Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Επισημάνσεις - Ιανουάριος 2021

Επισημάνσεις - Ιανουάριος 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 2020 ήταν η χρονιά που οι προβλέψεις, έχασαν κάθε σημασία τους. Οτιδήποτε εκτιμήθηκε και προβλέφθηκε, ανατράπηκε και απέτυχε. Για το λόγο αυτό, οι διεθνείς οργανισμοί και -κυρίως- οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, αλλάζουν κατεύθυνση. Λιγότερες προβλέψεις, ευρύτερες παραδοχές και αυστηρότερες επισημάνσεις για το ενδεχόμενο ανατροπής των όσων γράφονται.

Η βασική αρχή λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ήταν: “Δε γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στις αγορές, στο επόμενο διάστημα. Μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε, όταν αυτές συμβούν”. 

*****

Σχηματίζεται η εκτίμηση ότι, υπάρχει κάποιο σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο θα προβλέπει το χειρισμό που θα γίνει, όταν έρθει η ώρα της διακοπής των έκτακτων προγραμμάτων αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ -εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει από το Μάρτιο του 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρχει σχέδιο, η χώρα θα βιώσει ένα σοκ, αφού το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού της θα εκτοξευθεί. Σαφώς, κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση των σημείων αυτών από την ελληνική Κυβέρνηση. 

*****

Τα πακέτα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το 2021, εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 25% των μεγεθών του 2020. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 οι κεντρικές τράπεζες μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και του Προγράμματος Πανδημίας αγόρασαν 8 τρισ. περιουσιακά στοιχεία κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν δημοσιονομικά κίνητρα 14 τρισ. δολαρίων. Από το άθροισμα των 22 τρισ. δολαρίων, εκτιμάται ότι, η πλεονάζουσα ρευστότητα που βρέθηκε στο σύστημα φτάνει στα 5 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το 2021 το άθροισμα των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων θα μειωθεί στα 4 με 4,5 τρισ., κατά σχεδόν 17,5 με 18 τρισ. δολάρια χαμηλότερα. (εδώ) Ποιές θα είναι οι επιδράσεις αυτής της μείωσης; Ας μην ξεχνάμε ότι, μεγάλο μέρος της ανόδου των αγορών κατά το 2020, βασίστηκε σ’ αυτή την πλεονάζουσα ρευστότητα που κατά το 2021, είτε θα σταματήσει να υπάρχει, είτε θα μειωθεί σημαντικά.

*****

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στα “ραντάρ” των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι "ποντάρουν" στην ισχυρή ανάκαμψη που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία το 2021. Σε διεθνή έρευνα της EY στο περιβάλλον στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, για το πώς διαμορφώνονται το επενδυτικό κλίμα και οι προσδοκίες για τη μετα-COVID εποχή, έδειξε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά στον χάρτη των δυνητικών επενδύσεων. Το 2% των ερωτηθέντων επενδυτών κατονόμασαν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πιστεύουν ότι θα αποδειχθούν ως οι πλέον ελκυστικές για τις επενδύσεις το 2021, ποσοστό συγκρίσιμο με χώρες που πρωταγωνιστούν στην προσέλκυση των ευρωπαϊκών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όπως η Σουηδία (3%) και η Ισπανία (4%). Παράλληλα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κοντά στο 0,55% και τα ελληνικά spreads να έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Eυρωζώνη φέτος.(εδώ)

*****

Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, βαδίζει προς την αναμόρφωσή του και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι νομίζαμε, καθώς όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια του 2021, δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα συγχωνεύσεις και εξαγορές – ρεκόρ. Αυτό, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα μπορούσε να ανακόψει τον καθοδικό κύκλο της συρρίκνωσης και της μειωμένης κερδοφορίας.Το περιβάλλον των επίμονα χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η πανδημία ήρθε για να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
 

