Γράψαμε, στο eurocapital.gr

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο τμήμα αυτό, περιγράφουμε μερικά από τα – κατά την άποψή μας – ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσιεύσαμε κατά το ενδιάμεσο μεταξύ δύο τευχών διάστημα, στις σελίδες του eurocapital.gr, τα οποία κρίνουμε ότι θα πρέπει να διαβάσετε.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των τευχών Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου, μεταξύ των άλλων, δώσαμε έμφαση στην παρατηρούμενη άνοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, επισημάναμε -με έντονο τρόπο- τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν στη νέα χρονιά, ενώ καυτηριάσαμε τη “μανία” που έχει εξαπλωθεί γύρω από το Bitcoin, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 

Ένα παγόβουνο ίσως βρεθεί στη ρότα των διεθνών αγορών - δείτε εδώ


Στο άρθρο αυτό, εκφράζεται η ανησυχία που προβάλλεται από αρκετά μεγάλο μέρος των οικονομικών ΜΜΕ, σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών και ιδίως των αμερικανικών. Το βασικό επιχείρημα των δημοσιευμάτων, εντοπίζεται “στο διάγραμμα της καμπύλης εκτίμησης της αξίας των μετοχών του Shiller”. Το άρθρο αναφέρει ότι, το “κλειδί” στις εξελίξεις θα είναι τα επιτόκια και η συμπεριφορά των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες, κατά τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική ενίσχυσης των οικονομιών και των κοινωνιών με “φρεσκοτυπωμένο” χρήμα, το οποίο -κατά τα φαινόμενα- ουδέποτε θα αποπληρωθεί.

 

Συνιστά η αγορά των "κρυπτονομισμάτων" έναν συστημικό κίνδυνο για τις χρηματοοικονομικές αγορές; - δείτε εδώ

Το άρθρο γράφτηκε την ημέρα της μεγάλης πτώσης του Bitcoin, αμέσως  μετά την κορύφωσή του στην τιμή των 42.000 δολαρίων. Βασίζεται στο γεγονός ότι, η αγορά των “κρυπτονομισμάτων” είχε πρόσφατα ξεπεράσει σε αποτίμηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και μάλιστα, στις, είχε αναρριχηθεί έως το επίπεδο των 1.130 δισεκατομμυρίων. Το μέγεθος αυτό είναι μεγάλο και από μόνο του συνιστά έναν σοβαρό παράγοντα των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών. Θα μπορούσε άραγε, μία μεγάλη πτώση του “κρυπτονομίσματος” να πυροδοτήσει ανησυχητικές εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές, με δεδομένο ότι, στην περίπτωση μιας πτώσης, θα γίνει μεγάλη αναφορά στην υπερτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων γενικότερα, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει μεγάλο τμήμα των επενδυτών σε αναζήτηση επενδυτικών λύσεων με μικρότερο ρίσκο;

 


Πώς, η κίνηση των τιμών των μετοχών μέσα στο χρόνο, μας προειδοποιεί για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς

Πώς, η κίνηση των τιμών των μετοχών μέσα στο χρόνο, μας προειδοποιεί για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς - δείτε εδώ

Πρόκειται για μία πρωτότυπη μελέτη, το θέμα της οποίας μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Εξετάζει τη μεταβολή της τιμής των μετοχών μέσα στο χρόνο και μετρά το ποσοστό των μετοχών (επί του συνόλου) που, κάθε φορά, βρίσκεται σε ένα “εύρος” τιμών. Μεγαλύτερη προσοχή δίδεται στο εύρος τιμών μεταξύ των € 0,01 έως € 0,50. Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν η αγορά σημειώνει μεγάλη υποχώρηση, το ποσοστό των μετοχών που έχουν τιμή σ’ αυτό το εύρος, αυξάνεται σημαντικά. Κάποια στιγμή, το ποσοστό αυτό μειώνεται, την ίδια στιγμή που ξεκινά να αυξάνεται το ανώτερο εύρος τιμών, δηλαδή των μετοχών που έχουν τιμή μεγαλύτερη των € 10,00. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, είναι πολύ πιθανό να αλλάζει η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.
Παράλληλα, το αντίθετο συμβαίνει στις ανοδικές φάσεις και κυρίως, στο αποκορύφωμά τους. Τότε, το ποσοστό των μετοχών με τιμές πάνω από € 10,00 ευρώ είναι υψηλό, ενώ αυτές με τιμή από € 0,01 έως € 0,50, είναι πολύ χαμηλό. Και πάλι, μία αξιοσημείωτη μεταβολή των ποσοστών των μετοχών στα “άκρα” θα μπορούσε να μας δείξει το τέλος της ανοδικής φάσης. Και μάλιστα, αυτό γίνεται πριν η “μετατόπιση των τιμών” γίνει αντιληπτή από άλλους δείκτες ή από τη μεγάλη μάζα των επενδυτών.
Θεωρούμε τη μελέτη αυτή ως μία από τις πιο πρωτότυπες που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ο δείκτης που, κατά το 2021, μπορεί να αναταράξει τα πάντα!

Ο δείκτης που, κατά το 2021, μπορεί να αναταράξει τα πάντα! - δείτε εδώ

Το άρθρο αυτό θέλει να δείξει το πώς, η καταναλωτική “μανία” που θα μπορούσαν να επιδείξουν, μετά από τη λήξη των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας,  οι επί μήνες “κλειδωμένοι” στα σπίτια τους, αμερικανοί καταναλωτές (αύξηση της ζήτησης), θα μπορούσε να προκαλέσει μικρές αυξήσεις τιμών σε αγαθά και σε υπηρεσίες. Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αυξητική μεταβολή του δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κάτι που με τη σειρά του, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεταβολές στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και στα επιτόκια που αυτή ρυθμίζει. Αυτό, ακόμη και αν είναι ένα προσωρινό μέτρο, θα οδηγούσε σε αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές, αφού θα σήμαινε τη λήξη της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η οποία τόσο πολύ συνέβαλε στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών κατά την τελευταία δεκαετία. Και βέβαια, ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τις πιθανές εξελίξεις, δεδομένων των υψηλών τιμών των μετοχών, αυτή την περίοδο.
Δεν πρόκειται για σενάριο “οικονομικής φαντασίας”. Πρόκειται για κάτι που συζητείται ευρέως και που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να συμβεί. Κατά την άποψη που εκφράζουμε στο άρθρο, πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αγορές κατά το έτος 2021.

 


Πρόκληση! Οι προμήθειες των τραπεζών, φτάνουν στα 1,7 δισ. ευρώ, ή στο 1,0% του ΑΕΠ!

Πρόκληση! Οι προμήθειες των τραπεζών, φτάνουν στα 1,7 δισ. ευρώ, ή στο 1,0% του ΑΕΠ! - δείτε εδώ

Κατά την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρατηρήσαμε αυξημένα έσοδα από προμήθειες. Αυτό, αρχικά δε μας προκάλεσε κάποια εντύπωση. Όμως, όταν προσθέσαμε τα ποσά απ’ όλες τις τράπεζες, τότε νιώσαμε έκπληξη.
Το σύνολο των προμηθειών των τεσσάρων εισηγμένων “συστημικών” τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) αυξάνεται σταθερά στα τελευταία χρόνια από € 1.237 εκατ. το 2015 σε € 1.617 εκατ. το τρέχον δωδεκάμηνο (Οκτ. 2019 έως Σεπ. 2020). Αυτά τα ποσά ήταν υψηλά ήδη στην αρχή της πενταετίας αλλά στην διάρκεια αυτής έγιναν υπέρογκα.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του πόσο μεγάλα είναι αυτά τα ποσά αρκεί να τα δούμε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2015 τα έσοδα των τραπεζών μόνο από τις προμήθειες ήταν το 0,70% του ΑΕΠ όλης της οικονομίας. Σήμερα τα έσοδα αυτά παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλά σε αντίθεση με το συνολικό εισόδημα της χώρας το οποίο κατακρημνίζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια καθαρά διεκπεραιωτική και αυτοματοποιημένη διαδικασία να αποτελεί σχεδόν μια μονάδα (0,95%) του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο δεν είναι απλά υψηλό. Είναι προκλητικό και παράλογο!


“Window dressing”. Μύθος ή πραγματικότητα η ανοδικότητα της αγοράς στις τελευταίες μέρες του χρόνου;

“Window dressing”. Μύθος ή πραγματικότητα η ανοδικότητα της αγοράς στις τελευταίες μέρες του χρόνου; - Δείτε εδώ

Με τον όρο “window dressing” αναφέρεται μια στρατηγική που χρησιμοποιείται από διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων -κυρίως Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή Εταιριών Επενδύσεων- περί τα τέλη του έτους ή των τριμήνων, οπότε καταβάλλονται προσπάθειες για γενική άνοδο των τιμών των μετοχών -ή για ειδική άνοδο συγκεκριμένων μετοχών- με στόχο την “ωραιοποίηση” της απόδοσης και συνεπώς και της εικόνας του Χαρτοφυλακίου τους. Όμως, είναι αλήθεια ότι οι τιμές των μετοχών έχουν την τάση να ανέβουν στις τελευταίες μέρες του χρόνου; Εξετάσαμε τί συμβαίνει, κάθε τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, από το 1990 έως το 2020. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στο άρθρο εδώ.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: