Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 224 | Τα χαρτοφυλάκια του eurocapital.gr: Ο απολογισμός του έτους 2020

Τα χαρτοφυλάκια του eurocapital.gr: Ο απολογισμός του έτους 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα χαρτοφυλάκια του eurocapital.gr: Ο απολογισμός του έτους 2020

Η απόδοση των χαρτοφυλακίων που φιλοξενούνται στο eurocapital.gr, κατά το έτος 2020, υπήρξε ιδιαίτερα θετική, αφού και τα δύο κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν, με ασφάλεια, τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.

Κατά το 2020, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποχώρησε κατά 11,75%.

Η υψηλότερη τιμή του κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκε την 24/1/2020, στις 948,64 μονάδες (+3,49% από το ξεκίνημα του έτους. Η χαμηλότερη τιμή του καταγράφηκε στις 16/3/2020, στις 484,40% (-47,2% από το ξεκίνημα του έτους).
Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη εντός του έτους (απόσταση μεταξύ του “χαμηλού” και του “υψηλού”), έφτασε στο 95,8%. Ο αριθμός αυτός δείχνει τον κίνδυνο που υπήρξε στην αγορά, επί μεγάλο τμήμα του έτους.

Το εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο Τεχνικής Ανάλυσης (εδώ), το οποίο βασίζεται στη θεωρία της “μεθόδου του Στροφέα”, κατέγραψε άνοδο κατά 9,47%.
Η υψηλότερη αποτίμησή του κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκε την 31/12/2020 (δηλαδή, το "υψηλό" της αποτίμησης επιτεύχθηκε την τελευταία μέρα του έτους), κάτι που δηλώνει τη δυναμική που είχε αναπτύξει κατά την τελευταία ανοδική φάση. Η χαμηλότερη αποτίμηση καταγράφηκε στις 16/3/2020, όταν δηλαδή και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη χαμηλή τιμή έτους. Την ημέρα εκείνη, το Χαρτοφυλάκιο σημείωνε απώλεια κατά -24,8% από την αρχή του έτους.
Η διακύμανση του Χαρτοφυλακίου (απόσταση μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης αποτίμησης), έφτασε στο 45,7%.
Η διακύμανση του ποσοστού διακράτησης μετοχών από Χαρτοφυλάκιο, κατά τη διάρκεια του έτους, ήταν από 39,6% (26/2/2020) έως 98,2% (29/1/2020). Δείτε την εξέλιξη του ποσοστού διακράτησης μετοχών (εδώ)
Κατά το τέλος του έτους, το Χαρτοφυλάκιο ήταν τοποθετημένο σε μετοχές κατά 96,9%.

Το εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος, η κίνηση του οποίου βασίζεται στη θεωρία του “Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών”, κατέγραψε άνοδο κατά 16,30%.
Η υψηλότερη αποτίμησή του κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκε την 17/12/2020. Η χαμηλότερη αποτίμηση καταγράφηκε στις 22/4/2020, οπότε και βρέθηκε να σημειώνει απώλειες κατά -14,3% από την αρχή του έτους.
Η διακύμανση της αποτίμησης του Χαρτοφυλακίου (απόσταση μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης αποτίμησης), έφτασε στο 35,8%.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η διακύμανση του ποσοστού διακράτησης μετοχών από το Χαρτοφυλάκιο, ήταν από 0% έως και 100%. Δείτε την εξέλιξη του ποσοστού διακράτησης μετοχών (εδώ)
Κατά το τέλος του έτους, το Χαρτοφυλάκιο ήταν πλήρως τοποθετημένο σε μετοχές (100%). 

Δείτε τα παραπάνω στοιχεία σε πίνακες:

(Δείτε τη συγκριτική εξέλιξη των χαρτοφυλακίων σε διάγραμμα - εδώ)

Δείτε τα στοιχεία των Χαρτοφυλακίων, από την ημέρα έναρξής της λειτουργίας τους (16/9/2020 για το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο και 1/1/2019 για το Χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος):
 
Τόσο το “Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο”, όσο και το Χαρτοφυλάκιο του “Απόλυτου Συστήματος”, βασίζονται στην έννοια της τάσης, την οποία και ακολουθούν και της οποίας τις διακυμάνσεις, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Αυτό σημαίνει ότι, η απόδοσή τους μπορεί να είναι σημαντικά καλύτερη του χρηματιστηριακού δείκτη, σε χρονιές με έντονες διακυμάνσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η επιτυχία τους βασίζεται στην επιλογή του σωστού χρονικού σημείου για την πραγματοποίηση κινήσεων. 
Σε χρονιές σταθερής ανόδου, η επιτυχία τους, θα βασιστεί περισσότερο στη σωστή επιλογή των μετοχών. Τέλος, σε πτωτικές χρονιές, μπορεί να μην πετύχουν υψηλές επιδόσεις, όμως, αν λειτουργήσουν σωστά, μπορούν να αποφύγουν εντελώς την εμφάνιση ζημιών.
 
Με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δε θεωρούμε ότι το 2021 θα μπορούσε να είναι μία πτωτική χρονιά. Είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια χρονιά με ικανοποιητικές διακυμάνσεις, ή τελικά να εξελιχθεί σε μία σταθερά ανοδική χρονιά. Ως εκ τούτου, θα δοθεί -όπως πάντα γίνεται- ιδιαίτερη προσοχή στην επίτευξη σωστού timing, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για την επιλογή μετοχών που μπορούν να έχουν επίδοση, υψηλότερη αυτής του Γενικού Δείκτη.
 
 

 
 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: