Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το σχέδιο για τις εκδόσεις ομολόγων το 2021

Το σχέδιο για τις εκδόσεις ομολόγων το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο για τις εκδόσεις ομολόγων το 2021

(Πηγή: capital.gr)

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έχει ξεκινήσει με τον ΟΔΔΗΧ να προετοιμάζει την έκδοση ενός μακροπρόθεσμου ομολόγου, που θα συμπληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που είναι ήδη διαθέσιμα στις αγορές.

Μεγάλες ξένες τράπεζες, αναμένουν η Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου διάρκειας 20 ή 30 ετών, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της αγοράς που ζητούσε τίτλους διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών, από το τελευταία τρίμηνο του 2020.

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να βγει στις αγορές ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας να αντλήσει ένα ποσό από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Εκτός από την ανανέωση των ταμειακών διαθεσίμων, το ελληνικό δημόσιο θέλει να προσθέσει ένα μακροπρόθεσμο τίτλο πέρα από τα 15 χρόνια, με ένα καλό επιτόκιο και παράλληλα να δώσει αυτό που ζητά η αγορά. Πέρα από αυτό γεγονός είναι, ότι για άλλο ένα χρόνο και παρά την πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα δανείζεται περισσότερο για να δηλώσει "παρών" στις αγορές και όχι γιατί χρειάζεται άμεσα χρήματα για να καλύψει κάποια υποχρέωσή της. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται πάνω από τα 30 δισ. ευρώ και παρότι οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται λόγω της παράτασης του lockdown, κανείς δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα, τις εκδόσεις ομολόγων με τις ταμειακές ανάγκες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου και το 2021, θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές του 2020. Θα ανακοινώνονται χωρίς ημερομηνία και χωρίς συγκεκριμένο ποσό δημοπρασίας, ώστε να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να ελέγχει πόσα χρήματα θέλει να αντλήσει από τις αγορές και με ποιο κόστος. Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ επαναλάμβανε, ότι στόχος είναι να διατηρούμε ως χώρα την παρουσία μας στις αγορές και να δανειζόμαστε την κατάλληλη στιγμή με τους καλύτερους δυνατούς όρους. 

Το ταμειακό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2020 αναφέρει ένα δανεισμό που θα κυμαίνεται από 8 έως και 12 δισ.. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι τα χρήματα που θα δανειστούμε από τις αγορές να "καλύπτονται" στο μεγαλύτερο μέρος τους από το περιθώριο αγορών που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ( PEPP) για την Ελλάδα Τα περίπου 10 δισ. που αναμένεται να αγοράσει η ΕΚΤ, αναμένεται να είναι το κλειδί ώστε να υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους, αφού θα περιορίσουν την διαθεσιμότητα για τους μοναδικούς τίτλους της Ευρωζώνης που έχουν θετικές αποδόσεις, και θα συμπιέσουν περισσότερο τις αποδόσεις.

Οι εκδόσεις 

Ο άτυπος προγραμματισμός είναι να γίνουν μέσα στο χρόνο 4 ή 5 εκδόσεις, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, μοιρασμένες σε όλη της περίοδο του χρόνου. Βασικός στόχος θα είναι εκτός από την δημιουργία της καμπύλης σε όλες τις διάρκειες να αυξηθεί περαιτέρω η ρευστότητα σε μακροπρόθεσμους τίτλους όπως τα 10 και τα 15 έτη αλλά η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με διάρκεια ίση ή και μεγαλύτερη των 20ετών. Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς χρονολογίες έκδοσης, αυτές θα εξαρτηθούν εκτός από την συγκυρία και από την ταχύτητα υπέρβαση της πανδημίας. Επίσης, θα παίξει ρόλο και τη εκπλήρωση των προβλέψεων όλων των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, που θέλουν την Ελλάδα κάνει μια δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη των δεύτερο εξάμηνο του χρόνου με την βοήθεια και των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις 22 του μήνα ανοίγει τον κύκλο των αξιολογήσεων για φέτος ο οίκος Fitch. 

 

 

Του Τάσου Δασόπουλου 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text