Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Διεθνείς Αγορές - Επισημάνσεις

Διεθνείς Αγορές - Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο κόσμος των επενδύσεων εξελίσσεται διαρκώς και δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει “σταθερές” μέσα στις δεκαετίες. Η τεχνική της διακράτησης για τον S&P500 φαίνεται να είναι μια από τις σταθερές αυτές, μιας και ο δείκτης προφέρει 8-10% κέρδη στην διάρκεια της εκαντοταετής ιστορίας του, πριν το πληθωρισμό. 

****

Το 2020 μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα περισσότερα απρόβλεπτα έτη, όπου σχεδόν όλες οι βραχυχρόνιες προβλέψεις, διαψεύσθηκαν. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μακροχρόνιες προβλέψεις των αναλυτών. Τις προβλέψεις επί των τάσεων. Ακούγεται ίσως οξύμωρο αυτό, αλλά αποτελεί παράδειγμα για το πως οι μακροχρόνιες τάσεις επαληθεύονται ακόμα και στις πιο απρόβλεπτες συνθήκες.

 ****

Ποιες όμως είναι αυτές οι τάσεις που οι επενδυτές πρέπει να σέβονται και λαμβάνουν υπόψιν τους ανεξάρτητα με τις επενδυτικές τους προτιμήσεις και απόψεις; Το περιβαλλοντικό κίνημα κερδίζει διαρκώς έδαφος στην κοινωνία και την πολιτική με το οικολογικό αποτύπωμα μιας εταιρίας να αξίζει την προσοχή κάθε επενδυτή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φαίνεται ως καθοριστικός παράγοντας της παγκόσμιας ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας παράλληλα ερωτήματα για το μέλλον πολλών θέσεων απασχόλησης και τις αλλαγές που θα συνεχίσει να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, πως σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2030 οι αγορές θα λειτουργήσουν σε περιβάλλον χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερης μεταβλητότητας.

 ****

Η επόμενη δεκαετία όμως κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένη είναι. Η υψηλή ρευστότητα λόγω των χαμηλών επιτοκίων είναι πρωτοφανής και ίσως αποδειχθεί παγίδα για πολλούς που υπολογίζουν, κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητα, στην διατήρηση των σημερινών χαμηλών επιπέδων. Επιπρόσθετα, η παγκοσμιοποίηση την προηγούμενη δεκαετία δοκιμάστηκε από τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί στην διάρκεια της τωρινής κρίσης που έχει ήδη επιβάλλει πολλούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχει δοκιμάσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. 

 ****

Ίσως τελικά το 2020, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του, για τον ιστορικό του μέλλοντος να μην είναι το καθοριστικό έτος που άλλαξε τον κόσμο αλλά αυτό που επιτάχυνε τις ήδη προδιαγεγραμμένες τάσεις. Τάσεις για τις οποίες όλοι άκουγαν αλλά λίγοι ακολούθησαν έγκαιρα, όπως συνηθίζεται άλλωστε να συμβαίνει μιας και η αρετή της προσαρμοστικότητας, ακόμα και στον επενδυτικό κόσμο, σπανίζει.

 **** 

Στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και στον προσανατολισμό των εταιρειών για την πορεία της κερδοφορίας τους τη φετινή χρονιά στρέφεται η προσοχή των επενδυτών στη Wall Street. H αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, που δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες, έχει ωθηθεί σε ιστορικά υψηλά από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19 θα δράσουν καταλυτικά. Ανοίγοντας τον δρόμο προς την ανάκαμψη. στα πρωτοσέλιδα μπορεί να κυριαρχήσει η είδηση ότι η κερδοφορία των τραπεζών έπεσε έως και 40% σε ετήσια βάση την χρονιά της πανδημίας. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, η Citi αναμένεται να ανακοινώσει πτώση 42% στην κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου σε ετήσια βάση ενώ η Wells Fargo μείωση 39%.

*****

Κατά 3,4 τρισ. δολάρια αυξήθηκε κατά το 2020, η συνολική χρηματιστηριακή αξία επτά κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (μητρική της Google), Facebook, Tesla και Nvidia (η τελευταία δημιουργεί επεξεργαστές για διαδραστικά γραφικά σε κινητές συσκευές, σταθμούς, εργασίας Η/Υ κ.λπ.). Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC, οι γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας παραμένουν απτόητοι από τη λαίλαπα της πανδημίας αλλά και από τις ευρύτατες και αυξανόμενες έρευνες, που διεξάγουν οι απανταχού αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού με αφορμή τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια αγορά. 
 
*****

Οι ευκαιρίες που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου είναι, η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση, το carsharing, η εισαγωγή και άλλων εταιρειών (Apple, Google, Yahoo, etc) στην κατασκευή και πώληση (ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων), η συμπίεση του κόστους παραγωγής, η περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων από Κίνα/Ινδία, η πώληση online (μέσω διαδικτύου) αυτοκινήτων, και η απόσυρση των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Η καινούργια δεκαετία που ξεκίνησε ήδη θα φέρει πολλές αλλαγές στον χώρο του αυτοκινήτου και οι εταιρείες εκείνες που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις καινούργιες αυτές εξελίξεις θα βγουν και κερδισμένες στο πέρας αυτής της δεκαετίας (2020-2029). 
 
*****
Επιμένει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος της Facebook, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα ονομάζεται “Diem”Η παρουσίαση του ψηφιακού νομίσματος της Facebook Inc. με το όνομα Libra ήταν ο χειρότερος εφιάλτης για τους περισσότερους CEO. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στη νέα αυτή απειλή. Μια απειλή που σχετίζεται με τη νομισματική κυριαρχία, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και την προστασία δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα λοιπόν θα μπορούσε θεωρητικά να είναι πολύ ελκυστικό για τους καταναλωτές. Βέβαια, εάν το εγχείρημα δεν υποστηριχθεί από την αρχή και από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, δε θα έχει πιθανότητες επιτυχίας. 
 
 
 

 
 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: