Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Εισαγόμενος κερδοσκοπικός παροξυσμός

Εισαγόμενος κερδοσκοπικός παροξυσμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισαγόμενος κερδοσκοπικός παροξυσμός



 

 

 

 

 

 


Εικόνες κερδοσκοπικού παροξυσμού και τρέλας. Εικόνες που, μάλλον, έχετε βιώσει και σεις:


Περιστατικό 1ο:

Ο παρακάτω διάλογος είναι πραγματικός και μεταφέρεται από το λογαριασμό μου στο Facebook. Ο διάλογος έγινε κάτω από ένα σχόλιο επισημάνσεων των κινδύνων που υπάρχουν στις συναλλαγές και στη διακράτηση του Bitcoin, με αφορμή την εξαιρετικά μεγάλη πτώση που σημειώθηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του έτους.

- “Ναι, συμφωνώ, το Bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθές αλλά είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στα 100.000 δολάρια”, σημείωσε ο συνομιλητής μου.
- “Τί να πω, αν είναι σίγουρο, μάλλον κάτι θα ξέρετε. Σε κάθε περίπτωση, καλή τύχη”, απάντησα, προσπαθώντας να διατηρηθώ ευγενής.
- “Δεν το λέω εγώ. Είναι οι προβλέψεις που κάνουν οικονομολόγοι. Φυσικά είναι φούσκα, αλλά αυτή η φούσκα θα μεγαλώσει παρά πολύ πριν σκάσει”.
- “Σε δύο οικονομολόγους, υπάρχουν έξι απόψεις”, απαντώ. “Αλήθεια όμως, όλοι οι οικονομολόγοι λένε το ίδιο; Δεν υπάρχει κάποιος που να λέει ότι είναι φούσκα ή μόνον εγώ;”
- “Ναι εννοείται. Όλοι λένε ότι είναι φούσκα, αλλά από όσο διαβάζω προβλέπουν ότι θα τετραπλασιαστεί η τιμή του πριν σκάσει” αποκρίνεται ο επίδοξος επενδυτής.
- “Και ο μακαρίτης που αυτοκτόνησε επειδή καταστράφηκε στο χρηματιστήριο, το ίδιο πίστευε. Ότι θα προλάβει να πουλήσει πριν σκάσει η φούσκα”, ήταν η απάντησή μου και η συζήτηση διεκόπη εκεί, αφού η συνέχισή της δεν είχε νόημα.
Ο συνομιλητής μου, τουλάχιστον με βάση όσα δήλωνε στο προφίλ του, ήταν πτυχιούχος αγγλικού πανεπιστημίου, στον τομέα του μάρκετινγκ.
Ο άνθρωπος αυτός είναι έτοιμος να τοποθετήσει “ζεστά χρήματα”, που μάλλον έχει κερδίσει με ιδρώτα, στο τζόγο του Bitcoin. Και αυτό, τη στιγμή μάλιστα που αποδέχεται πως όλη η κατάσταση είναι μια “φούσκα”.

Περιστατικό 2ο:

Γυναίκα, η οποία δε με γνώριζε, αλλά με είχε δει πριν από 6 χρόνια στην παρουσίαση ενός βιβλίου μου στην Ορεστιάδα Έβρου, δημόσιος υπάλληλος, με ηλικία πάνω από 50 ετών, βρήκε το τηλέφωνο της εταιρίας μας και με κάλεσε για να με ρωτήσει “τί είναι όλα αυτά που ακούει για το Bitcoin και εάν θα πρέπει να επενδύσει σ’ αυτό”. Της εξήγησα τους κινδύνους, τις διακυμάνσεις, το ότι τα πάντα γίνονται τόσο γρήγορα και ότι δε θα έχει περιθώρια αντίδρασης, αν συμβεί κάτι.

Δε γνωρίζω αν την έπεισα, επειδή αμέσως μετά, μου ανέφερε για μια διαφήμιση που είδε η κόρη της στο ίντερνετ, που αναφερόταν στις επενδύσεις στην Amazon -βεβαίως, η συνομιλήτριά μου, δε γνώριζε τί ήταν και τί έκανε η Amazon. Αφού της εξήγησα λίγα στοιχεία για την εταιρία, στη συζήτηση που ακολούθησε, κατάλαβα ότι η γυναίκα αυτή δεν είχε ιδέα από χρηματιστήρια και αγορές, απλά είχε μια αγωνία να κάνει κάτι με τα χρήματά της που “καθόντουσαν στην τράπεζα, χωρίς τόκο”. Της είπα ότι, θα την ωφελούσε εάν, πριν κάνει οτιδήποτε, προσπαθούσε να μάθει μερικά περισσότερα πράγματα για το χώρο. Μάλιστα, προσφέρθηκα να της δώσουμε μία δωρεάν συνδρομή στο περιοδικό μας και να της στείλουμε την ηλεκτρονική έκδοση του “Απόλυτου Συστήματος”. Της ζήτησα το email της για να της ανοίξουμε κωδικούς. “Δεν έχω τέτοιο πράγμα, κύριε Σιάτρα”, μου απάντησε. Προσπάθησα να μη δείξω την έκπληξή μου και πρότεινα να της δώσω το δικό μου email, ώστε να επικοινωνήσει μαζί μου η κόρη της. Άρχισα να της λέω ένα-ένα τα γράμματα που συνθέτουν το email μου. Μετά από 2-3 λεπτά, αφού είχα καταφέρει να της πω μόνον τα πρώτα γράμματα της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης, απελπίστηκα και της ζήτησα να πει στην κόρη της να μου τηλεφωνήσει. Προφανώς απογοητευμένη που διέψευσα τις ελπίδες της, με ευχαρίστησε για το χρόνο μου.


Πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Η αυθαιρεσία των ΜΜΕ πάνω στη διαφήμιση και διασπορά επικίνδυνων και ενίοτε παράνομων χρηματοοικονομικών -δεν τολμώ να τα χαρακτηρίσω ως “επενδυτικά”- προϊόντων, σιγά σιγά φέρνει, αυτή τη φορά από το εξωτερικό, την καταστροφή στη χώρα μας.

Χρηματιστηριακός παροξυσμός. Ο οποίος πάντα ελλοχεύει σε μία κοινωνία -και ποιός δε θα ήθελε να γίνει πλούσιος σε μια βραδιά- που, λόγω της στασιμότητας του ελληνικού Χρηματιστηρίου, διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού. Όμως, η ζημιά -η οποία αναπόφευκτα θα υπάρξει κάποια στιγμή- θα έχει αντανάκλαση στη δική μας οικονομία.

Γιάννης Σιάτρας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: