Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Fitch αξιολογεί πρώτη την Ελλάδα το 2021-Οι προβλέψεις

Η Fitch αξιολογεί πρώτη την Ελλάδα το 2021-Οι προβλέψεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Fitch αξιολογεί πρώτη την Ελλάδα το 2021-Οι προβλέψεις

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με τον αμερικανικό οίκο Fitch.

Η Fitch δίνει, προς το παρόν, στην Ελλάδα την υψηλότερη αξιολόγηση (ΒΒ με σταθερές προοπτικές), δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) στο «BB».

Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης φέτος, εκτιμώντας πως η πιστοληπτική της ικανότητα δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση.

Βασικό ρόλο σε αυτή την αισιοδοξία παίζουν η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τονώνοντας την εγχώρια οικονομία.

Ωστόσο, μία μεταβολή του outlook από σταθερό σε θετικό θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά καθώς η Ελλάδα αναμένει την εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ.

Παρά την όποια αισιόδοξη «νότα», οι αναλυτές στέκονται και σε ορισμένα«καμπανάκια» που θα χτυπήσουν οι ξένοι οίκοι στα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Υποβάθμισαν, ωστόσο, την 12μηνη προοπτική της οικονομίας, από «θετική» σε «σταθερή» λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Ο φετινός πρώτος κύκλος αξιολογήσεων των ξένων οίκων συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου με την DBRS, στις 24 Απριλίου με τη S&P και στις 21 Μαΐου με τη Moody’s

Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου με τη Fitch, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της η DBRS και στις 22 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου η S&P και η Moody’s αντίστοιχα.

 

 

Αριστοτέλης Παππάς

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text