Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Οι ΑΕΕΑΠ κατά το 2020: Η κρίση δεν επηρέασε σημαντικά τις ΑΕΕΑΠ

Οι ΑΕΕΑΠ κατά το 2020: Η κρίση δεν επηρέασε σημαντικά τις ΑΕΕΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ΑΕΕΑΠ κατά το 2020: Η κρίση δεν επηρέασε σημαντικά τις ΑΕΕΑΠ

Η κρίση που ξέσπασε στην οικονομία κατά το 2020, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τα δημοσιευματα των Ανώνυμων Εταιριών σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), φαίνεται να μην επηρέασε σημαντικά τα μεγέθη  τους, καθώς από τα στοιχεία που έχουμε για το εννεάμηνο των τεσσάρων ΑΕΕΑΠ (Briq Properties, Trastor, Intercontinental και Prodea Investments), τα έσοδα από μισθώματα επανήλθαν σχεδόν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Βεβαία δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το σύνολο του έτους, καθώς επιβλήθηκε ένα δεύτερο lockdown κατά το δ’ τρίμηνο, που θα επηρεάσει και αυτό με την σειρά του τα μεγέθη των ΑΕΕΑΠ. 

Παράλληλα, το χαρακτηριστικό -και πολύ ενδιαφέρον- στοιχείο του 2020 είναι ότι, οι εταιρίες αναθεώρησαν τη στρατηγική τους και το επενδυτικό τους πλάνο και επικεντρώθηκαν σε ακίνητα logistics -κάτι που, πέραν από το ενδιαφέρον που έχει για τις ίδιες τις εταιρίες, μας δίνει και μία εικόνα για το πώς τα στελέχη τους βλέπουν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν από τις τάσεις του εμπορίου στην Ελλάδα, ή τη θέση της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο της νοτίου Ευρώπης, οι μεταβολές στη φιλοσοφία του εμπορίου που επέφερε η πανδημία, δίνουν στον κλάδο των logistics μια ιδιαίτερη σημασία. 

Εκτός από τις δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν στην δραστηριότητα των εταιριών ΑΕΕΑΠ, βλέποντας τα στοιχεία του πίνακα (εδώ) φαίνεται πως αυτή η χρονιά μας δίδαξε επίσης την “ευαισθησία” των ακινήτων απέναντι στις διακυμάνσεις της οικονομικής συγκυρίας. Όπως θα δείτε και στον πίνακα, τα προηγούμενα έτη, οι εταιρίες ΑΕΕΑΠ, εμφάνιζαν έσοδα από αναπροσαρμογές αξίας, τα οποία μετέφραζαν ως κέρδη - γεγονός για το οποίο έχουμε εκφράσει παλαιότερα την άποψη μας και έχουμε χαρακτηρίσει αυτή τη πρακτική ως ένα ύποπτο σημείο που ο καθένας θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή όταν αναφέρεται στην καθαρή κερδοφορία μιας ΑΕΕΑΠ -. Κατά το 2020, αυτά τα έσοδα όχι μόνο υποχώρησαν αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίστηκαν αρνητικά (Prodea και Intercontinental).

Εξετάζοντας επίσης, την σχέση της τιμής των μετοχών προς την εσωτερική αξία, (με στοιχεία της 30/6/2020 που προσφέρονται για όλες τις εταιρίες), εκτός από την Prodea Investments, οι υπόλοιπες μετοχές εμφανίζουν ένα εξαιρετικά μεγάλο discount. Σε προηγούμενη δημοσίευση μας (εδώ), έχουμε εκφράσει πως αυτό το τόσο μεγάλο discount  δε δικαιολογείται, ακόμη και υπό την παραδοχή της κακής πορείας της αγοράς. Εκτιμούμε πως η αγορά αντιδρά στο γεγονός ότι οι εταιρίες εμφανίζουν πρόβλημα αποδοτικότητας, αλλά και ποιοτικής σύνθεσης της κερδοφορίας τους. 

Συμπερασματικά, θα επιμείνουμε στην άποψη μας ότι ο κλάδος, για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να  υπάρξει ορθή και διάφανη διαχείριση από την πλευρά των διοικήσεων, αλλά και πλήρης γνώση των σχέσεων και του τρόπου λειτουργίας της κάθε εταιρίας από την πλευρά των μετόχων. Παρόλα αυτά, στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, εκτιμούμε πως τα νέα επιχειρηματικά πλάνα των εταιριών θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από το “κλειδωμα” της οικονομίας.

Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο οποίος θα μεγεθυνθεί στα επόμενα χρόνια και θα διευρύνει την παρουσία του στο Χρηματιστήριο. Για το λόγο αυτό, τον παρακολουθούμε στενά.

 

Δείτε τον Πίνακα σε περιβάλλον φύλλου εργασίας εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: