Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Μεγάλες ξένες τράπεζες, αναμένουν η Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου διάρκειας 20 ή 30 ετών, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της αγοράς που ζητούσε τίτλους διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών, από το τελευταία τρίμηνο του 2020. Εκτός από την ανανέωση των ταμειακών διαθεσίμων, το ελληνικό δημόσιο θέλει να προσθέσει ένα μακροπρόθεσμο τίτλο πέρα από τα 15 χρόνια, με ένα καλό επιτόκιο και παράλληλα να δώσει αυτό που ζητά η αγορά. Πέρα από αυτό γεγονός είναι, ότι για άλλο ένα χρόνο και παρά την πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα δανείζεται περισσότερο για να δηλώσει "παρών" στις αγορές και όχι γιατί χρειάζεται άμεσα χρήματα για να καλύψει κάποια υποχρέωσή της. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται πάνω από τα 30 δισ. ευρώ και παρότι οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται λόγω της παράτασης του lockdown, κανείς δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα, τις εκδόσεις ομολόγων με τις ταμειακές ανάγκες. (εδώ)


Αν παρακάμψει κάποιος την αδιανόητη γραφειοκρατία, που οδηγεί σε χρονοτριβή την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων, τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων εμφανίζει τα περισσότερα φιλικά προς τους επενδυτές κίνητρα. Ωστόσο, η πανδημία έχει απομακρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, έχοντας θέσει σε κατάσταση αναμονής αγοραστές και πωλητές. τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην αγορά ακινήτων να επουλώσει κάπως γρηγορότερα τα τραύματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση είναι τα εξής: η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα, η παροχή έκπτωσης 40% για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, η χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορές ακινήτων ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ, το καθεστώς του non-dom φορολογικού κατοίκου και η κατάργηση του συντελεστή 0,75% που είχε επιβάλει επί του ενεργητικού των ανώνυμων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. (εδώ)

Σε επίπεδα προ 30ετίας διαμορφώθηκε η αεροπορική κίνηση το 2020  στα ελληνικά αεροδρόμια λόγω Covid-19, ενώ και το ξεκίνημα του 2021 είναι παραπάνω από ζοφερό λόγω lockdown και τα ταξιδιωτικών περιορισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το δωδεκάμηνο της περασμένης χρονιάς, η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) του 2020 στην Ελλάδα κυμάνθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα στα 19,7 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας πτώση 69,3%. (εδώ)

 

Παρά την πανδημική κρίση, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά, στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, σχολίασε η Alpha στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το άθροισμα των μηνιαίων καθαρών ροών καταθέσεων των νοικοκυριών ανήλθε, στο διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου, σε 7,1 δισ. ευρώ, ενώ των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα, σε 9,8 δισ. ευρώ. Η παρατηρούμενη συγκράτηση των συνολικών καταναλωτικών δαπανών, σε συνδυασμό με το περιβάλλον αβεβαιότητας και τη δημοσιονομική πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος οδήγησαν σε άνοδο των καταθέσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια πτώση της τάξης του 2,8%. Τον Οκτώβριο, ωστόσο, ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε αύξηση κατά 4,7%. Βάσει των ανωτέρω, εκτιμάται ότι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε ετήσια βάση, το τελευταίο τρίμηνο του 2020, θα είναι ηπιότερη σε σύγκριση με τη μείωση που σημειώθηκε, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (-12%). (εδώ)Η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS AE» ανακοίνωσε ότι αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.)των 394.400.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της, ονομαστικής αξίας € 6,00 η κάθε μία, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά € 2.366,4εκατ. κατόπιν μετατροπής του συνόλου των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών («CoCos») από το ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της Εταιρίας συνολικής ονομαστικής αξίας € 2.040εκατ., οι οποίες είχαν καλυφθεί πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Συνεπεία των ανωτέρω, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται πλέον σε €4.986.354.984 διαιρούμενο σε 831.059.164 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας €6,00 εκάστη. (εδώ)


Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για το ντιλ της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners. Αν οι συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν διακοπεί, δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά ή και ιδιωτική τοποθέτηση για την πώληση του 51-80% των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις με τέσσερις μήνες. (εδώ)


Συμφωνία μέσω της θυγατρικής της Zeologic ΑΕΒΕ με την εταιρεία Inwaste ΑΕ, υπέγραψε η Mytilineos, για τον σχεδιασμό, προμήθεια και κατασκευή πρότυπης μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και μη στερεών απόβλητων και ιλύων στην Ελλάδα. Η επένδυση, που έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα υλοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, και θα αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στη χώρα. Ο στόχος της εταιρείας είναι η μονάδα αυτή να καταστεί πρότυπη και να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων, αποτελώντας την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Ελλάδα. (εδώ)


Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, αποφάσισε, μεταξύ άλλων θεμάτων, την ακύρωση ιδίων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,83€ η κάθε μία, με συνακόλουθη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €28.203.655. Μετά την ως άνω μείωση λόγω της ακύρωσης των μετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται πλέον σε €1.302.390.394,60 (από €1.330.594.050,08 προ της μείωσης) και διαιρείται σε 460.208.620 κοινές ονομαστικές μετοχές (από 470.174.576 κοινές ονομαστικές μετοχές προ της ακύρωσης), ονομαστικής αξίας €2,83 η κάθε μία. (εδώ)

 

Πολλές εταιρείες παρέχουν στους εργαζομένους τους ως κίνητρο, και στο πλαίσιο επίτευξης στόχων, είτε δωρεάν μετοχές είτε δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), δηλαδή το δικαίωμα να αγοράσουν σε προνομιακή τιμή μετοχές δικές τους ή της μητρικής (συνήθως) εταιρείας του ομίλου. Με την εγκύκλιο Ε 2208/2020 παρέχονται σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των παροχών αυτών από εργοδότη σε εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο. Συγκεκριμένα, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης εισηγμένων και μη εισηγμένων μετοχών που ασκούνται μετά την 1η/1/2020 (και ανεξαρτήτως του πότε χορηγήθηκαν) φορολογούνται ως εισόδημα από υπεραξία με συντελεστή 15%, υπό την προϋπόθεση της διακράτησης των μετοχών για τουλάχιστον 24 μήνες από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν εξακολουθεί να ισχύει η εργασιακή σχέση. (εδώ)

 

Πρωτοφανή οικονομική στήριξη παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με βασικό στόχο να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια. Το ελληνικό δημόσιο παρέχει δύο ειδών στηρίξεις στις τράπεζες. 1) Έμμεση κεφαλαιακή στήριξη μέσω swaps, 2) Κρατικές εγγυήσεις που ενώ δεν αποτελούν κεφάλαια, το ελληνικό κράτος παρείχε ή θα παρέχει κρατική εγγύηση 22 δισεκ. ευρώ στα ομόλογα που θα εκδώσουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. Το 2020 εν μέσω πανδημίας το ελληνικό κράτος, σχεδόν κρυφά αποφάσισε να στηρίξει τις τράπεζες και ειδικά την Εθνική. Η πράξη αυτή ήταν σωστή υπό την έννοια ότι ο τραπεζικός κλάδος έπρεπε να υποστηριχθεί για να αντιμετωπίσει τα παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία όντως θα μηδενίσουν. Ωστόσο η κεφαλαιακή στήριξη είναι μονομερής. (εδώ)


Tα σημαντικά και ουσιαστικά νέα στους δυο νευραλγικούς τομείς των τραπεζών, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι νέες χρηματοδοτήσεις, θα έρθουν τον Μάρτιο. Και εκεί θα φανεί καθαρά, αν το μέλλον των τραπεζών θα γίνει πιο ευοίωνο για τους επενδυτές, που πέρα από τον πρόδρομο ενθουσιασμό τους, επιθυμούν να αντικρύσουν μια νέα τραπεζική σελίδα. μέχρι τότε θα φανεί: Α) το πως θα προχωρήσει η διαχείριση της μείωσης των παλαιών κόκκινων δανείων ύψους 58,7 δισ. ευρώ. Το αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ». Το αν θα προχωρήσει η λύση της bad bank, που προτείνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Το αν θα υπάρξει συνδυασμός των δυο εργαλείων. Β) το κατά πόσο θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται και πάλι τα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium πληρωμής. Γ) το κατά πόσο οι 150 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ξανά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις τους. Και όλα τα προαναφερθέντα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, διότι μέχρι τότε ισχύει το moratorium που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. (εδώ)


Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται στο πλαίσιο της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης της τράπεζας Πειραιώς, στην οποία μετά την μετατροπή του CoCos των 2 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ ελέγχει πλέον το 61,3% του μετοχικού της κεφαλαίου από 26,4%. Η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ αποτελεί τη μεταβατική λύση στο πλαίσιο της απόφασης για την εξυγίανση της Τράπεζας και την επαναϊδιωτικοποίησή της εντός του 2021 με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες μέτοχοι.  Όπως ανακοίνωσε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS, που είναι η μητρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς μετά την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της προκειμένου να απορροφήσει τη ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, «η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 394.400.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της μετατροπής του Cocos αρχίζει. (εδώ)


Προς διπλή ύφεση οδεύει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς τους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να συρρικνωθεί και πάλι εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdowns που υπαγορεύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase & Co. και UBS που αναθεωρούν επί τα χείρω  τις προβλέψεις τους για την Ευρωζώνη, προσαρμόζοντάςτες στις επιπτώσεις από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιοχές τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ σκληρότερα σε σύγκριση με εκείνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ειδικότερα, η JPMorgan υπολογίζει πως η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και προβλέπει πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα συρρικνωθεί κατά 1%. Παράλληλα, η UBS εκτιμά πως το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,4%, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της μιλούσε για ανάπτυξη 2,4%. (εδώ)


Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του κινεζικού ΑΕΠ εμφανίζονται οι μετέχοντες στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς βάσει της μέση πρόβλεψης, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 8,4% φέτος, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 5,5%. Το 2020 η δεύτερη οικονομία του κόσμου προβλέπεται να το ολοκληρώσει με ανάπτυξη 2,1% -καταφέρνοντας να ανακάμψει μετά τη βύθιση 6,8% κατά το α΄ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς-, καθιστώντας την τη μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο το 2,1% είναι η χειρότερη επίδοση για το κινεζικό ΑΕΠ από το 1976. το 2021 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ευρύτερου σχεδιασμού με χρονικό ορίζοντα τα δεκατέσσερα έτη, με το Πεκίνο να αποσκοπεί να ανεβάσει κατηγορία την κινεζική οικονομία, από αυτή του μεσαίου εισοδήματος. (εδώ)


Την εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος  και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια "παράθυρα". (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text