Το Bitcoin, συστημικό πρόβλημα της αγοράς;
Από τα πρώτα σε κεφαλαιοποίηση 250 “κρυπτονομίσματα” (το σύνολό τους, το Σάββατο 9/1/2021 είχε φτάσει στα 4.303, από περίπου 1.700 που ήταν πριν ένα χρόνο περίπου, όταν σταματήσαμε τη στήλη που είχαμε γι’ αυτά), κατά την εβδομάδα 2/1/2021 έως 9/1/2021, τα 221 σημείωσαν άνοδο και τα 29 σημείωσαν πτώση.
Το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη άνοδο, ήταν κάποιο “Aidos”, με άνοδο κατά 595,6% μέσα σε μια βδομάδα. Τη μικρότερη άνοδο πέτυχε το “TrueUSD”, με άνοδο 0,01%. Η μέση άνοδος των ανοδικών (μέσα στην εξεταζόμενη εβδομάδα), υπολογίζεται σε 47,2%.
Αντίθετα, η μέση πτώση όσων υποχώρησαν (29 σε αριθμό), υπολογίζεται σε -6,90%.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ομαδική κίνηση του “κλάδου” προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και βεβαίως, η ομαδική αυτή κίνηση προσδιορίζει και το επίπεδο της κερδοσκοπίας που συντελείται, και συνεπώς και του κινδύνου που υφίσταται. Και ας υποθέσουμε (κάτι που από την πλευρά μας το απορρίπτουμε κατηγορηματικά) ότι όντως υπάρχουν κάποιοι “θεμελιώδεις” (!!!) λόγοι για την άνοδο του Bitcoin, οι λόγοι αυτοί “μεταφέρθηκαν” και προς τις χιλιάδες άλλα “κρυπτονομίσματα”, ώστε να δικαιολογείται αυτή η -επικίνδυνη κατά την άποψή μας- άνοδος;
Καθώς η “κεφαλαιοποίηση” αυτών των μέσων κερδοσκοπίας ξεπερνά πλέον το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι, το ζήτημα αυτό, αναδεικνύεται πλέον σε ένα συστημικό πρόβλημα της αγοράς, αφού μία “αναστάτωση” στον τομέα αυτόν -που κάποια στιγμή βεβαίως θα συμβεί- θα μπορούσε να έχει επιδράσεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα. Δείτε την εξέλιξη της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων (εδώ).
Και κάτι για το μέλλον: Αν το Bitcoin συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον και περιορίσει τις διακυμάνσεις του (επειδή σήμερα, με τις τεράστιες διακυμάνσεις του, που συμβαίνουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάποιος μπορεί, είτε να κερδίσει πολλά, είτε να χάσει πολλά), τότε, που θα έχουν εισέλθει στις συναλλαγές του ακόμη περισσότερα άτομα και -κυρίως- ακόμη περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοματοποιημένων συναλλαγών, τότε θα είναι αδύνατο για τον αδαή ή ημιμαθή ιδιώτη επενδυτή, που δεν έχει μεγάλα κεφάλαια για να διαθέσει στο “trading”, να σταθεί έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τότε είναι που θα συμβαίνουν οι πολλές μεγάλες καταστροφές. Στο συχνό trading των μικρών διακυμάνσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις αγορές εμπορευμάτων, νομισμάτων και παραγώγων.

- ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τεύχος 224 - Ιανουάριος 2021 - Περιεχόμενα
- Ένας σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας που ορθώνεται κατά το 2021
- Επισημάνσεις - Ιανουάριος 2021
- Εισαγόμενος κερδοσκοπικός παροξυσμός
- Το Bitcoin, συστημικό πρόβλημα της αγοράς;
- “Σοφοί δε προσιόντων” - Πώς εξηγείται η απαισιοδοξία της κοινωνίας;
- Γράψαμε, στο eurocapital.gr
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο