Νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΔΕΗ: Τρία κομβικά ζητήματα που θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη της εξυγίανσης και της αναστροφής των οικονομικών μεγεθών της, θα αντιμετωπίσει η ΔΕΗ κατά το α’ εξάμηνο του 2021. Το πρώτο έχει να κάνει με την έξοδό της στις διεθνείς αγορές με την έκδοση διεθνούς ομολόγου. Το δεύτερο, είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Και το τρίτο, αναφέρεται στην έγκριση των υπηρεσιών της Ε.Ε. για την αποζημίωσή της για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Η πρόσφατη αξιολόγηση με ΒΒ- από τον οίκο Fitch, δηλαδή κατά δύο βαθμίδες καλύτερη από την προηγούμενη αξιολόγηση της Standard and Poors, θεωρείται κομβικής σημασίας για το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς αγορές. Ουδείς υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ έχει κερδίσει στην προσπάθεια του μετασχηματισμού της. Όμως, με βάση τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβε και τις κινήσεις που ξεκίνησε, έχει βάλει τις βάσεις για να κερδίσει αυτό τον αγώνα, που θα διαρκέσει ακόμη αρκετά χρόνια -πέραν της 5ετίας. Εκτιμούμε ότι, τα οικονομικά της μεγέθη θα αναδιατάσσονται διαρκώς έως ότου εξισορροπήσουν. Διατηρούμε τη θετική μας επενδυτική άποψη για τη μετοχή της εταιρίας, η οποία εκτιμούμε θα είναι, και κατά το 2020, μία από τις “νικήτριες” της χρηματιστηριακής αγοράς. (εδώ)

****

ΜOTOR OIL: Σημαντικό έρεισμα στην λιανική αγορά υγρών καυσίμων της Κροατίας αποκτά η Motor Oil, καθώς απέκτησε την κροατική εταιρία APIOS d.o.o. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της CORAL Α.Ε., μέσω της θυγατρικής της με την επωνυμία Mesympan Limited, ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 75% των μετοχών εκδόσεως APIOS d.o.o. η οποία εδρεύει στην Κροατία. Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε € 10 εκατ. περίπου. Η APIOS d.o.o. ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στη λιανική και χονδρική εμπορία υγρών καυσίμων. Η εταιρία διαθέτει δίκτυο 26 πρατηρίων με το εμπορικό σήμα APIOS d.o.o, ενώ το μερίδιο αγοράς της φτάνει το 3%. (εδώ)
Η Motor Oil, επί περισσότερες από δύο δεκαετίες τιμά με την παρουσία της το Χρηματιστήριο και επιδεικνύει σεβασμό στους επενδυτές μετόχους της. Πάντα μας άρεσε ως εταιρία. Το ζήτημα όμως είναι ότι, λόγω του αντικειμένου της, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες τάσεις στον κόσμο των επενδύσεων, οι οποίες αποφεύγουν τις εταιρίες που, μέσω της λειτουργίας τους, συμβάλλουν θετικά στους παράγοντες της μεταβολής του κλίματος. Η άποψή μας για τη μετοχή, παραμένει ουδέτερη.

****

ΟΤΕ: Τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ, μέσω της δημιουργίας τριών νέων θυγατρικών εταιριών, ενέκρινε, πρόσφατα, το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες: στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ψηφιακές ανάγκες των πελατών, στις υποδομές με επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (Fiber to the Home, 5G) και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών. Η εισηγμένη δρομολογεί μέσα στα επόμενα χρόνια επενδύσεις € 2 δισ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ύστερα από την απόσχιση των κλάδων, εισφέρεται στη «Γερμανός» το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ και της Cosmote, όπως και το προσωπικό.  Η Cosmote e-Value απορροφάει τους κλάδους εξυπηρέτησης πελατών-customer service του ΟΤΕ και της Cosmote, με τα δύο σχήματα να συμμετέχουν με 7,17% και 7,66%. Η Cosmote Technical Services, με αντικείμενο την παροχή τεχνικών και επιχειρηματικών λύσεων, ελέγχεται από τον ΟΤΕ και την Cosmote σε ποσοστό 85,54% και 14,46% αντιστοίχως. (εδώ)

****

ΑΔΜΗΕ: Με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 5 δισ. σε βάθος δεκαετίας, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση των νησιών μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα να «σβήνουν» οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να εξασφαλίζεται η σταθερή ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε οικονομικούς όρους, με τη σταδιακή διασύνδεση όλων των νησιών έως το 2029, οι καταναλωτές ενέργειας θα εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλουν μέσω των ΥΚΩ. Αυτά επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ με αφορμή την δημοσιοποίηση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2019 μπορείτε να διαβάσετε (εδώ)

****

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Kαθαρά δάνεια ύψους € 6,5-7,0 δισ. θα χορηγήσουν το 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που δημοσίευσε το η ιστοσελίδα  bankingnews.gr, σε σχέση με το ποσό των € 6,0 δισεκατομμυρίων που υπολογίζεται ο “καθαρός” δανεισμός (πιστωτική επέκταση) κατά το έτος 2020. Το ποσό αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλό για τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας, όμως, ως μέγεθος πιστωτικής επέκτασης, είναι το υψηλότερο της δεκαετίας.
Όμως, η ανάγκη για το 2020 είναι να κατευθυνθεί ο δανεισμός αυτός προς επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, για να εδραιωθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης πάνω απο 2,0 - 2,5% ετησίως, θα απαιτηθούν περισσότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι τράπεζες δίνοντας έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες και στηρίζουν τις εξαγωγές.
Μεγάλο κομμάτι στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατευθύνεται ήδη σε μεγάλα ενεργειακά έργα (ΑΔΜΗΕ - διασυνδέσεις) ενω και τη νέα χρονιά αναμένονται μεγάλα έργα υποδομών και ιδιωτικοποιήσεις (απολιγνιτοποίηση, project Ελληνικού, αεροδρόμιο, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ κ.ά.). Αν ο στόχος αυτός δανεισμού επιτευχθεί και αν ο δανεισμός κατευθυνθεί προς έργα επενδύσεων, τότε, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται εντός του 2021, θα σημαίνει ότι η χώρα θα έχει κάνει ένα ικανοποιητικό αναπτυξιακό βήμα. (εδώ)

****

ΑΠΕ: Σε τροχιά εκτόξευσης βρίσκεται η ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς εκδηλώνεται πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέων έργων από ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν περί τις 1.200 αιτήσεις δυναμικότητας 24 GW, εκ των οποίων οι 850 αφορούν φωτοβολταϊκά για ισχύ 16,8 GW, ενώ ακολουθούν τα αιολικά πάρκα (250 αιτήσεις για 6,9 GW). Καταλυτικό ρόλο για τη νέα εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έπαιξε η πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΝ, με τη λήψη μέτρων διαρθρωτικών και χρηματοοικονομικού χαρακτήρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), δηλαδή του λογαριασμού μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  (εδώ)

****

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Ένα πολύτιμο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 1,214 δισ. ευρώ δημιουργούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των ανταλλαγών κρατικών ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο, που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν ευκολότερα τις εφάπαξ ζημιές από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, μέσω των οποίων επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Η διαδικασία των swaps κρατικών ομολόγων ανάμεσα στις τράπεζες και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άρχισε τον Ιανουάριο από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολούθησαν μέσα στον Δεκέμβριο αντίστοιχα swaps ομολόγων της Alpha Bank και της Eurobank. Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς δεν έχει προχωρήσει σε swap, ανακοίνωσε όμως, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2020, ότι θα εγγράψει το 2021 υπεραξίες της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ από κρατικά ομόλογα. Αυτές οι ανταλλαγές ομολόγων στηρίζονται σε μια απλή ιδέα, που είναι αμοιβαία επωφελής για τις τράπεζες και το Δημόσιο: οι τράπεζες επιστρέφουν στο Δημόσιο τίτλους που θα έληγαν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και παίρνουν ομόλογα που θα λήξουν μετά από 30 χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες εγγράφουν κεφαλαιακό κέρδος, γιατί η αξία στον παρόντα χρόνο των τίτλων που λαμβάνουν είναι μεγαλύτερη από την αξία των τίτλων που ανταλλάσσουν. Μακροπρόθεσμα, το Δημόσιο είναι κερδισμένο από την επιμήκυνση του χρέους. (εδώ)

****

AEGEAN: Η συμμετοχή των μετόχων με ιδιωτικά κεφάλαια € 60 εκατ., μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής στήριξης-κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους €120 εκατ., της Aegean, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η “ένεση” ρευστότητας, αφορά την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προήλθε λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρίας κατά την αύξηση κεφαλαίου που θα προκηρυχθεί, κάτι που κρίνουμε ως ορθό και δίκαιο για τους μετόχους. Οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, η αεροπορική επιδιώκει να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του νέου έτους. (εδώ) Κατά τα φαινόμενα, η εταιρία διαχειρίζεται ορθά το ζήτημα της α.μ.κ. και την επικοινωνία της με τους μετόχους επ’ αυτού. Σαφώς, το 2021 δε θα είναι ακόμη το έτος της πλήρους “ανάνηψής” της, πλην όμως, εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένο σε σχέση με το 2020, κάτι που θα βοηθήσει την πορεία της μετοχής, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης. Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τη μετοχή της εταιρίας.

 

Δείτε επιλεγμένες ειδήσεις για την περίοδο 21/12/2020 - 30/12/2020:

  • για εισηγμένες εταρίες: εδώ
 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text