Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα ορόσημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ

Τα ορόσημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ορόσημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ

Το τέλος της επόμενης εβδομάδος έχει θέσει ως ορόσημο η Εθνική Τράπεζα για το ντιλ της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners. Αν οι συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν διακοπεί, δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τότε, η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά ή και ιδιωτική τοποθέτηση για την πώληση του 51-80% των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, του CVC και των συμβούλων πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley συνεχίζονται στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα σημαντική πρόοδος που θα οδηγούσε σε συμφωνία, όπως είχε διαφανεί κατ’ αρχάς τον Δεκέμβριο. Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις δείχνει ότι τόσο η Εθνική όσο και το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners θέλουν να πραγματοποιηθεί το ντιλ, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί καμία πλευρά να το προεξοφλήσει.

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, πρόκειται για ένα μεγάλο ντιλ, που αφορά τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα και που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα δεδομένα της αγοράς. Αυτό με τη σειρά του περιπλέκει τις διαδικασίες που ξεκινούν από τις αποτιμήσεις μέχρι νομικά και τεχνικά θέματα. Ταυτόχρονα, δεδομένου του μεγέθους του ντιλ και των δεσμεύσεων της Εθνικής Τράπεζας έναντι των θεσμών για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι δύσκολο για κάθε πλευρά (ΕΤΕ και CVC) να σηκωθεί εύκολα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της πλειοψηφίας της Εθνικής Ασφαλιστικής είτε μέσω του ντιλ με τη CVC Partners, είτε μέσω διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ορόσημο για λήξη των συζητήσεων και πέρασμα στο εναλλακτικό σενάριο έχει θέσει το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν μέχρι τότε δεν έχει καταστεί το ντιλ δυνατό, τότε η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στο σχέδιο για δημόσια προσφορά ή και ιδιωτική τοποθέτηση για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών (51-80%) μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το plan b θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις-τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή απαιτείται για τέτοιου είδους διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως δημοσίευσε χθες το Capital.gr, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται να ζητήσει νέα παράταση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη CVC ή για την εισαγωγή μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο. Η Τράπεζα είχε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για το εναλλακτικό σενάριο όταν ζήτησε παράταση το 2018 μέχρι τα τέλη του 2020 για νέο διεθνή διαγωνισμό. Επίσης, δεν απαιτείται νέα παράταση όταν οι διαπραγματεύσεις με προτιμητέο επενδυτή (CVC) από διαγωνισμό του 2019 είναι σε εξέλιξη ή όταν χρειαστεί να περάσει η ΕΤΕ σε εναλλακτικό σενάριο προκειμένου να τηρήσει την υποχρέωσή της για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

 

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text