*****

Ένα μικρό μόνο μέρος από τον πακτωλό των χρημάτων που χορηγεί η ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, καταλήγει στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες, αν και έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα, μικρό μέρος αυτής της ρευστότητας έχουν δώσει σε δάνεια. Αντιθέτως, τοποθετούν τα περισσότερα των κεφαλαίων σε ομόλογα του Δημοσίου, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την ούτως ή άλλως εύθραυστη κερδοφορία τους. Συνολικά, στο 9μηνο έχουν διαθέσει σχεδόν 35 δισ. ευρώ για αγορές κρατικών τίτλων και μείωση του δανεισμού τους από τη διατραπεζική αγορά ή σε καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα. Ουσιαστικά, μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας γυρίζει μεταξύ ΕΚΤ, εθνικών κυβερνήσεων και εμπορικών τραπεζών. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στη διατήρηση του οποίου συντελούν όλοι. (εδώ) Και βεβαίως, αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού με τον τρόπο αυτόν δεν εξυπηρετούνται η οικονομία και η κοινωνία, ενώ τα όσα γίνονται, δε συμβαδίζουν με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για την προστασία των κοινωνιών, σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη φάση.

*****

Πτώση 72% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών παγκοσμίως κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) να μιλά για τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία του τουρισμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχθηκαν 900 εκατομμύρια ξένους τουρίστες λιγότερους το φετινό 10μηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 935 δισ. δολαρίων, δηλαδή μία ζημιά δεκαπλάσια σε σχέση με εκείνη που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2009. Συγκεκριμένα, ο UNWTO προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει με μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 70-75%.
 
*****

Η Bank of America συστήνει την πώληση μετοχών λόγω των “υπερτιμημένων αξιών”, με τα εβδομαδιαία στοιχεία της να καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές συρρέουν στις αγορές ομολόγων και διαθεσίμων καθώς και στο χρυσό ενώ η αγορά μετοχών δείχνει τάσεις εξασθένισης. Σύμφωνα με την τράπεζα, η τάση του 2020 για «αγορά των πάντων» συνεχίζεται και το 2021, ωστόσο η BofA αναμένει επιβράδυνση της αγοράς στοιχείων υψηλότερου ρίσκου. Παράλληλα, η τράπεζα σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πρέπει να κινηθούν προσεκτικά με το bitcoin, επισημαίνοντας ότι η «βίαια» πληθωριστική κίνηση της τιμής του τους τελευταίους δύο μήνες συγκρίνεται με φούσκες όπως εκείνη των dotcom στη δεκαετία του 1990, της Κίνας τη δεκαετία του 2000 και του χρυσού στη δεκαετία του 1970. (εδώ)
 
*****

Όταν διαβάζουμε ότι στο Bitcoin “εισήλθαν θεσμικοί επενδυτές”, θα πρέπει  να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και -κυρίως- το σκοπό των μεγάλων επενδυτικών οίκων που αρχίζουν να ασχολούνται με το κρυπτονόμισμα. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων, έχει φτάσει σήμερα να έχει μία μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το Bitcoin είναι διαρκώς στις ειδήσεις και το πλήθος των ανθρώπων που ασχολούνται μ’ αυτό, στον παρόν δάστημα είναι μεγάλο. Θα ήταν αυτοκτονία για τους οίκους αυτούς να μην προσφέρουν προϊόντα συναλλαγών με το Bitcoin, ή προϊόντα “δεμένα” πάνω σ’ αυτό. Θα διακινδύνευαν να χάσουν προμήθειες, έσοδα διαχείρισης και έσοδα “υπεραποδόσεων”. Και τελικά, τους ίδιους τους πελάτες τους και τη δουλειά τους. Οι οίκοι αυτοί, είναι πάντα πρόθυμοι να δημιουργήσουν οποιοδήποτε προϊόν που θα τους φέρει έσοδα και θα κρατήσει τους πελάτες τους, κοντά τους. Γενικά ισχύει το ότι, “When in Rome, do as the Romans do” (Μετάφραση: Όταν είσαι στη Ρώμη, να κάνεις ό,τι κάνουν και οι Ρωμαίοι). Παράλληλα βέβαια, ισχύει και το ότι “ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά”.

***** 
 
Πολλοί συνδρομητές μας ζήτησαν να έχουν τα στοιχεία και τα διαγράμματα του “Απόλυτου Συστήματος” των μετοχών και των κλαδικών δεικτών. Σήμερα φτιάξαμε τα στοιχεία και τα διαγράμματα των μετοχών. Σας δίνουμε το σύνδεσμο για δείτε τα αρχεία και το σύνολο των στοιχείων που περιέχει.
Δείτε εδώ
Πρόκειται για ένα σύνθετο αρχείο που θέλει μελέτη και επεξηγήσεις. 
Την επεξήγηση για τον τρόπο λειτουργίας του, θα την κάνουμε μετά την έκδοση του περιοδικού. Παράλληλα με την παρουσίαση ενός νέου τρόπου εμφάνισης των πολλών στατιστικών αρχείων και των αρχείων του απόλυτου συστήματος που παράγουμε. 
 
 
 ***** 
 
Η 6η Ιανουαρίου 2021, θα προστεθεί στον κατάλογο των ημερομηνιών, που οι αμερικανοί θα θυμούνται πάντα. Θα θυμούνται ότι, ένας συναισθηματικά και ψυχολογικά διαταραγμένος Πρόεδρος, που δίχασε το έθνος, όσο κανένας άλλος στο παρελθόν, οδήγησε ένα πλήθος φανατικών υποστηρικτών του, σε επίθεση κατά του Καπιτωλίου και κατά της Δημοκρατίας. Έτσι θα θυμούνται τον Ντόναλντ Τραμπ και έτσι θα καταγραφεί και στην Ιστορία, μαζί με την επισήμανση ότι, κάπως έτσι επιταχύνθηκε η κατάρρευση της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας. Η Ιστορία διδάσκει πως, όταν η κατάσταση φτάνει σε τέτοιο σημείο, έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο και δύσκολα γυρνάει πίσω.
 
 ***** 
 
Σενάρια εκλογών;
Μετά τον πρόσφατο “ανασχηματισμό” της Κυβέρνησης, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, περί το φθινόπωρο, ακούγεται όλο και πιο συχνά. Κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μας, δε θα ήταν μόνο οικονομικά επικίνδυνο, αφού σε μία τόσο κρίσιμη χρονιά, θα οδηγήσει σε παράλυση το δημόσιο τομέα, για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά θα συνιστά και μία θεσμική υποχώρηση. Το Σύνταγμα, δίνει μία χρονική περίοδο στις κυβερνήσεις για να υλοποιήσουν με άνεση και να αναδείξουν το έργο τους και να κριθούν στη συνέχεια, από τους πολίτες, επ’ αυτού. Πολιτικο-εκλογικά τερτίπια, επίκληση ψεύτικων λόγων για πρόωρες εκλογές, μηχανορραφίες για το πώς θα εξουδετερωθεί ο ισχύων νόμος που επιβάλλει να γίνουν οι προσεχείς εκλογές με απλή αναλογική και παλαιοκομματικές πρακτικές, μας πάνε πίσω. Δυστυχώς, με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, χάθηκε -και πάλι- η σπάνια ευκαιρία να αναμορφωθεί το όλο ζήτημα των εκλογών στην Ελλάδα. (Παράλληλα, χάθηκε η ευκαιρία για τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μία “πολιτική επανάσταση” στην Ελλάδα και να οδηγήσει στην αναμόρφωση του πολιτικού της συστήματος). Για ακόμη μία φορά, για όσα έγιναν και γίνονται, κρίμα


*****
 
Διαβάστε για την εκπτωτική πολιτική μέσω κουπονιών που καθιερώνει η εταιρία μας (εδώ).
Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε έκπτωση στην αγορά των προϊόντων μας, για κάθε συνδρομητή και πελάτη μας και κυρίως, να επιβραβεύσουμε τους σταθερούς συνδρομητές και πελάτες μας. (δείτε εδώ)
 
 
 
  

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text