Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην ΕΚΤ

Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην ΕΚΤ

(Πηγή: moneyreview)

 

H οικονομική πολιτική της ευρωζώνης επιχορηγεί τις εγχώριες δημοσιονομικές δράσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτείται -πια- μείωση της ενίσχυσης  της ρευστότητας. Το «ατού» του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΚΤ, ιδιαίτερα το λεγόμενο πρόγραμμα TLTRO (Τargeted Loan Refinancing Operations), προκαλεί μείωση των δημοσίων εσόδων διαφόρων κυβερνήσεων. Η μείωση των εσόδων αυτή, η οποία σε αρκετές χώρες οδηγεί και σε απώλειες, αποτελεί απόδειξη της παρεμβατικότητας της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των εγχώριων δημοσιονομικών.. «Στρατηγικές όπως το TLTRO αποτελούν δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas Asset Management, ενώ προσέθεσε πως «είναι απολύτως λογικό πως οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις τεράστιες επιχορηγήσεις προς οποιονδήποτε πολίτη ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». 

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επεκταθεί  μετά την περσινή απόφαση της ΕΚΤ για βελτίωση των δανειοληπτικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής ρευστότητας.

Γενναιοδωρία

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν δάνεια 1,6 τρισ ευρώ στις τράπεζες, βάσει των χαμηλότερων επιτοκίων. Αν και κάθε εγχώρια κεντρική τράπεζα προχωρά σε αναφορά των εσόδων της με διαφορετικές λεπτομέρειες και σε διαφορετικές στιγμές κάθε έτος, η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας ήδη υπολογίζει απώλειες 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.
 
Τα χαμηλότερα επιτόκια του TLTRO, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Γιάνις Σίλκαλανς, θα πλήξουν τα έσοδα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα της χώρας του αναμένει κέρδη. Παρομοίως, η ολλανδική κεντρική τράπεζα αναμένει λιγότερα έσοδα λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αν και -σύμφωνα με εκπρόσωπό της- αναμένει πως ο ισολογισμός θα έχει θετικό πρόσημα. Η Γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει σε έγχυση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Bundesbank το 2021.
 
Αντιμετωπίζοντας τις απώλειες
 
Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να χαίρονται για το «εύκολο χρήμα» στο οποίο θα μπορέσουν να βασιστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, τα συνολικά ποσά μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα όσο αναμένουν. Το κύριο ερώτημα όσον αφορά τις απώλειες των χρηματοοικονομικών αρχών παραμένει ακαδημαϊκό, εάν σκεφτεί κανείς τις τρομακτικά διαφορετικές ετήσιες αναφορές της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Θεωρητικά, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να «τυπώσουν χρήμα» για να υπερκεράσουν οποιεσδήποτε κεφαλαιακές μειώσεις. Μπορούν, επίσης, να επεκτείνουν οποιεσδήποτε απώλειες σε επόμενα έτη, όπως έκανε πολλάκις η Bundesbank κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70. 
 
Η πραγματικότητα, όμως, η οποία υποδεικνύει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειωμένα έσοδα λόγω των πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν για την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι πολιτικά φορτισμένη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία οι οποίες έχουν -ιστορικά- πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ιδέα της απουσίας χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας. 
 
 
 
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text