίων ποσού 22.800.000,00 ευρώ με εισφορά σε μετρητά και 1.516.420,00 ευρώ με εισφορά μηχανημάτων, για τους κατωτέρω αναφερόμενους προορισμούς χρήσεως, και την έκδοση 70.000 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 4,00 ευρώ εκάστη, με τιμή έκδοσης 347,38 ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΤΕΜ Α.Ε.» θα χρησιμοποιηθούν για την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Βουλγάρικης εταιρείας ETEM BG S.A. και στην υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού πλάνου (2020-2022) που αποβλέπει κυρίως στην βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας. (εδώ)

 

Η τρέχουσα εβδομάδα 11 με 15 Ιανουαρίου 2021 θεωρείται πολύ κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις Εθνικής τράπεζας με το αμερικανικό fund CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η χρονίζουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του αμερικανικού fund CVC και της Εθνικής τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική… βρήκε ένα ακόμη εμπόδιο. Το deal της εξαγοράς της AXA από την Generali διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο. Η προσφορά και το τίμημα που δόθηκε από την Generali με βάση ορισμένα στοιχεία συγκρίνεται με ένα αντίστοιχο τίμημα περίπου.... 620 με 650 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική. Οπότε οι εισηγήσεις που δέχεται η Εθνική τράπεζα είναι να μην προχωρήσει με το CVC εάν δεν αυξήσει το τίμημα. Το αμερικανικό fund CVC προσφέρει για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 420 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικά προμήθειες. Το deal για να κλείσει θα πρέπει το αρχικό τίμημα να φθάσει στα 550 εκατ ευρώ και με τις προκαταβολικές προμήθειες να φθάσει στα 610 εκατ ευρώ. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που είχαν πραγματοποιήσει έρευνα για το IPO συστήνουν στην Εθνική να προχωρήσει σε εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο με την διάθεση αρχικώς του 40% ή 50% των μετοχών με στόχο 300-350 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Σημαντικό έρεισμα στην λιανική αγορά υγρών καυσίμων της Κροατίας αποκτά η Motor Oil, καθώς απέκτησε την κροατική εταιρεία APIOS d.o.o. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της CORAL Α.Ε., μέσω της θυγατρικής της με την επωνυμία MEDSYMPAN LIMITED, ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 75% των μετοχών εκδόσεως APIOS d.o.o. η οποία εδρεύει στην Κροατία. Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ περίπου. Η APIOS d.o.o. ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στη λιανική και χονδρική εμπορία υγρών καυσίμων. Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 26 πρατηρίων με το εμπορικό σήμα APIOS d.o.o, ενώ το μερίδιο αγοράς της φτάνει το 3%. (εδώ)

 

Επί χρόνια οι βασικοί μέτοχοι έκαναν πλιάτσικο στην εταιρία, οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονταν ήταν παραποιημένες και στο τέλος δεν έμεινε τίποτα ενώ οι επενδυτές έμειναν απολύτως απροστάτευτοι καθώς οι εποπτικές αρχές φαίνεται να περιορίζονταν στα απολύτως τυπικά για μια υπόθεση που αποτελεί σκάνδαλο. Ο λόγος για την περίφημη Diversa. Αυτό όμως που είναι γνωστό είναι πως ο προηγούμενος ορκωτός της εταιρίας ήταν ο κ. Αστέριος Κουφός (ελεγκτική FRS) του οποίου αφαιρέθηκε η άδεια από την ΕΛΤΕ και αυτός ανακάλεσε το πιστοποιητικό  και πριν τον κ. Κουφό τις οικονομικές καταστάσεις ήλεγξε για τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2018 ο ορκωτός ελεγκτής της ΣΟΛ κ. Ιωάννης Ζιάκας. Πριν τον τελευταίο ορκωτό (κ. Π Βρουστούρης της ελεγκτικής MPI) φαίνεται ότι οι ορκωτοί που πέρασαν από την εταιρία είχαν ανεπαρκή όραση και δεν είδαν όλα αυτά που συνέβαιναν στην εταιρία και τα οποία αποκαλύπτονται από τις αναμορφωμένες χρηματοικονομικές καταστάσεις με αναμορφωμένη έκθεση ΔΣ και ο νέος έλεγχος για την ετήσια χρήση που έληξε το 2019. Αυτό όμως που πραγματικά αποτελεί μνημείο είναι οι επεξηγήσεις των αναμορφώσεων που δείχνουν πως ούτε οι Εποπτικές Αρχές έκαναν τη δουλειά τους αλλά ούτε και οι ορκωτοί επί χρόνια. (εδώ)

 

Πέρυσι, η ΕΕ έκανε μερικά βήματα προς την ίδρυση μιας φορολογικής ένωσης όταν αποφάσισε, για πρώτη φορά, να εκδώσει χρέος 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εξ ονόματός της και για τα 27 κράτη μέλη. Όμως, ενώ το ενιαίο νόμισμα έδωσε το πλεονέκτημα της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το έκανε εις βάρος της σταθερότητας της εγχώριας οικονομίας. Οι υπερασπιστές του Ευρώ το συγκρίνουν με το δολάριο. Όμως δεν υπάρχει σύγκριση. Αυτό φαίνεται μετά από δυο δεκαετίες. Η επιβολή ενιαίου νομίσματος μεταξύ χωρών που διαφέρουν τόσο έντονα στα οικονομικά κριτήρια μιας βέλτιστης νομισματικής ζώνης σημαίνει ότι η σταθερότητα στο μέτωπο του νομίσματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο προκαλώντας αστάθεια σε άλλα μέτωπα. Το ευρώ υπήρξε περισσότερο δύναμη οικονομικής διάλυσης παρά ενοποίησης. (εδώ)

 

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι θα συρρικνωθεί η οικονομία της ευρωζώνης και κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αντί να σημειωθεί ανάπτυξη, όπως έδειχναν οι προβλέψεις έως τώρα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα κράτη - μέλη να απαντούν με αυξημένα περιοριστικά μέτρα, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για "false start" (άκυρη εκκίνηση) της οικονομίας το 2021, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις ανάπτυξης ακόμα και για το σύνολο της χρονιάς. Τόσο η επέκταση του γενικού απαγορευτικού σε διάφορες χώρες, όσο και η «καθυστερημένη» έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών, «παγώνουν» τις προσδοκίες για ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς. Σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr, o Paolo Pizzoli, senior economist της ING, τονίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται πως η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, με τις διαφορές μεταξύ των χωρών να καθορίζονται από την ένταση των μέτρων περιορισμού και από την έκθεση σε εποχιακούς παράγοντες. (εδώ)

 

Άνοδο 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από την πτώση του προηγουμένου μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηδενική ανάπτυξη. Τον Νοέμβριο σημειώθηκε πτώση του δείκτη κατά 0,5%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας. Το 2020 οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 2,55, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για 3,5%. Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,4% τον Δεκέμβριο, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για πτώση 0,8%. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα και η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών εμπορευμάτων παγκοσμίως, οδήγησαν υψηλότερα τις τιμές παραγωγού. (εδώ)

 

Η μετοχή της Twitter στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη, υποχώρησε 8% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά από την μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του Αμερικάνου προέδρου Donald Trump. Η εταιρεία τόνισε πως η αναστολή του λογαριασμού, με περισσότερους από 88 εκατ. ακόλουθους, έγινε εξαιτίας του κινδύνου περαιτέρω βίας, μετά από την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, πτώση 8% κατέγραψε η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις προσυνεδριακές συναλλαγές. (εδώ)

 

Η Bank of America συστήνει την πώληση μετοχών λόγω των «υπερτιμημένων αξιών», με τα εβδομαδιαία στοιχεία της να καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές συρρέουν στις αγορές ομολόγων και διαθεσίμων καθώς και στο χρυσό ενώ η αγορά μετοχών δείχνει τάσεις εξασθένισης. Σύμφωνα με την τράπεζα, η τάση του 2020 για «αγορά των πάντων» συνεχίζεται και το 2021, ωστόσο η BofA αναμένει επιβράδυνση της αγοράς στοιχείων υψηλότερου ρίσκου. Παράλληλα, η τράπεζα σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πρέπει να κινηθούν προσεκτικά με το bitcoin, επισημαίνοντας ότι η «βίαια» πληθωριστική κίνηση της τιμής του τους τελευταίους δύο μήνες συγκρίνεται με φούσκες όπως εκείνη των dotcom στη δεκαετία του 1990, της Κίνας τη δεκαετία του 2000 και του χρυσού στη δεκαετία του 1970. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text