Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Στο 12,6% η μέση απόσταση του συνόλου των μετοχών από τον ΚΜΟ 200

Στο 12,6% η μέση απόσταση του συνόλου των μετοχών από τον ΚΜΟ 200

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 12,6% η μέση απόσταση του συνόλου των μετοχών από τον ΚΜΟ 200

Όπως σας ενημερώσαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, αναπτύσσουμε συνεχώς το οπλοστάσιο δεικτών που αποτυπώνουν με εύκολο και σαφή τρόπο την εκάστοτε φάση της αγοράς. Επιδειώκουμε επίσης να προβάλουμε, τυχόν κινδύνους ή χρήσιμες επισημάνσεις για όσους συναλλάσσονται με το σήμα του ΚΜΟ 200 ημερών αλλά και για όλους του αναγνώστες μας. 

Ένας από αυτούς του δείκτες που εξετάσαμε κατά το τελευταίο διάστημα, είναι η εξέλιξη της μέσης απόστασης του συνόλου των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους.

Με βάση τις τιμές της 18/1/2021 η μέση απόσταση των μετοχών πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στο 12,6% , ενώ μόλις προ ολίγων ημερών την 7/1/2021 κορυφωνόταν στο 15,7% όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 820 μονάδες.

Επιλεκτικά, υπολογίσαμε και την μέση απόσταση των μετοχών, για κάποιες χαρακτηριστικές ημερομηνίες μέσα στο προηγούμενο έτος. Όταν ο Γενικός Δείκτης κορυφώθηκε την 24/1/2020, στις 948,64, η μέση απόσταση των μετοχών ήταν στο 9,9%.

Όταν τα σήματα του “Απόλυτου Συστήματος”, μας έδωσαν εντολή εξόδου από την αγορά την 24/2/2020, η μέση απόσταση των μετοχών ήταν -2,1%, δηλαδή, κατά μέσο όρο, οι μετοχές βρίσκονταν κάτω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους.

Όταν ο ΓΔ, σημειώσε χαμηλό έτους, την 16/3/2020, στις 484,40 μονάδες, η μέση απόσταση των μετοχών ήταν -52,4%. 

Κατά την τελευταία μας είσοδο στην αγορά, με τον 50% του κεφαλαίου, την 9/11/2020, η μέση απόσταση των μετοχών πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους ήταν -3,3%, ενώ όταν στις 16/11/2020,  ο Γενικός Δείκτης, διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ 200 και εισήλθαμε στην αγορά με το 100% του κεφαλαίου, η μέση απόσταση υποχώρησε (δηλαδή, αυξήθηκε) στο -2,8% και μετά από λίγες ημέρες η μέση αυτή, απόσταση “γύρισε” θετική. 

Ο “δείκτης” αυτός, είναι ένας “δείκτης εύρους”. Η παρακολούθησή τους μας δείχνει την εικόνα της “μαζικής μετατόπισης” των τιμών. 

Όταν η μέση απόσταση αυξάνεται, σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών κινούνται πιο γρήγορα από την κίνηση του ΚΜΟ-200 ημερών τους. 

Όταν η τιμή του δείκτη είναι σε πολύ χαμηλά αρνητικά επίπεδα, σημαίνει ότι προηγήθηκε μία μεγάλη και ταχύτατη πτώση των τιμών του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί μία ένδειξη για μία “βαθιά” υποτίμηση των μετοχών -κάτι που θα μπορούσε να αιτιολογήσει πράξεις αγοράς, σε αναμονή της βελτίωσης της τιμής του δείκτη.

Αντίθετα, όταν η μέση απόσταση βρίσκεται σημαντικά υψηλά από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους, σημαίνει ότι η αγορά υπερθερμαίνεται και ότι μία διορθωτική κίνηση θα μπορούσε να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Δεν έχουμε ακόμη σχηματίσει ακριβή αντίληψη για το εύρος της διακύμανσης του δείκτη αυτού, αν και η τιμή του στα χαμηλά της 16/3/2020, μας δίνει μια εντύπωση για τη συμπεριφορά στα “χαμηλά” σημεία. Με την καθημερινή παρακολούθησή της, αλλά και με δοκιμές που θα κάνουμε σε περισσότερες χαρακτηριστικές ημερομηνίες του παρελθόντος, θα σχηματίσουμε άποψη και για τα “υψηλά” σημεία.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, ο μηχανισμός της κίνησης του δείκτη αυτού είναι εντελώς όμοιος με το μηχανισμό της κίνησης του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών του Γενικού Δείκτη. Αν θεωρήσουμε ότι η καμπύλη ενός ΚΜΟ-200 ημερών υποδηλώνει μία “κατάσταση ισορροπίας” των τελευταίων 200 ημερών, η άνοδος του δείκτη θα σημαίνει ότι οι τιμές κινούνται ανοδικά, ταχύτερα από την κίνηση της “κατάστασης ισορροπίας” και συνεπώς βρισκόμαστε σε μία επιταχυνόμενη ανοδική φάση. Το αντίστροφο συμβαίνει όταν η τιμή του δείκτη υποχωρεί.Η τιμή μας δείχνει το πόσο απέχουν οι σημερινές τιμές από την “κατάσταση ισορροπίας” των τελευταίων 200 ημερών. 

Σημειώνουμε ότι, χθες, η τιμή του ΚΜΟ-200 ημερών των μετοχών, σχηματιζόταν από τις τιμές των ημερομηνιών (από 30/3/2020 έως και 18/1/2021)

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, όπου ξεκινήσαμε την καθημερινή παρακολούθηση αυτού του δείκτη η τάση έδειχνε έντονα αυξητικά σημάδια. Ένδειξη, που υποδηλώνει την υπερθέρμανση της αγοράς. Μάλιστα ακόμα και όταν ο Γενικός Δείκτης έμεινε για τέσσερις συνεδριάσεις σχεδόν στάσιμος γύρω από τις 809 μονάδες από την 28/12/2020 έως και την 31/12/2020 η απόσταση του συνόλου των μετοχών από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους αυξανόταν καθώς η πλειάδα των μικρότερων μετοχών που δεν απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη ακολουθούσε την ανοδική πορεία των μετοχών της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Κάτι τέτοιο έδωσε εύρος στην ανοδική κίνηση της αγοράς, πράγμα πολύ σημαντικό για την υγεία αυτής της ανοδικής πορείας.

Όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις, εκτιμούμε πως η δυσκολία που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Δείκτης, θα αποτυπωθεί στην μέση απόσταση των μετοχών από τον “διακοσάρη” τους, χωρίς απαραίτητα αυτό το γεγονός να υποδηλώνει κάποια αλλαγή στην φάση της αγοράς. Ως ένα σημείο είναι λογικό τις επόμενες μέρες η μέση απόσταση των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον “διακοσάρη” τους να κλείσει σταδιακά καθώς θα ενσωματώνονται στον ΚΜΟ 200 ημερών των μετοχών περισσότερες από τις υψηλότερες τιμές του ράλλυ που ξεκίνησε στις αρχές του Νοέμβρη.

 

 

Καθώς πρόκειται για νέο δείκτη, μίας νέας ερευνητικής προσπάθειας, θα αναφερόμαστε σ’ αυτόν, από καιρού σε καιρό. Το διάγραμμα του δείκτη βρίσκεται (σε “ανοιχτή” προς όλους σελίδα) στη διεύθυνση: https://www.eurocapital.gr/permalink/118571.html


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: