Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Το Θέμα - Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις;

Το Θέμα - Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Θέμα - Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις;

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ενότητα του κεντρικού Θέματος του τεύχους. Το σύνολο των άρθρων της ενότητας, είναι τα παρακάτω:

Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές (εδώ)
Οι επιδόσεις των μετοχών κατά το 2020 (εδώ)
Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις;
Πώς αξιολογούμε την εμπορευσιμότητα των μετοχών; (εδώ)
Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς  (εδώ)
Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021 (εδώ)

 

Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις;

Πέραν από την επίδραση του ευρύτερου περιβάλλοντος -που φέτος, σε μεγάλο μέρος της χρονιάς ήταν αρνητική- η κάθε μετοχή έχει το δικό της λόγο που δικαιολογεί την επίδοσή της. Αυτό είναι βασικό και δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που εμείς αποκαλούμε ως “φαινόμενο της παλίρροιας” (όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα και όλες οι βάρκες υποχωρούν στην αμπώτιδα). Το ότι στα τέλη Φεβρουαρίου και στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου υποχώρησαν όλες οι μετοχές, οφείλεται στην “παλίρροια”. Το ότι όμως, 91 μετοχές είχαν καλύτερη επίδοση από τον Γενικό Δείκτη, οφείλεται σε ιδιαίτερους, κάθε φορά, λόγους.

Πάντα, ο κυριότερος λόγος για την άνοδο μιας μετοχής είναι η κερδοφορία (της εταιρίας), ή κάποιες εξελίξεις που, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της κερδοφορίας της στο μέλλον. Έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον “κυριότερο λόγο ανόδου μιας μετοχής”, η εμπειρία δείχνει ότι μπορούν να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, οι οποίοι όμως πάντα οδηγούν -έστω και έμμεσα- στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Ιδιαίτερα διδακτικοί είναι οι πίνακες της σελίδας …. Επισημαίνουμε ότι, τουλάχιστον στο Χ&Α, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε πίνακες που να συνδυάζουν άμεσα την απόδοση κατά τη διάρκεια ενός έτους και τα δύο βασικά οικονομικά μεγέθη (πωλήσεις και αποτελέσματα), αλλά και επισήμανση για την εμπορευσιμότητά τους. Τους βρίσκουμε πολύ χρήσιμους και θα τους καθιερώσουμε.

Στους πίνακες αυτούς έχουμε οπτική απεικόνιση αυτού που αναφέραμε παραπάνω. Οι εταιρίες που είχαν καλά αποτελέσματα, βελτιώνουν την τιμή τους.

Παράλληλα όμως, βλέπουμε τις στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην εξέλιξη της τιμής μιας μετοχής, η εμπορευσιμότητά τους. Οι μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα είναι εύκολα χειραγωγήσιμες και συνεπώς, η τιμή δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική της πραγματικής τους αξίας, σε δεδομένο χρόνο και με δεδομένες συνθήκες της αγοράς -και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

Επίσης, ο επενδυτής που παρακολουθεί την ειδησεογραφία της ευρύτερης αγοράς ή των εταιριών που τον ενδιαφέρουν, θα διαπιστώσει και άλλες συμπεριφορές:

  • Οι εταιρίες που πετυχαίνουν βελτίωση της πορείας τους και “γυρίζουν” τα αποτελέσματά τους, πετυχαίνουν πολύ καλύτερες -από το μέσο όρο- επιδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά -όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.
  • Οι εταιρίες που δίνουν υψηλό μέρισμα έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο Χρηματιστήριο (δείτε σχετική μελέτη στο τεύχος 208, εδώ)
  • Εταιρίες με σταθερότητα στα μεγέθη τους, δε σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις -όπως για παράδειγμα οι δύο εταιρίες ύδρευσης και οι δύο εταιρίες λιμένων.
  • Εταιρίες που παρουσιάζουν βελτίωση των μεγεθών πέραν από τη συνηθισμένη ή την αναμενόμενη, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην τιμή τους, ακόμη και σε δύσκολες χρονιές -όπως για παράδειγμα η ΠΑΠ ή η ΠΛΑΘ.

Περισσότερα στοιχεία για τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2020, δείτε στον συνοπτικό πίνακα που είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος 223 (εδώ), όπου υπάρχουν και οι σύνδεσμοι με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εταιρίες, την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών έως και τον 9ο μήνα του έτους.

Τέλος, για όσους επιθυμούν να βρουν περισσότερα στοιχεία για τις μετοχές και τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών, θα συνιστούσαμε -εφ’ όσον βρίσκονται σε περιβάλλον desktop- να ανοίξουν σε κάποια διπλανά παράθυρα τους συνδέσμους οικονομικών μεγεθών (εδώ), τον πίνακα  στατιστικών τιμών - συναλλαγών (εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: