Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Το Θέμα - Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς

Το Θέμα - Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Θέμα - Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ενότητα του κεντρικού Θέματος του τεύχους. Το σύνολο των άρθρων της ενότητας, είναι τα παρακάτω:

Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές (εδώ)
Οι επιδόσεις των μετοχών κατά το 2020 (εδώ)
Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις; (εδώ)
Πώς αξιολογούμε την εμπορευσιμότητα των μετοχών; (εδώ)
Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς
Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021 (εδώ)


Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο βασίζεται η εκτίμησή μας, για την κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το 2021, προσδιορίζεται από τις εξής παραμέτρους:


- Η πανδημία θα παύσει να είναι πρόβλημα, στο μέγεθος που είναι σήμερα, μέχρι το φθινόπωρο.

- Το ΑΕΠ θα παραμείνει σταθερό ή θα σημειώσει πτώση, λιγότερο από 3,0% (σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους -αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις προσδοκίες που θα δημιουργηθούν για το σύνολο του έτους. Σημειώνουμε ότι το α’ τρίμηνο του 2020 δεν είχε προλάβει να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία και είχε σημειώσει άνοδο 0,4% σε ετήσια βάση και 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

- Ο τομέας του τουρισμού, θα λειτουργήσει σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50%, με βάση τα μεγέθη του 2019, δηλαδή θα πετύχει μία αύξηση κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2020.

- Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο κατά περίπου 4,3% -αυτή είναι πρόβλεψη που είχαμε διατυπώσει προ αρκετών μηνών. Όταν πέρυσι κάναμε αυτή την πρόβλεψη, είχαμε υπόψη μας ότι η απεμπλοκή από την πανδημία δε θα ήταν τόσο εύκολη και εκτιμούμε ότι η πρόβλεψή μας, ακόμη δεν έχει φτάσει να θεωρείται ως “αισιόδοξη”.

- Θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη θέσπιση μέτρων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς.

- Δεν θα υπάρξει “θερμό” επεισόδιο ή σοβαρή απειλή “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία.

- Τυχούσα διόρθωση στις αγορές του εξωτερικού, δε θα υπερβεί το ποσοστό του 20% από τα υψηλότερα “κλεισίματα” της παρούσας περιόδου.


Η σημασία όλων των παραπάνω θα είναι ότι, η χώρα σταδιακά επιστρέφει προς μία οικονομική κανονικότητα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνέχεια της πορείας ανάπτυξης που είχε ξεκινήσει από το 2018.


Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να φτάσει και να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων και -ενδεχομένως- να κινηθεί πάνω απ’ αυτό. Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΓΔ θα βρίσκεται πάνω από τις 1.000 μονάδες (μετά την 8/12/2014), κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία πραγματική και ψυχολογική βάση, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική και ευεργετική στη συνέχεια.


Ποιοί είναι οι αγοραστές;


Τις τιμές των μετοχών, δε τις ανεβάζουν τα καλά θεμελιώδη στοιχεία τους. Τις ανεβάζουν οι αγοραστές. Εάν υπάρχουν αγοραστές για μία μετοχή, αυτή δεν είναι καν απαραίτητο να έχει καλά θεμελιώδη στοιχεία. Αρκεί, πίσω από τη μετοχή, να υπάρχει μία λογική (όμως ούτε και αυτό είναι πάντα απαραίτητο) ιστορία ανόδου.


Ποιοί θα ανεβάσουν την ελληνική αγορά. Χωρίς περιστροφές. Αυτοί που την ανεβάζουν πάντα. Οι ξένοι. Οι ξένοι θεσμικοί, για την ακρίβεια.


Πώς θα έρθουν στην Ελλάδα; Η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στις λίστες των “ξένων”. Ας μην ξεχνάμε ότι, τουλάχιστον στα χαρτιά, η Ελλάδα, το 2001, είχε αναδειχθεί ως μία “αναπτυγμένη” αγορά. Βέβαια, αργότερα, στο ξεκίνημα της μεγάλης “κρίσης χρέους”, βρέθηκε πάλι στη “μαύρη λίστα” και στα αζήτητα.


Η Ελλάδα είναι μια “εύκολη” αγορά για τους ξένους. Είναι “ρηχή” (δεν έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα και συνεπώς κάνει μεγάλες διακυμάνσεις και επηρεάζεται εύκολα από μεγάλους όγκους κεφαλαίων -ακριβώς όπως είναι μια μετοχή “χαμηλής εμπορευσιμότητας” για τους επενδυτές) και συνεπώς, αν κινηθούν καλά, δίνει μεγάλα κέρδη. Είναι χώρα μέλος της Ευρωζώνης (αυτό είναι πολύ σημαντικό, όσον αφορά στο νόμισμα) και -υποθέτουμε ότι- έχει κάποιους σοβαρούς κανόνες λειτουργίας. Ουδείς θα τους ρωτήσει γιατί εισήλθαν στην ελληνική αγορά, ή θα τους μεμφθεί γι αυτό.

Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να πλασαριστεί ως μία πετυχημένη ιστορία “γυρίσματος” της οικονομίας της (turnaround story). Μάλιστα, η χώρα, πέρυσι την άνοιξη είχε πάρει -καλώς ή κακώς- και “πόντους” για την πολιτική της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ένα ζήτημα για το οποίο γίνεται προσπάθεια για να επαναχρησιμοποιηθεί.

Οι ξένοι θεσμικοί, κατέχουν το 62,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ κάθε μήνα, πραγματοποιούν περίπου το 50,0% των συνολικών συναλλαγών. Τα μεγέθη αυτά, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Όμως, αυτά είναι που -ήδη- έδωσαν το σύνθημα της ανόδου και τα οποία θα θέτουν το ρυθμό της κίνησης της αγοράς.


Τα χαρτοφυλάκια αυτά, είτε λόγω του κανονισμού λειτουργίας τους, είτε λόγω αντιλήψεων στη διαχείριση της κεφαλαίων τους, είτε και απλά λόγω ...λογικής, στην ελληνική αγορά ασχολούνται κυρίως με τις μετοχές της υψηλής εμπορευσιμότητας. Σε μεγάλο βαθμό, ακολουθούν το σύστημα κατηγοριοποίησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο εμφανίζεται κάθε μέρα στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών (δείτε εδώ). Οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση με βάση την εμπορευσιμότητα δεν είναι συχνές. Δείτε την εξέλιξη των κατηγοριών κατά τη διάρκεια του 2020 (δείτε εδώ).

Βέβαια, συχνά, οι ξένοι θεσμικοί τοποθετούνται και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κυρίως σ’ αυτές που έχουν ενεργά τμήματα “επενδυτικών σχέσεων”, που έχουν καλές σχέσεις με χρηματιστηριακές εταιρίες, που έχουν να επιδείξουν μία ιστορία μεγέθυνσης και μετεξέλιξης και που έχουν μία ικανοποιητική -έστω και, συγκριτικά, χαμηλότερων επιπέδων- εμπορευσιμότητα.


Παράλληλα, οι εταιρίες τις οποίες “στοχεύουν” οι ξένοι επενδυτές, θα πρέπει να έχουν κάτι να δείξουν. Κάποιο “σενάριο” και κάποια εξέλιξη και προοπτική. Αυτά προβάλλονται μέσα από τις αναλύσεις διεθνών ή ελληνικών οίκων, που συχνά δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ με στόχο να διασπαρούν στο ελληνικό κοινό.

Αυτά, θα πρέπει να τα διαβάζουμε, αφού πρώτα κατανοήσουμε ότι απλά παίζουν το ρόλο της “ανάλυσης” που απαραίτητα πρέπει να συνοδεύει κάθε αγορά ενός θεσμικού επενδυτή. Είναι δηλαδή κάτι σαν “φάκελος επιχειρημάτων” (documentation). Έτσι θα πεισθεί ο μεγάλος πελάτης της μεγάλης ξένης τράπεζας και έτσι θα “αμυνθεί” -αν κάτι πάει στραβά- ο διαχειριστής, αν ποτέ ερωτηθεί γιατί αγόρασε κάποια μετοχή. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εμείς, τα διαβάζουμε πάντα με καθυστέρηση. Αυτοί που τα γράφουν, δε τα γράφουν για μας, αλλά για τους πελάτες τους! Εμείς τα διαβάζουμε για να κάνουμε τον -απαραίτητο- “θόρυβο”, αλλά και για να ανεβάσουμε την τιμή της μετοχής, κάτι που θα αποδείξει, στους πελάτες τους, το πόσο σωστή ήταν η ανάλυση και πόσο καλά κάνουν αυτοί τη δουλειά τους.


Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε με τα μάτια των ξένων!


Αυτό μας φέρνει στο νου, μια ρήση, την πατρότητα της οποίας, φημολογείται ότι την έχει εκφράσει ο Κέυνς: “Το χρηματιστήριο είναι σαν ένας διαγωνισμός ομορφιάς. Για να προβλέψεις σωστά ποιά διαγωνιζόμενη θα κερδίσει, δεν πρέπει να ποντάρεις σ’ αυτή που αρέσει σε σένα περισσότερο, αλλά σ’ αυτή που υποψιάζεσαι ότι θα αρέσει στους κριτές”. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια που πάντα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας.


Μία ένδειξη για το ποιές μετοχές προτιμούν και ποιές θα προτιμήσουν και στο μέλλον, οι ξένοι θεσμικοί, μας δίνουν και οι καταστάσεις των χαρτοφυλακίων των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων που, κάθε τρίμηνο δημοσιεύουμε στο Χ&Α (δείτε εδώ).
Ας σημειωθεί ότι, στο τεύχος Φεβρουαρίου, Νο 225, προγραμματίζεται η δημοσίευση των θέσεων των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις 31/12/2020 και οι, ανά τρίμηνο, μεταβολές τους).


Αν δούμε τις τοποθετήσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα διαπιστώσουμε ότι ποσοστό 87,9% των μετοχικών τους τοποθετήσεων κατανέμεται σε μετοχές υψηλής εμπορευσιμότητας, 10,6% σε μετοχές μέσης και μόλις 1,5% σε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας.

 

Δεν αναμένουμε κάποια διαφοροποίηση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Τα κριτήριά τους είναι τα ίδια με αυτά των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.


  Μετοχικές Επενδύσεις Α/Κ ανάλογα με την εμπορευσιμότητα
στις 30/9/2020
  Ποσά σε χιλ.€    
  Υψηλής εμπορευσιμότας 1.107.743 € 87,9%
  Μέσης εμπορευσιμότητας 133.668 € 10,6%
  Χαμηλής εμπορευσιμότητας 18.986 € 1,5%
  Επιτήρηση 15 € 0,0%
  Αναστολή 7 € 0,0%
  Σύνολο 1.260.397 € 100,0%


Ο ξένος θεσμικός επενδυτής, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εύκολα τις μετοχές που επιθυμεί, αλλά και να τις ρευστοποιήσει εύκολα.

Παράλληλα, θέλει να ανήκουν σε κλάδους της οικονομίας που έχουν -ή που μπορούν να δείξουν ότι έχουν- κάποια προοπτική ή θα ανήκει σ’ αυτούς που θα συγκεντρώσουν ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων προς την οικονομία.

Και βεβαίως, σύμφωνα με τις τάσεις που έχουν επικρατήσει την τελευταία τριετία στο χώρο των θεσμικών επενδύσεων, θα υπάρξει μία κυρίαρχη προτίμηση προς τις μετοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις να καταταχθούν στις επενδύσεις που είναι “φιλικές προς περιβάλλον” και που ενσωματώνουν τις αρχές της “κοινωνικής ευθύνης”.

Όπως σημειώναμε και στο τεύχος 214 (εδώ), η τάση αυτή είναι πολύ σημαντική και προσδιορίζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη ροή των κεφαλαίων στις επενδυτικές αγορές.


Έτσι, οι μετοχές μικρής εμπορευσιμότητας, είναι πεδίο δράσης -σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα- ελλήνων ιδιωτών επενδυτών και κυρίως αυτών που αρέσκονται στα χρηματιστηριακά “παιχνίδια” και αυτών που ασχολούνται με το χρηματιστήριο σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στις σελίδες 29 έως 32 του παρόντος, αναφερόμαστε εκτεταμένα και σ’ αυτές.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: