Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πάουελ (Fed): Δεν θα αυξήσουμε επιτόκια απλώς και μόνο λόγω "θεωρητικών" κινδύνων πληθωρισμού

Πάουελ (Fed): Δεν θα αυξήσουμε επιτόκια απλώς και μόνο λόγω "θεωρητικών" κινδύνων πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεν πρόκειται να αυξήσει πρόωρα τα βασικά επιτόκιά της απλώς και μόνο λόγω "θεωρητικών" κινδύνων εκτίναξης του πληθωρισμού, ξεκαθάρισε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Πέμπτη.

"Υπάρχει σειρά ενδείξεων ότι η αγορά αντιδρά θετικά στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Fed", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων αποτελεί κομβικό παράγοντα για να κρίνεται η δουλειά που επιτελεί η κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Πάουελ δεν αρνήθηκε ότι η διαδικασία της ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει πρόσκαιρα σε αύξηση του πληθωρισμού, ανέφερε ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί και να είναι λελογισμένη. Συμπλήρωσε ότι η Fed έχει τα εργαλεία για να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο.

Η αδυναμία στην παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει για κάποιον καιρό μαζί μας, είπε ακόμη, ενώ για το ζήτημα της αύξησης επιτοκίων, ξεκαθάρισε ότι αυτό "δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα".

Όσον αφορά την πανδημία, η πολιτική υγειονομικής περίθαλψης είναι η σημαντικότερη οικονομική πολιτική, είπε ο κ. Πάουελ, ενώ για την αγορά εργασίας σημείωσε ότι "η ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία θα καλύψει μέρος των πληγών στην αγορά εργασίας".

Η πορεία της αγοράς ομολόγων, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, αξίζει να μελετηθεί θεωρητικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει ξανά χώρο για ευελιξία στη νομισματική της πολιτική "σε μερικά χρόνια".

Ο δανεισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η δημοσιονομική κατάσταση δεν βρίσκονται σε βιώσιμη πορεία, είπε ο κ. Πάουελ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεργασία της Fed με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσα στην κρίση της πανδημίας κρίνεται "επιτυχημένη".

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text