Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

H πρώτη για το 2021 έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πλησιάζει και αυτή πιθανότατα θα γίνει με την έκδοση ενός 20ετους ομολόγου. Αυτή έρχεται εν μέσω θετικών μηνυμάτων από τους επενδυτικούς οίκους, με πιο σημαντικό ίσως αυτό της JPMorgan Chase, που συστήνει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. Σε παλαιότερο σημείωμα η JPMorgan Chase ανέμενε μία έκδοση ομολόγου έως και 30ετους διάρκειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Έκδοση 20ετους ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο «βλέπει» στο τελευταίο σημείωμά της η Citi, όπως γράφει η Καθημερινή. Από την πλευρά της η Societe Generale εκτιμά μέσα στον Ιανουάριο η Αθήνα θα επιδιώξει να δανειστεί 3 δισ. ευρώ. Αναμένει τη δεύτερη έξοδο του έτους τον Μάρτιο, ακόμη μία τον Ιούλιο, με το πρόγραμμα δανεισμού να κλείνει τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το 78% του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, παραμένει σε χέρια του επίσημου τομέα (σ.σ. κράτη, οργανισμοί), ενώ μόλις το 22% βρίσκεται σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές. (εδώ)

 

Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026. Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία. (εδώ)

 

Η πανδημία αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο της ακτοπλοΐας με τις επιχειρήσεις του κλάδου να μετρούν τις πληγές τους από τη χρήση του 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενέργησε το ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη τα ζημιογόνα αποτελέσματα στο σύνολο του κλάδου θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Ως προς τις επιπτώσεις στην διακίνηση επιβατών, ΙΧ και φορτηγών στις γραμμές του εσωτερικού για το σύνολο του 2020 η μείωση της επιβατικής κίνησης έφτασε το 55%, το 40% στα ΙΧ και το 20% στα φορτηγά. Ως προς τις προοπτικές του 2021 ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Ν. Βέττας τόνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού και ειδικότερα από το εάν θα υπάρξει την άνοιξη η αναγκαία ορατότητα προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός τότε η χρονιά μπορεί να σωθεί. (εδώ)

 

Η σημαντική αλλαγή στη στάση-διάθεση του καταναλωτικού κοινού το τελευταίο εξάμηνο και η μεγάλη επίδραση της κρίσης του Covid-19 στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα αποτυπώνεται στην έρευνα καταναλωτικών τάσεων, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Η έρευνα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 916 καταναλωτών. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Δεκέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο -39, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, και ελαφρώς μειωμένος σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου 2020. Συγκεκριμένα, η μείωση στον υπο-δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν περιορισμένη στο -31, ενώ αντίθετα ο υπό-δείκτης προσδοκιών παρουσίασε μεγάλη πτώση και έπεσε στο -51. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση του οικονομικού σκέλους της κρίσης του Covid-19 οδήγησε σε μία οικονομική κατάσταση των καταναλωτών σαφώς χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση στο καταναλωτικό κοινό για το επερχόμενο χρονικό διάστημα. (εδώ)

 

Τα επόμενα βήματα μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της Συμφωνίας για το Galaxy και τον συνακόλουθο εταιρικό μετασχηματισμό για τη δημιουργία μιας νέας, «καθαρής» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τράπεζας, περιγράφει ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, σε μήνυμά του προς το προσωπικό του ομίλου. Όπως αν, στο επίκεντρο μπαίνει πλέον το απαιτητικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, που εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

την πελατοκεντρική προσέγγιση, την αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου, τη βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με την ανάδειξη του ταλέντου του προσωπικού της τράπεζας. Στον απολογισμό μίας εξαιρετικά απαιτητικής χρονιάς, όπως σημειώνει στο μήνυμά του, περιλαμβάνονται ακόμη: –Η έκδοση σε διεθνείς επενδυτές ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. –Η παροχή ουσιαστικής στήριξης στους πελάτες της τράπεζας που δοκιμάζονται από την κρίση. –Η συνεχής βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των Πελατών της Τράπεζας. κ.ά (εδώ)

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου προϋπολογισμού 168 εκ ευρώ (66 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή), με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή, μετά το πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή. Το έργο προβλέπει την κατασκευή με λειτουργία για 27 χρόνια ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων επεξεργασίας ταφής και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος των 27 ετών της παραχώρησης, οι μονάδες αποβλήτων θα επιστραφούν στις περιφέρειες προκειμένου να λειτουργήσουν για μία ακόμα πενταετία. Η λειτουργία τους μετά την πάροδο τριάντα χρόνων θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην τεχνολογία. (εδώ)

 

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δώσουν και τυπικά τα χέρια, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Γερμανική RWE για την από κοινού ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια με joint venture που έχει συμφωνηθεί στο Βερολίνο από την περασμένη Άνοιξη μεταξύ των δύο εταιριών. Την οριστικοποίηση του deal επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, λέγοντας ότι πολύ σύντομα η σύμπραξη των δύο μεγάλων ομίλων θα εγκριθεί από την ΔΕΗ. Όπως σχολίαζαν πρόσφατα στελέχη των δύο ομίλων, απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για να επισφραγιστεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει την εισφορά στο κοινό σχήμα από 1GW έργων για τον κάθε εταίρο. (εδώ)

 

Σε αρνητική αναθεώρηση των στόχων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 2021 προβαίνουν έλληνες τραπεζίτες και ξένες τράπεζες που μίλησαν στο bankingnews (BN). Κορυφαία ελληνικά τραπεζικά στελέχη και παράγοντες στην Ιταλική Unicredit και στην αμερικανική Bank of New York Mellon αναφέρουν τα εξής: Ύφεση -6,5% για το α΄ τρίμηνο του 2021 και ανάκαμψη 1,5% με 2% για το σύνολο του 2021. Για το 2021 ο στόχος αναθεωρείται στο 1,5% με 2% για το ΑΕΠ από αρχική εκτίμηση 4%. Η προσέγγιση για ανάκαμψη της οικονομίας 5,5% ή 6% δεν θα επιβεβαιωθούν. Για το α΄ τρίμηνο του 2021 προβλέπουν ύφεση -6,5% ή -7% δηλαδή 38 δισεκ. ευρώ από 40,5 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2020. Για το β΄ τρίμηνο του 2021 προβλέπουν ανάκαμψη 8% στα 41 δισεκ. από 38 δισεκ. στο αντίστοιχο β΄ τρίμηνο του 2020. Συνολικά για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη της οικονομίας 1,5% με 2% όπερ σημαίνει ότι από 164 με 165 δισεκ. το ΑΕΠ του 2020 θα αυξηθεί στα 168 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα επέστρεψε στις επιδόσεις του 2002. (εδώ)

 

Αντιμέτωπη με μία νέα συρρίκνωση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας οδηγεί τα ευρωπαϊκά κράτη σε υφεσιακή βουτιά.

Αναλυτές μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η JPMorgan και η UBS αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων και των νέων περιορισμών που θέτουν σε ισχύ κράτη και κυβερνήσεις. Στο σκηνικό που διαμορφώνεται έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και τα ζητήματα που μένουν να διευθετηθούν στις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία λόγω του Brexit. Όλα αυτά καθιστούν όλο και πιο πιθανή την πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Ζώνης του Ευρώ σημείωσε άνοδο την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, καθώς οι άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία τους, η βελτίωση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2020. (εδώ)

 

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος ύστερα από βουτιά σχεδόν κατά 5% το 2020, αλλά δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από τον επόμενο χρόνο, το νωρίτερο. Η πρόβλεψη της BDI είναι λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανακάμψει με ρυθμό αύξησης 4,4%. Ο πρόεδρος της BDI Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ δήλωσε ότι η οικονομία δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα της το 2021 λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Αλλά υπάρχουν καλές πιθανότητες να το πετύχει αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2022», πρόσθεσε ο ίδιος. (εδώ)

 

Από την ενεργοποίηση του πρώτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον Μάριο Ντράγκι, τον Μάρτιο του 2015, ένα συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων αλλά και των εκθέσεων των διεθνών οίκων, το οποίο και αποκτούσε νέα «ένταση» κάθε φορά που παρατεινόταν σε διάρκεια και σε μέγεθος, ήταν ο κίνδυνος «ιαπωνοποίησης» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Με λίγα λόγια, ότι μία από τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων στον κόσμο συρρικνώνεται διαρκώς –όπως έγινε με την αγορά της Ιαπωνίας η οποία σχεδόν «εξαφανίστηκε».  Αυτή η συζήτηση έχει «αναθερμανθεί» ιδιαιτέρως φέτος, μετά και την ανακοίνωση του νέου έκτακτου QE, γνωστού ως PEPP, το οποίο, μετά δύο επεκτάσεις, αγγίζει το 1,85 τρισ. ευρώ. H μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για οποιοδήποτε πρόγραμμα QE είναι η στρατηγική εξόδου. Οταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει αυτά τα προγράμματα, και ειδικά το PEPP, το σημαντικό είναι να γίνει σταδιακά έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ξαφνικό sell-off. (εδώ)

 

Ευάλωτη, σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων, είναι το μικρό νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τον Moody’s, μαζί με την Πορτογαλία, όπως σημειώνει, την Ελλάδα και την Μάλτα, αλλά και με δύο μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Κύπρος μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω πτώχευση εταιρειών και αύξηση της ανεργίας καθώς διαθέτουν μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δέχονται περισσότερη οικονομική πίεση, υπογραμμίζει ο Moody’s. Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει στο σημείο αυτό ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη και τονίζει ότι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους. «Περιμένουμε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021», σημειώνει. (εδώ)

 

Πλεόνασμα 75,6 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι μειωμένη σε σχέση με το πλεόνασμα 87,6 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου του 2020 και σε σχέση με το πλεόνασμα 100,3 δισ. ευρώ του γ’ τριμήνου του 2019. Όσον αφορά το ισοζύγιο αγαθών, καταγράφηκε πλεόνασμα 91,6 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 48,8 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, το πλεόνασμα υποχώρησε στα 9,7 δισ. ευρώ από 28,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Τέλος, το ισοζύγιο δευτερογενούς εισοδήματος διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 18,5 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 13,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο κεφαλαίων περιορίστηκε στα 4,2 δισ. ευρώ από 8,7 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

H Υπηρεσία Συνοριακής Προστασίας και Τελωνείων των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι, θα επιβάλει νέους δασμούς σε εξαρτήματα αεροσκαφών και άλλα προϊόντα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται στο πλαίσιο της μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ της Boeing και της Airbus αναφορικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων. (εδώ)

 

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στα ιαπωνικά νοικοκυριά, διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ ετών στο τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία έχει αναδείξει αποπληθωριστικούς κινδύνους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Τα στοιχεία αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για την ενίσχυση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν αύξηση των τιμών σε ένα χρόνο από τώρα, διαμορφώνεται στο 60% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το 63,3% τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει η τριμηνιαία έρευνα της BoJ για τα νοικοκυριά. Οι δομικές τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο -0,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης σε μια δεκαετία. (εδώ)

 

Στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και στον προσανατολισμό των εταιρειών για την πορεία της κερδοφορίας τους τη φετινή χρονιά στρέφεται η προσοχή των επενδυτών στη Wall Street. H αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, που δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες, έχει ωθηθεί σε ιστορικά υψηλά από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19 θα δράσουν καταλυτικά. Ανοίγοντας τον δρόμο προς την ανάκαμψη. στα πρωτοσέλιδα μπορεί να κυριαρχήσει η είδηση ότι η κερδοφορία των τραπεζών έπεσε έως και 40% σε ετήσια βάση την χρονιά της πανδημίας. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, η Citi αναμένεται να ανακοινώσει πτώση 42% στην κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου σε ετήσια βάση ενώ η Wells Fargo μείωση 39%. (εδώ)
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text