Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Το Θέμα - Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές

Το Θέμα - Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Θέμα - Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ενότητα του κεντρικού Θέματος του τεύχους. Το σύνολο των άρθρων της ενότητας, είναι τα παρακάτω:

Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές
Οι επιδόσεις των μετοχών κατά το 2020 (εδώ)
Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις; (εδώ)
Πώς αξιολογούμε την εμπορευσιμότητα των μετοχών; (εδώ)
Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς  (εδώ)
Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021 (εδώ)

 

Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, το κύριο μέλημά μας ήταν η επισήμανση της πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς και των κατάλληλων χρονικών περιόδων για την είσοδο και την έξοδο απ’ αυτή. Η επιλογή των μετοχών τις οποίες θα συμπεριλαμβάναμε στο χαρτοφυλάκιό μας, ήταν βεβαίως σημαντική, αλλά -κατά την άποψή μας- ήταν δεύτερης σημασίας.

Αυτό επειδή οι κίνδυνοι για ένα χαρτοφυλάκιο προέρχονταν από την εξέλιξη της ίδιας της αγοράς. Το εάν θα προκαλούνταν ζημιές -αυτό που κυρίως αγωνιζόμαστε να αποφύγουμε- εξαρτιόταν από πιθανά πτωτικά “γυρίσματα” της αγοράς και όχι από λανθασμένη επιλογή μετοχών, αφού, με δεδομένο το ότι οι μετοχές ήταν υποτιμημένες, δύσκολα θα προέκυπταν ζημιές από μία λάθος επιλογή μετοχών κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής φάσης.

Η στρατηγική που ακολουθήσαμε βασίζονταν σε δύο παραδοχές, τις οποίες πάντα αναφέραμε: α) Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είχε βρεθεί στο πολυετές “χαμηλό” σημείο της, το Φεβρουάριο του 2016 και είχε εισέλθει σε μία νέα φάση, ένα νέο “ιστορικό κύκλο”, όπως τον είχαμε ονομάσει. β) Σε μία φάση ανόδου -και ιδίως στην πρώτη φάση ανόδου μετά από μία πολυετή πτώση- η τιμή του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών αυξάνεται, ακόμη και χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη στα θεμελιώδη στοιχεία της μετοχής (ή όπως αρεσκόμαστε να λέμε: “στη φάση της πλημμυρίδας, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν”). Βέβαια, το αντίθετο συμβαίνει στην πτωτική φάση.

Κατά την άποψή μας, η “κορυφαία” συνεδρίαση του 2020, ήταν αυτή της 16ης Νοεμβρίου. Στη συνεδρίαση εκείνη, που ακολούθησε την ανακοίνωση της Moderna για την επιτυχία του εμβολίου της κατά της Covid-19, επιβεβαιώθηκε το επερχόμενο τέλος της πανδημίας -οι αγορές πάντα προεξοφλούν. Παράλληλα, την ίδια μέρα διασπάστηκε ανοδικά η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών του Γενικού Δείκτη, όμως αυτό ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Επίσης, τις ημέρες εκείνες, ξεκίνησε ένα μοναδικό “σερί” 14 ανοδικών συνεδριάσεων (κάτι τέτοιο συνέβη για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του ΓΔ - εδώ), μία πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία επιβεβαίωσε την επανείσοδο της αγοράς σε ανοδική φάση.

Κατά την άποψή μας, στο χρονικό αυτό σημείο, πρέπει να μετατοπιστεί το “κέντρο βάρος” του ενδιαφέροντός μας, από την αγορά, στις μετοχές. Δηλαδή, γνωρίζουμε πλέον ότι η αγορά έχει εισέλθει σε μία ανοδική φάση. Οι διακυμάνσεις της θα μας ανησυχούν όλο και λιγότερο.

Βεβαίως, η ανοδική φάση, σε κανένα στάδιό της, δε θα είναι χωρίς “σύννεφα”. Όμως, εκτιμούμε πως, αν συμβεί κάτι σοβαρό που θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση, θα το εντοπίσουμε γρήγορα και θα αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας.

Σαφώς, θα εξακολουθούμε να νοιαζόμαστε για τη γενικότερη πορεία της αγοράς, αλλά αυτό θα το κάνουμε με λιγότερη αγωνία. Τουλάχιστον, σ’ αυτό το πρώτο τμήμα της πρώτης μακροχρόνιας φάσης, αυτής της νέας “ιστορικής περιόδου” που διανύουμε σήμερα.

Όλες οι “βάρκες” θα ανέβουν. Όμως, άλλες θα ανέβουν λιγότερο, άλλες θα ανέβουν περισσότερο. Λογικός στόχος όλων, είναι να προλαβαίνουν να μπουν σ’ αυτές τις “βάρκες” που θα ανέβουν περισσότερο.

Οι βασικοί στόχοι ενός επενδυτή σε μία ανοδική περίοδο, κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι: α) Να μη μειωθεί το κεφάλαιό του. Η μείωση του κεφαλαίου σε ανοδική φάση, είναι ακόμη πιο οδυνηρή. β) Να επιτύχει απόδοση τουλάχιστον ίση με το χρηματιστηριακό δείκτη. Αυτό, δεν είναι εύκολο. Όταν επιτυγχάνεται είναι μία επιτυχία. γ) Να πετύχει απόδοση υψηλότερη του χρηματιστηριακού δείκτη, αποφεύγοντας να αναλάβει μεγάλο ρίσκο -μια παλιά χρηματιστηριακή παροιμία λέει ότι, “η απόδοση των επενδύσεών μας στο Χρηματιστήριο εξαρτάται από το εάν θέλουμε να τρώμε καλά ή να κοιμόμαστε καλά”. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπ’ όψη μας.

Στις σελίδες αυτές, θέλουμε να εξετάσουμε τις επιδόσεις των μετοχών κατά το 2020, να εξάγουμε μερικά χρήσιμα στατιστικά και να εκφράσουμε την άποψή μας για ορισμένες από τις μετοχές. Παράλληλα, θα αναφερθούμε στις προοπτικές που, κατά την άποψή μας, έχουν ορισμένες απ’ αυτές κατά το 2021. Παράλληλα, ασχολούμαστε και με συγκεκριμένα σημεία τα οποία οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν και να προσέξουν.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: