Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Οι επιδόσεις των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών

Οι επιδόσεις των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επιδόσεις των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών

Η πορεία μιας χρηματιστηριακής αγοράς για χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, δείχνει με σαφήνεια και πέραν πάσης αμφιβολίας, την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και το κύρος της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής αγοράς στο διάστημα αυτό.

Αυτό αποδεικνύεται από τον πίνακα των επόμενων δύο σελίδων, όπου εμφανίζεται το κλείσιμο κάθε έτους και η ετήσια επίδοση 45 μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, απ’ όλο το κόσμο, για το διάστημα από το τέλος του 2010, έως το τέλος του 2020.


Τίποτα δεν είναι τυχαίο στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμερικανικές αγορές, παρά την υστέρηση της εξέλιξης του ΑΕΠ τους σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων. Όπως επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα, η οποία βίωσε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, βρέθηκε στην τελευταία θέση, έχοντας χάσει, στο διάστημα αυτό, το 42,8% της τιμής του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της. Δεν είναι τυχαίο ότι, ο κυριότερος κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο SSEA του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη, πέτυχε σωρευτική απόδοση, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, μόλις +23,7%, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανόδου της κινεζικής οικονομίας, είναι πολλαπλάσιοι των ρυθμών των ΗΠΑ. Ή ότι, ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας, υποχώρησε κατά 21,7%, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στον κόσμο, μετά την Ελλάδα.


Οι χρηματιστηριακοί δείκτες εξηγούν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Εξηγούν την πολλαπλή κρίση της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα χρηματιστήρια της οποίας, ενώ κάποτε -κατά τη δεκαετία του 1990 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2000- πετύχαιναν καλύτερες επιδόσεις από τα αμερικανικά, σήμερα πλήττονται. Ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης Euro Stoxx 50, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας πέτυχε “πτωχή” άνοδο κατά μόλις 25% ή 2,3% σε ετησιοποιημένη βάση. Αντίθετα, δύο σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία, που είναι μέλη της ΕΕ, αλλά όχι και της Ευρωζώνης, πέτυχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις: +220,2% για τη Δανία και +62,2% για τη Σουηδία, ενώ +109,1% πέτυχε ο δείκτης της Νορβηγίας, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά είναι στενά συνδεδεμένη μ’ αυτή.


Άλλη επίδοση που εντυπωσιάζουν, είναι αυτή του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei 225 (εδώ), είχε μία εντυπωσιακή δεκαετία, με συνολικό ποσοστό ανόδου +168,3%, ή ετησιοποιημένη απόδοση +10,4%. Κατά τα φαινόμενα, η Ιαπωνία δείχνει να βελτιώνει σταδιακά τη θέση της και να ξεπερνά την ύφεση που ξεκίνησε από το 1990 και η οποία μετέβαλε το κράτος και την οικονομία της. Σημειώνεται ότι, ο δείκτης Nikkei, είχε καταγράψει την υψηλότερη τιμή του, την τελευταία εργάσιμη μέρα της δεκαετίας του 1980 (29 Δεκεμβρίου 1989) στις 38.957,44 μονάδες (δείτε διάγραμμα εδώ). Τότε, μαζί με τη δεκαετία, για την Ιαπωνία τελείωνε και μία μακρά περίοδο ανάπτυξης, διάρκειας 4 περίπου δεκαετιών.


Ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη του Χρηματιστηρίου της Ινδίας, το οποίο, λόγω των βρετανικών παραδόσεων που παρέμειναν στη χώρα και μετά την αποικιοκρατία, θεωρείται ότι λειτουργεί αρκετά συστηματικά και οργανωμένα. Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις εμφανιζόμενες αποδόσεις, για τις περιπτώσεις των χωρών, οι οικονομίες των οποίων πλήττονται από υψηλό πληθωρισμό (Αργεντινή, Βραζιλία και γενικότερα χώρες της Λατ. Αμερικής).


Όμως, η εξέλιξη των τιμών των χρηματιστηριακών δεικτών δε μας δείχνει μόνον την εξέλιξη των οικονομιών, αλλά και το επίπεδο του κύρους μίας χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως αναφέρουμε και σε άρθρο μας για τις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας (δείτε εδώ), μπορεί η οικονομία της Κίνας να ξεπεράσει, σε μέγεθος, την οικονομία των ΗΠΑ εντός της τρέχουσας δεκαετίας, όμως, σε καμία περίπτωση οι αμερικανικές αγορές δε θα απολέσουν τον τίτλο των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών του κόσμου και η Νέα Υόρκη, τον τίτλο της μεγαλύτερης κεφαλαιαγοράς, που θα επισκιάζει και θα επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις σε όλο το κόσμο. Τουλάχιστον για πολλά ακόμη χρόνια.


Στον παρακείμενο πίνακα, το μέγεθος του οποίου αναγκαστικά είναι μεγάλο, πέραν των ετησίων κλεισιμάτων των δεικτών, υπολογίζουμε τη σωρευτική απόδοση της δεκαετίας, αλλά και την ετησιοποιημένη απόδοση που προκύπτει, για το διάστημα αυτό.


Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ


Επιμέλεια στοιχείων: Κωνσταντίνα Ρομοσού



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: